Soudce Berka a spol. stanuli před soudem

Tomáš Fránek
5. 9. 2006 16:07
Tábor/Brno - Soudci táborského soudu začali rozplétat jeden z největších případů hospodářské kriminality v zemi.

Infobox

Kdo je obžalován:

Jiří Berka, soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem

Václav Větrovec, bývalý prorektor soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Brně, podle obžaloby hlavní organizátor

Daniel Thonat, správce konkurzní podstaty, jediný, který popsal fungování celé skupiny, je chráněným svědkem

Petr Tuhý, správce konkurzní podstaty

Marta Čiháková, správce konkurzní podstaty

Lubor Kindl, zaměstnanec konkurzní správy

Martin Jurenka, soudní znalec

Miroslava Melicharová, jednatelka ústecké stavební firmy Inttherm, podle obžaloby fungovala jako bílý kůň, nechala si proplácet faktury za práce, které nebyly provedeny.

Karel Melichar, jednatel  ústecké stavební firmy Inttherm, podle obžaloby fungoval jako bílý kůň, nechal si proplácet faktury za práce, které nebyly provedeny.

 

Před táborským soudem se totiž ze zmanipulovaných konkurzů dnes začal zodpovídat soudce Jiří Berka a osm dalších obžalovaných.

Skupina měla podle obžaloby zmanipulovat na základě zfalšovaných dokumentů konkurzy deseti podniků a bank a způsobit škodu za téměř tři sta milionů korun. V případě dalších dvou set milionů se o to pokusili, tvrdí obžaloba.

Propojená chobotnice

"Všichni jsou obžalováni ze zločinného spolčení. Soudce, který je mezi nimi, navíc ze zneužití pravomoci veřejného činitele, další z podvodu. Pracovali tak, že jeden byl správcem konkurzní podstaty a ostatní zaměstnal. Ve funkcích se střídali," uvedla státní zástupkyně Daniela Smetanová.

Jde o případ, který je v několika bodech výjimečný. Jiří Berka je vůbec prvním tuzemským soudcem, který byl obviněn kvůli své práci a podílu na zločinném spolčení,  poprvé se také ukázalo manipulování konkurzů ve velkém. Předtím se řešily jenom jednotlivé kauzy.

A celý případ a to, kdo v něm vlastně figuroval, ukázal také na propojení organizovaného zločinu na soudce, státní  zástupce a státní úředníky. Hlavní osobou celé skupiny je totiž podle obžaloby bývalý prorektor soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Brně Václav Větrovec.

Ten byl i členem rozkladové komise Národního bezpečnostního úřadu a čelí také obžalobě za uplácení vysokého úředníka NBÚ Vladimíra Šiši.

Další causa: opisování

A Větrovec také figuroval v kauze opisování odborných textů společně se soudcem Vrchního soudu Zdeňkem Sovákem a L. N. z Nejvyššího státního zastupitelství. Stíhání bylo v tomto případě zastaveno, obvinění se už vyrovnali jak s nakladatelstvím, tak autory textů.

A prostřednictvím konkurzního správce Daniela Thonata, který  policistům popsal způsob, jakým skupina manipulovala s konkurzy, a je nyní veden jako chráněná osoba, je celá skupina napojena také na gang kuplířů ze západních a severních Čech. V jejím čele zase stál  bývalý vojenský prokurátor Igor Brdlík.

Sicilská příchuť

I tato skupina stojí před soudem, okresní soud v Tachově ale zatím případ nerozhodl.

Celý systém vzájemně propojených skupin nazval svého času někdejší ministr spravedlnosti Karel Čermák justiční mafií. "Má to vlastně takovou italskou či sicilskou příchuť," uvedl Čermák.

Jak vlastně celý systém fungoval? Lidé kolem Berky si vyhlédli fungující podnik a koupili jeho dluh. Na jeho základě navrhli konkurz a Berka ho uvalil. Vlády se pak v podniku ujali konkurzní správce Daniel Thonat a jeho pravá ruka Petr Tuhý. A firmy pak pod cenou rozprodávali.

Foto: Aktuálně.cz

Osudným se celé skupině stal konkurz na Union banku, kterou kvůli tomu přestěhovali z Ostravy do průmyslové zóny Komořany u Mostu, tedy do místa, které patřilo regionálně pod soudce Berku.

Představenstvo Union banky ale oprávněnost konkurzu zpochybnilo a věcí se začala zabývat policie. A přišlo se i na další podezřelé konkurzy, celkem jde o deset firem.

Podle policie mezi prosincem 2001 a dubnem 2003 skupina poškodila například Báňské stavby Most, ZKL Klášterec nad Ohří nebo Stavební podnik Ralsko.

V květnu 2004 přibyla v případu obvinění za konkurz na Zbrojovku Brno a mosteckou společnost Retema.

Dlouhé jednání

Očekává se, že celý proces bude velmi dlouhý. Součástí spisu v případu je totiž 37 000 dokumentů a další přílohy. Jenom samotná obžaloba má zhruba 300 stran. Navrhováno je vyslechnutí 142 svědků.

A dnes jednání začalo čtením obžaloby, obžalovaní mají vypovídat zítra.

"Můj klient se od začátku cítí nevinen," uvedl už dříve Berkův obhájce Rudolf Axmann, který označil důkazy státního zastupitelství jako velmi slabé. To dnes potvrdil také Berka, který označil obžalobu za trapnou.

Jeden případ zmanipulovaných konkurzů už u soudu skončil. Městský soud v Praze na jaře letošního roku definitivně osvobodil podnikatele Petra Schwarcze obžalovaného z podvodu při prodeji společnosti ZKL Klášterec nad Ohří. Podnik poslal do konkurzu právě soudce Jiří Berka.

 

Právě se děje

Další zprávy