Kauza Čepro: Všichni na svobodě

Sabina Slonková
5. 7. 2006 15:39
Praha - Po někdejším šéfovi NBÚ Tomáši Kadlecovi a jeho exnáměstku Houškovi policie propustila také dva jednatele soukromé společnosti Loricus.

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

VŠE O KAUZE KADLEC

Bývalý šéf strategické firmy Čepro se zapletl s uprchlým miliardářem Radovanem Krejčířem. A to v době, kdy chtěla skupina překupníků připravit stát o miliardy za benzín. Projděte si exkluzivní zjištění v článcích, které pro deník Aktuálně.cz připravila Sabina Slonková.

ČTK to dnes oznámila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Někdejšího ředitele Čepra i další tři obviněné zatkla policie v pondělí odpoledne.

Spolu s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem jsou podezřelí, že se chystali z Čepra podvodně vyvést několik miliard.

"Ve večerních hodinách včerejšího dne, 4. července, byli všichni po výsleších propuštěni a jejich stíhání bude vedeno na svobodě," uvedla dnes Kosinová.

Na základě zjištěných informací prý nyní pracovníci ÚOOZ chystají výslechy desítek svědků. Čeká se také na znalecké posudky zajištěných materiálů a výpočetní techniky.

Výslech trval přes pět hodin

"Výslech končí, padlo rozhodnutí, že klient bude vyšetřován na svobodě," sdělil Aktuálně.cz Kadlecův obhájce Karel Brückler.

Výslech Kadlece dnes trval přes pět a půl hodiny. 

Po svém propuštění se ke kauze vyjádřil i druhý obviněný. "Podávám proti obvinění stížnost," řekl bývalá Kadlecův náměstek Alexandr Houška ihned po propuštění deníku Aktuálně.cz.

Celá kauza je součástí takzvané Kubiceho zprávy, v níž ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dokládal poslancům politické tlaky na citlivé kauzy. Případ Čepro je v ní nicméně zmiňován jen okrajově a s politikou souvisí hlavně kvůli osobě Tomáše Kadlece, kterého do strategické firmy dosadil bývalý premiér Stanislav Gross.

Všichni obvinění ze zločinného spolčení

Kadlec a další obvinění jsou podezřelí z toho, že se pokusili strategickou firmu Čepro, která mimo jiné schraňuje státní hmotné rezervy, připravit o miliardy korun.

Autorem plánu byl podle úřadů uprchlý Radovan Krejčíř, prostředníkem pro vytažení peněz z Čepra společnost Loricus a za státní firmu jim v tom podle policejní verze pomáhal její tehdejší šéf Kadlec a obchodní ředitel Alexandr Houška. Všichni jsou proto kromě pokusu o podvod obviněni i ze zločinného spolčení.

Obhájce Kadlece už včera důrazně popřel, že by celá operace vůbec byla podvodná a nadto, že by se jeho klient s Krejčířem jakkoli spojil proti státu.

"Proti obvinění budeme podávat stížnost," dodal obhájce Brückler.

Úřady: Architektem byl Krejčíř

Deník Aktuálně.cz zrekonstruoval všechny operace, které v posledních dvou letech existenčně ohrožovaly Čepro. Z analýzy vyplývá, že úřady mají už nyní jasný závěr: Radovan Krejčíř se pokusil opakovaně připravit Čepro o miliardy.

První pokus v listopadu 2004 stál na "ztracených soudních obsílkách". Firmy spojené s Krejčířem zažalovaly Čepro o miliardové sumy a společnost spory prohrála, protože se k soudnímu řízení vůbec nedostavila. Tomáš Kadlec coby šéf Čepra to tehdy obhajoval tvrzením, že o soudech neměli tušení a obsílky od soudu se ve firmě ztratily.

Tento pokus ale nevyšel: najatého exekutora, který do Čepra přišel zabavit miliardy z účtů, předběhla o dvě hodiny policie.

O pár týdnů později se podle úřadů rozjel pokus číslo 2. Krejčířem vyslaná společnost Loricus uzavřela s Čeprem reprezentovaným Kadlecem a jeho náměstkem Houškou dohodu o dodávce neuvěřitelného miliónu tun pohonných látek. Součástí smlouvy byly smluvní pokuty, podle nichž by Čepro muselo platit, pokud by z jakéhokoli důvodu benzín a naftu neodebralo.

Sankce je přitom stanovena na rekordních pět milionů dolarů (v přepočtu 110 milionů korun) za každý měsíc, kdy mělo Čepro benzín a naftu odebírat.

Úřady tvrdí, že obchodní transakce byla od počátku naplánovaná tak, že Čepro pohonné hmoty neodebere a bude muset platit. Pokuta měla být uplatňovaná v minulých týdnech, policie ale podnikla domovní prohlídky u společnosti Loricus a tvrdí, že tak Krejčířův záměr zhatila.

První pokus dosud nevyřešený

Zatímco v poslední akci s firmou Loricus policie stíhá i Kadlece a Houšku coby bývalé reprezentaty Čepra, jejich účast na prvním pokusu se ztracenými obsílkami dosud neprokázala.

Za Čepro tehdy byla obviněna pouze pracovnice podatelny, která soudní obsílky převzala a za milión korun od Krejčířových lidí je vyňala z evidence.

Důkaz o tom, že by byl do operace zapojený i někdo další z vedení Čepra nebo o ní minimálně věděl, se dodnes nenašel.

Letos na jaře ale deník Aktuálně.cz vypátral, že v době prvního ataku na Čepro se na účtu Tomáše Kadlece objevily dva milióny korun. Peníze na účet vložil přes prostředníka přímo Radovan Krejčíř.

Kadlec peníze označil za půjčku od svého známého a tvrdil, že neměl tušení, že ve skutečnosti jde o Krejčířovy milióny. Sám Krejčíř okolnosti platby dodnes nevysvětlil.

Rovněž policie dosud nerozhodla, zda by v tomto případě měl být Kadlec obviněn.

 

Právě se děje

Další zprávy