Vesecká: Politici nejsou odposloucháváni

Red DOM
24. 9. 2006 18:24
Praha - Vyšetřování údajných odposlechů politiků a novinářů skončilo. Kvůli výsledku šéf ČSSD Paroubek vyzývá ministry k demisi. Uvnitř: Audio
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká dnes v pořadu Otázky České televize popřela informace zveřejněné ve středu ministrem vnitra Ivanem Langerem o odposleších politiků a novinářů.

Jakékoliv podrobnosti však odmítla uvést.

"Není pravdivá informace, že dvacet poslanců a novinářů je odposloucháváno," řekla Vesecká v souvislosti s úniky informací z tzv. Kubiceho zprávy. Na přímou otázku moderátora pořadu Václava Moravce, zda lze její slova interpretovat tak, že není odposloucháván nikdo, však neodpověděla.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek zareagoval mimořádnou tiskovou konferencí, kde řekl, že považuje středeční oznámení o odposleších za součást rozsáhlé diskreditační kampaně, kterou proti němu vede ODS a s ní sympatizující média.

Premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Petra Nečase a ministra vnitra Ivana Langera vyzval k omluvě a rezignaci na funkce ve vládě.

Poslechněte si, co řekla Vesecká

Ministr vnitra Ivan Langer ve středu odpovídal na otázku novináře a v té chvíli uvedl, že kvůli vyšetřování "aféry Kubice" může být odposloucháváno až dvacet politiků a novinářů. Podle jeho informací policie zřejmě také odposlouchává například prostory ve sněmovně, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlase, i některé soukromé prostory.

Předseda vlády Mirek Topolánek poté uvedl, že šlo o fízlování, kterého se ČSSD dopustila na svých politických oponentech.

Spekulace o odposlouchávání sněmovních prostor dnes Vesecká jasně popřela. "Sněmovna, rozhlas, ministerstvo vnitra odposlouchávány nejsou," uvedla Vesecká.

 "Já odmítám, že by vláda - nebo já osobně - nařídila jakékoli odposlechy. Buď je to pokus pošpinit ČSSD, nebo jde o neznalost právního řádu," prohlásil Paroubek a dodal, že se kauzou bude ČSSD zabývat důkladně - například v pátek, na kdy je svolaná mimořádná schůze sněmovny.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řekl také, co by mělo mimořádné jednání sněmovny řešit. "Bude o tomto: Chceme důkazy. Předložte důkazy, anebo odstupte. Vy jste řekli tyto závažné věci, které ničí zbytky politické kultury v této zemi. Takže buďto dejte důkazy, nebo odstupte," dodal Paroubek.

Šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček žádosti předsedy ČSSD vyhověl a schůzi svolal na pátek 29. září. Páteční schůze sněmovny má začít v deset dopoledne. Poslanci budou muset nejprve schválit program jednání. Kdyby ho neschválili, schůze by se nekonala.

Strany ještě nevědí, zda chtějí odposlechy řešit. Strana Zelených rozhodne o případné podpoře schůze příští středu. Předseda strany Martin Bursík deníku Aktuálně.cz sdělil, že by ji podpořil jenom tehdy, když ministr Langer předloží pro svá tvrzení důkazy. "Ministr vnitra by měl být schopný doložit svá slova. Jinak pouze přispívá k balkanizaci české politiky," řekl Bursík.

Komunisté oproti tomu konání schůze podpoří. "Budeme hlasovat pro konání schůze. Mrzí nás jenom to, že s námi ČSSD svůj návrh nekonzultovala, protože jsou zde i další závažné otázky - jako například americká základna - které by bylo třeba projednat," sdělila redakci Aktuálně.cz mluvčí KSČM Monika Hoření.

Občanští demokraté se budou o postoji k návrhu radit v úterý. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Václav Mencl si ale dokáže představit, že plénum sněmovny by mohlo být vhodným místem pro projednání kauzy. "Šetření nejvyšší státní zástupkyně, o které pan ministr požádal, bude příští týden uzavřeno, takže by jej bylo možné na schůzi projednat," sdělil Mencl.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Případem se už od středy zabývala nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Nechala prověřit postup policie, Inspekce ministra vnitra i státních zástupců při vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy. Chtěla tak zjistit, zda nebyl porušen zákon.

Takzvanou aféru Kubice spustilo vystoupení velitele útvaru pro boj proti organizovanému zločinu Jana Kubiceho, který týden před volbami veřejně prohlásil, že politici ovlivňují vyšetřování významných případů.

 

Právě se děje

Další zprávy