Langer neví, kdo ohlídá jeho inspekci

Sabina Slonková
27. 9. 2006 0:00
Praha - Ministr vnitra musí vyřešit klíčový spor o fungování inspekce ministra vnitra. Úřadu, který dohlíží na "čistotu" policejního sboru.
Ivan Langer
Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Inspekce má vyšetřovat zločiny policistů. Pokud se ale v podezření z nepravostí ocitne pracovník inspekce, řeší jeho delikt opět inspekce. A to včetně jejího ředitele Miroslava Borníka. Podřízení tak vyšetřují svého šéfa.

Nejčerstvější případy, které vypátral deník Aktuálně.cz, staví inspekci do podezření, že taková vyšetřování záměrně vede do ztracena. Zpráva šéfa útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho nadto výslovně uvádí pracovníky inspekce jako ty, kdo pomáhali politikům ovlivnit vyšetřování citlivých kauz.

Ministr Ivan Langer říká, že praxe, kdy inspektoři vyšetřují sami sebe, není šťastná. Řešení ale teprve hledá.

Příběh vyzrazených policistů

Letos v červnu šéf inspekce Borník veřejně oznámil, že chce stíhat tři policisty z protikorupční služby, které inspekce vyšetřuje pro řadu deliktů. Všechny tři oproti běžné praxi - inspekce zpravidla o své práci vůbec neinformuje - uvedl plnými jmény.

O pochybeních inspekce hovoří i tzv. Kubiceho zpráva
O pochybeních inspekce hovoří i tzv. Kubiceho zpráva | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Shodou okolností šlo o detektivy, kteří se podíleli v minulých letech na klíčových kauzách, jako byl případ Radovana Krejčíře, financování sociální demokracie a ODS či pokus o útok na státní firmu Čepro (kriminalistům Borníkovi inspektoři v rámci vyšetřování také zabavili dnes již legendární spis Krakatice, v němž jsou mimo jiné i staré odposlechy politiků. Záhy poté, co si inspekce spis převzala, začaly se jeho části - například ty o Vlastimilu Tlustém - objevovat v médiích).

Nápad inspekce stíhat tyto vlivné policisty ale striktně odmítl státní zástupce. Konstatoval, že kriminalisté se ničeho nedopustili. Případ s definitivní platností odložil i jeho nadřízený. Jeden z policistů pak podal na Borníka trestní oznámení.

"Vzhledem k tomu, že státní zástupce důvody ke stíhání neshledal, a jaké okolnosti vyšetřování inspekce provázely, existuje tu důvodné podezření, že to celé bylo účelově vymyšlené," zdůvodnil zcela neobvyklý krok Zbyněk Čermák, advokát detektiva.

Trestní oznámení poslal na státní zastupitelství, nakonec ale skončilo opět na inspekci. Jeho pracovníci případ vyšetřili během několika dnů. Verdikt zní: Borník se ničeho nedopustil.

A z čeho vycházeli? V oficiálním zdůvodnění, do něhož redakce Aktuálně.cz nahlédla, stojí: Zeptali jsme se Borníka a ten řekl, že to není pravda.

Inspekce dohlíží na policisty. Kdo ale dohlédne na inspekci?
Inspekce dohlíží na policisty. Kdo ale dohlédne na inspekci? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Do šetření nezasahoval a závěrečné hodnocení neschvaloval,"dodali ještě inspektoři v dokumentu.

Sám Borník popírá, že by jeho podřízení vyšetřování zmanipulovali. "To je naprostý nesmysl, já ani nevím, jak to dopadlo. Vůbec mě o tom neinformovali," sdělil Borník.

Příběh vyzrazeného agenta

Podobné rysy nese i další případ - příběh "vyzrazeného agenta". Dva pracovníci inspekce čelí podezření, že prozradili identitu tajného informátora jiných detektivů. Tedy věc, která má zůstat navždy utajena mimo jiné kvůli bezpečnosti informátora.

O podezření vůči inspektorům informoval přímo Borníka státní zástupce Jaroslav Dolejší a žádal jej o vyšetření případu. Šéf inspekce ale přímo před ním své podřízené zavolal a o všem je informoval.

Dolejší byl podle zjištění deníku Aktuálně.cz neobvykým postupem konsternovaný a napsal o tom úřední záznam, v němž si na Borníkův postup stěžuje.

"Je zajímavé, odkud to víte. Ale věc je v šetření a já vám k tomu nic víc nemůžu říci," odmítl jakékoli debaty o tomto případu žalobce Dolejší, který na vrchním státním zastupitelství roky vede odbor nejzávažnější kriminality.

Borník nepopírá, že své podřízené informoval. Tvrdí ale, že proto, aby se všechno vysvětlilo.

"Ta věc je ale uzavřená, já jsem nikoho bokem o ničem neinformoval. Jen jsem je zavolal a řekl jim to, aby se to vysvětlilo. To se podle mě vysvětilo, bylo to celé nesmyslné," tvrdí Borník.

Langer: Je to začarovaný kruh

Ministr vnitra Ivan Langer uvedl, že se případem "vyzrazeného agenta" bude zabývat. "Pokud je pravda, co mi říkáte, nedovedu si představit, že to nebude řešeno," uvedl Langer.

Se systémem, kdy inspektoři často vyšetřují sami sebe, spokojený není. "Je to přirozeně komplikované. Přemýšlím nad tím, nějaké řešení to vyžaduje, ale já v tuto chvíli definitivní podobu předložit neumím," dodal ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy