Chtěli prodat holčičku. Za 3 miliony

zde, Redakce DOM
13. 7. 2006 19:19
Praha/Cheb - Jde o první případ, kdy se policii podařilo odhalit a zatknout prodejce dětí. Desetiměsíční holčička měla stát 100 tisíc eur.

Policisté z Kubiceho Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dopadli během akce s krycím názvem Alenka trojici lidí, kteří se podle vyšetřovatelů pokoušeli prodat dítě.

Mluvčí útvaru Blanka Kosinová sdělila, že prodejci požadovali za desetiměsíční holčičku v přepočtu zhruba 2,9 milionu korun. Policisté je zadrželi po několikatýdenním vyšetřování a obvinili je z obchodování s dětmi ve stadiu přípravy. Je to první případ v Česku, kdy se policistům podařilo takto zasáhnout u už narozeného dítěte.

Jedním ze tří zatčených je podle informací deníku Aktuálně.cz otec holčičky. Hájí se tím, že chystal pouze podvod, nikoliv prodej vlastního dítěte. Chtěl, jak tvrdil policistům, vyinkasovat peníze a dítě si ponechat.

V Milhostově zažili zátah

Lidé, kteří se pokoušeli prodej dítěte zorganizovat, patří k sociálně slabé skupině; nejsou ovšem příslušníky etnické menšiny. Ze zjištění deníku Aktuálně.cz vyplývá, že hlavní pachatel pochází z obce Milhostov nedaleko Chebu.

Foto: Aktuálně.cz

Potvrzují to obyvatelé vesnice, kteří včera večer pozorovali zásah specialistů. "Byl jsem zrovna v práci; jenom vím, že jich tu bylo mnoho," uvedl Jiří Choma, pracovník nedaleké štěrkopískovny.

Jeho kolega Martin Růžička byl konkrétnější: "Kolem půl desáté přijelo asi sedm policejních aut. Policisté nebyli nějak speciálně oblečeni, ani ozbrojeni."

Asistovalo jim ovšem protiteroristické komando i sanitní vozy.

Policistům při dopadení pachatelů pomohla snaha britských novinářů zmapovat obchodování s dětmi v zemích bývalé východní Evropy. Tuto informaci ředitel dětského domova pro děti do tří let v Aši Miroslav Rákos. "Asi před třemi nebo čtyřmi měsíce mě navštívili novináři z Velké Británie a ptali se mě, co by se stalo, kdyby někdo chtěl u nás koupit dítě. Vysvětlil jsem jim, jak to u nás legálně funguje, ale na můj dotaz, jestli mají konkrétní případ, mi tehdy neodpověděli," řekl ČTK.

Česká televize uvedla, že šlo o žurnalisty z Central European News.

Kriminalisté z ÚOOZ nyní prověřují, zda mělo jít o jediný pokus a také zda se na trestné činnosti nepodílely jiné osoby. V současné době se rozhoduje o podání návrhů na uvalení vazby.

Obviněným hrozí až deset let vězení v případě, že se podaří prokázat zločinné spolčení. Pokud experti delikt vyhodnotí jako pokus o podvod, činí horní sazba osm let.

Za peníze do rodného listu

Chebská radnice zatím o zátahu elitního útvaru nic neví. S případy pokusu o prodej dítěte však místní sociální pracovníci již mají zkušenosti. "Nešlo však o organizovaný zločin, spíše o pokusy o různé podvody a prodej za úplatu," podotýká romská koordinátorka z Mětského úřadu v Chebu Jaroslava Rynešová.

Chebská policie například stíhá německého občana a romskou prostitutku, která chtěla kupčit s vlastním dítětem.

"Šlo o německý bezdětný pár. Muž se na benzinové pumpě seznámil s prostitutkou, která své dítě odložila do kojeneckého ústavu. S mužem se domluvila, že jej za peníze napíše do rodného listu dítěte jako otce. To se stalo, žena inkasovala peníze a muž vznesl na dítě nárok. Když si pro něj do ústavu jel, zjistil, že děvčátko je mentálně retardované. Ztratil o ně zájem a snažil se z toho vycouvat. Tehdy na to přišla policie," dodává Rynešová.

Na obdobný případ - tedy peníze za zápis do rodného listu - pak sociální pracovníci měli podezření ještě jednou; obchod se však nepodařilo prokázat.

 

Právě se děje

Další zprávy