Policie: Za tunelem CS Fondů stál Tykač

Sabina Slonková
11. 8. 2006 12:34
Praha - Úřady jsou přesvědčeny, že po deseti letech vypátraly autory unikátního podvodu, při němž ze společnosti CS Fondy zmizelo jeden a čtvrt miliardy korun.

Za tunelem podle policie stála kdysi vlivná skupina Motoinvest. Informace o překvapivém vývoji případu se ale dostala na veřejnost předčasně a hlavní podezřelí tak policii stále unikají.

Nová obvinění v kauze CS Fondy deníku Aktuálně.cz potvrdil šéf protikorupční služby Miloslav Brych. "Rozhodli jsme o stíhání šesti osob pro podezření z podvodu se škodou přes jednu miliardu korun," řekl Brych.

Za hlavní organizátory kriminalisté považují někdejší šéfy Motoinvestu Jana Dienstla a Pavla Tykače. Právě Tykač, kontroverzní podnikatel a muž s mnoha politickými kontakty, v minulosti sehrál roli i v utajovaném financování sociálních demokratů..

Podnikatel Jan Dientsl.
Podnikatel Jan Dientsl. | Foto: Aktuálně.cz

Tykače a Dienstla zatím policie nemá

Ze zjištění Aktuálně.cz ale vyplývá, že policii se Dienstla ani Tykače zatím nepodařilo zastihnout, ani telefonicky zkontaktovat a fyzicky jim obvinění předat. Oba muži jsou podle svých spolupracovníků v zahraničí a mají se vrátit příští týden.

"Zatím je nemáme a je otázka, jestli se je teď podaří dopadnout. Informace utekla na veřejnost dřív, než se jim to stačilo dát," uvedl úředník ministerstva vnitra obeznámený s případem.

Infobox

KDO JE PAVEL TYKAČ A JEHO MOTOINVEST

  • Kontroverzní finančník, muž mnoha politických kontaktů, který patří mezi české miliardáře. Utajeně se v minulosti podílel na financování sociální demokracie, jeden čas dokonce působil coby poradce ministra financí Iva Svobody (ten je dnes za mřížemi kvůli vytunelování Liberty).
  • Pavel Tykač rozjel před jedenácti lety s Motoinvestem - pod heslem Drobní akcionáři, plačte! - takzvanou třetí vlnu kupónové privatizace, během níž ovládl řadu investičních fondů. Z mnoha pak zmizely miliardy korun. Motoinvest také převzal kontrolu nad třemi bankami, například nad Agrobankou, která pak zkrachovala. Stejný osud potkal i Kreditní banku Plzeň.
  • Sám Tykač ale nikdy nebyl obviněn a poslední roky se v Česku příliš neobjevoval. Jeho jméno bylo nicméně spojováno se společností EC Group, která od konsolidační agentury koupila balík pohledávek ve výši čtyř miliard.
  • Tykač ovládá také Mosteckou uhelnou společnosti a podle týdeníku Euro usiluje i o podíl v další těžařské společnosti, Sokolovské uhelné.

Policie nyní bude vyšetřovat, jestli někdo nepustil zprávu ven, aby Tykače s Dienstlem varoval. Zabývat se tím hodlá i dosluhující ministr vnitra František Bublan.

Šéf protikorupční služby Brych přitom vylučuje, že by informace unikly od jeho detektivů. "Stoprocentně víme, že to nebylo od nás. A nakolik nám to zkomplikovalo vyšetřování? To je otázka, jak si to ti lidé vyhodnotí a jestli se vrátí. Potíž je, že jsou všichni obvinění stíhaní ve spolupachatelství a než doručíme obvinění všem, nemůžeme standardně vyšetřovat," uvedl Brych.

"Pokud se ukáže, že ten únik byl proti zájmům policie, budu trvat na tom, aby se to důsledně vyšetřilo," sdělil Aktuálně.cz Bublan.

Úřady šly Motoinvestu na ruku

Dienstl i Tykač již dříve byli kvůli vytunelovaným fondům prověřováni, úřady ale vždy rozhodly, že nemají být obvinění. Dienstl sice byl obviněn za podíl na krachu bank, které byly ve správě Motoinvestu, ale po nástupu ČSSD k moci byly všechny kauzy postupně zastaveny.

Když na ministerstvo financí nastoupil sociální demokrat Ivo Svoboda, jako jeden z prvních kroků propustil šéfa finančního a analytického útvaru Stanislava Kosíka, který měl na starost boj proti praní špinavých peněz. Několik týdnů před svým odvoláním Kosík podal podle týdeníku Respekt trestní oznámení na podnikatele Petra Nešetřila, jenž patřil do skupiny bývalého Motoinvestu. O pár měsíců později si Ivo Svoboda vzal Pavla Tykače přímo na ministerstvo coby svého poradce

Státní úředníci přitom sehráli důležitou roli přímo ve vyvedení stamilionů z CS Fondů: bez jejich nečinnosti by peníze z fondů nikdy nezmizely. Tehdejší pracovníci ministerstva financí totiž měli k dispozici informace, že se celá operace chystá i že je podezřelá, přesto nezasáhli.

Náměstka ministra financí Vladimíra Rudlovčáka to sice tehdy stálo křeslo, obvinění však přišlo až dnes a to pouze pro jeho podřízeného Jiřího Kudlíka. Rudlovčák již zemřel.

Bezcenné akcie za miliardu

Samotné vyvedení peněz z CS Fondů se dostalo do všech učebnic o historii tunelování v Česku. Příběh začal v roce 1997, kdy firmu, původně ovládanou Motoinvestem, koupila ruská společnost KosMos. Vzápětí převedla veškerý majetek fondů na účet maklířské firmy UMANA, odkud peníze nenávratně zmizely v zahraničí.

Celá operace byla "pokryta" obchodem s bezcennými akciemi společnosti Drůběž Příšovice, za které CS Fondy zaplatily právě veškerým majetkem.

"Jednalo se o celý řetězec událostí, které na sebe navazovaly. Nejprve došlo k ovládnutí CS Fondů přes ruskou společnost Kosmos, následovalo nastrčení bílých koní do čela firmy. Následně byly uzavřeny nevýhodné smlouvy, na základě kterých byly z CS Fondů vyvedeny peníze na zaplacení pochybných akcií a peníze pak putovaly přes banku do zahraničí, a tam se to rozptýlilo na řadu dalších účtů," konstatoval během procesu CS Fondy jeden ze státních zástupců.

U soudu se přitom zpovídali právě jen nastrčení podnikatelé. Nejvýše postavenou osobou byl právník a jinak též sponzor ČSSD Jiří Matoulek, který nakonec od soudu odešel s devítiletým trestem.

Autoři podvodu doposud spravedlnosti unikali. Jejich nynější obvinění vyplynulo právě z informací získaných během procesu s Matoulkem a spol.

 

Právě se děje

Další zprávy