ČKA: Kafková promluvila. Vinu odmítá

Sabina Slonková
14. 9. 2006 0:00
Praha - Manažerka konsolidační agentury Radka Kafková poprvé od svého zatčení promluvila. Veškerá obvinění odmítá.

Kafková je ve vazbě kvůli podezření, že zmanipulovala prodej pohledávky za společností Cetus, kterou státní konsolidační agentura prodala virtuální firmě Arrowrise. Policie v autě jejího přítele nalezla 400 tisíc korun, které označila jako úplatek v souvislosti s kauzou Cetus.

Radka Kafková ale policejní verzi pro Aktuálně.cz prostřednictvím svého advokáta striktně popřela.

"Prodej pohledávky za Cetusem byl zcela standardní, vyjadřovala se k němu dozorčí rada a fungovaly tam všechny kontrolní mechanismy. Vyhodnocení nabídek jsem se vůbec nezúčastnila a fakticky jsem nebyla zapojena do rozhodovacího procesu. Nic jsem neovlivňovala a žádný úplatek nepřijala," vzkázala Kafková z vazby po advokátovi Prokopu Benešovi.

Co to bylo za peníze? Nemůžu říct

A jak vysvětluje existenci peněz, které policie objevila při domovní prohlídce a následně je označila za úplatek?

"Tyto peníze s žádnou trestnou činností nesouvisí," tvrdí Kafková.

Původ peněz ale neobjasnila. Spolu s advokáty říká, že kvůli postupu úřadů, které jim zamezily přístup do vyšetřovacího spisu.

Proto ani nechce do detailu rozebírat transakci s dluhem Cetusu a komentovat rozhovory s dalšími aktéry příběhu, které policie podle svého stanoviska zachytila na odposlouchávaných telefonech. Kafková jen tvrdí, že některé z obviněných vůbec nezná.

"Odepřít přístup do spisu, to je nestandardní krok, který se využívá jen v krajních případech. I text obvinění je velmi vágní a dodnes přesně nevíme, co se vlastně obviněným klade za vinu. A jestliže policie tvrdí, že má jednoznačné důkazy, pak nevidím důvod, proč do spisu nesmíme. Naopak si myslím, že tam nesmíme právě proto, že tam usvědčující důkazy nejsou," doplnil Kafkovou advokát Beneš.

Politická objednávka? Nesmysl

Donedávna jedna z nejvlivnějších žen českého byznysu si nemyslí, že její případ jakkoli souvisí s politikou.

"To rozhodně ne, politika se z toho stává až teď. Policie na objednávku nedělala. Vychází nám z toho ale hypotéza, podle níž není vyloučeno, že v souvislosti s možnými obavami z reorganizace policie potřebovala protikorupční služba vykázat nějakou činnost," řekl za Kafkovou její advokát.

Protikorupční služba ale trvá na tom, že vyšetřování je zcela standardní a stojí na jednoznačných důkazech. "O zastavení stíhání určitě neuvažujeme. Důkazně je to z našeho pohledu jasné," citoval ve středu deník Aktuálně.cz šéfa vyšetřovacího týmu Ondřeje Starého.

 

Právě se děje

Další zprávy