Bojuje o dceru 13 let. Získá půl milionu

Tomáš Fránek
20. 7. 2006 16:30
Brno/Štrasburk - Evropský soud dal za pravdu Jiřímu Koudelkovi, který se od roku 1993 soudí o možnost vídat svou dceru.

Soudci ve Štrasburku dnes Jiřímu Koudelkovi přiznali necelého půl milionu korun jako odškodnění za porušení jeho práva na respektování soukromého a rodinného života a za náklady řízení.

Jde o nejvyšší odškodnění, které český stát za porušení tohoto práva zaplatí. Dosud totiž štrasburský soud přiznával otcům soudícím se v podobných případech odškodnění pouze za soudní průtahy nebo morální újmu.

Stížností českých rodičů na postup úřadů při rozvodech nebo sporech o děti je přitom ve Štrasburku několik desítek.

Průlom v posuzování

Evropský soud dnes hlasy všech soudců senátu, který se případem zabýval, rozhodl, že Česká republika v případě Jiřího Koudelky porušila článek 8 Úmluvy o lidských právech, který hovoří právě o respektování rodinného života.

Jiří Koudelka se o setkání se svou dcerou neúspěšně snaží od roku 1993. Její matka odmítla dítě otci dávat, nerespektovala ani nařízení, podle kterého se měl otec s dcerou potkávat ve specializovaném centru a pod dohledem odborníků.

Evropský soud pro lidská práva
Evropský soud pro lidská práva | Foto: ESD

České úřady si s tímto případem nedokázaly poradit. Soudy sice matce dvakrát udělily pokutu, ale jinak se nesnažily stav napravit. V srpnu 2001 byla matka podmíněně odsouzena pro maření styku. Soud však bez ohledu na skutečnost, že i nadále styku bránila, uvedl, že se ve zkušební době osvědčila.

Experti přitom zjistili, že ve výchově dcery jsou vážně nedostatky a kvůli postoji matky by styk s otcem nebyl možný bez předchozí terapie.

Podle štrasburských soudců české soudy znemožnily, aby Jiří Koudelka se svou dcerou navázal jakýkoliv vztah. "České soudy postupovaly takovým způsobem, že pokračování vztahu mezi otcem a jeho dcerou se už nejeví jako možné," uvedl štrasburský soud.

Podle štrasburských soudů jsou národní soudy v podobných případech povinny reagovat urychleně, bez zbytečných průtahů. Opatření úřadů v Koudelkově případě nelze považovat za dostatečná. "České soudy dopustily, aby spor byl vyřešen pouhým uplynutím času," dodal v rozhodnutí Evropský soud pro lidská práva.

Teprve podruhé

V tomto týdnu jde už o druhý případ, ve kterém soud ve Štrasburku rozhodl o tom, že Česko narušilo práva otců na respektování soukromého a rodinného života.

V úterý vyhověl stížnosti Jiřího Fialy, který se do roku 2000 soudil o úpravu vztahů ke svým nezletilým dětem. Soud ale nepřiznal žádné odškodnění.

Luboš Patera ze sdružení Spravedlnost dětem, které zastupuje část otců stěžujících si u Evropského soudu, označuje dnešní rozhodnutí za velmi důležité i pro další štrasburské stížnosti. "Je to průlomové rozhodnutí," řekl deníku Aktuálně.cz Patera.

Vysoké odškodnění

Ve Štrasbursku je nyní několik desítek žalob českých rodičů na postu úřadů a soudů v rozvodových případech nebo ve sporech o děti či přisouzení výživného. Patera deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se nyní připravuje čtvrtá vlna žalob.

Kromě toho, že případ Jířího Koudelky je průlomový s ohledem na odškodnění rodičů ve sporech o děti, jde také letos o jednu z nejvyšších částek, které bude muset Česko po rozhodnutí štrasburského soud zaplatit.

Podobně vysokou částku letos vysoudila pouze Jiřina Heská z Plzně. Ta dostala odškodnění za to, že její soudní spor trvá v Česku už osmnáct let. Tak dlouho se totiž žena domáhá kompenzace za pracovní úraz.

 

Právě se děje

Další zprávy