Půl miliardy je pryč a stát přešlapuje

Sabina Slonková
21. 6. 2006 0:00
Praha - Státních 500 miliónů korun z konsolidační agentury v nedohlednu, viníci bez trestů - a úřady se hádají, jestli vůbec někoho stíhat.
Logo České konsolidační agentury
Logo České konsolidační agentury | Foto: http://www.czka.cz

Takový je výsledek dvouměsíčního vyšetřování jedné z největších afér, při níž ze státem spravované České konsolidační agentury zmizela do zahraničí půlmiliarda korun.

Miloše Skořepu - muže, u něhož stamilióny skončily a který jako jediný v tuto chvíli ví, kde přesně se nacházejí - dokonce dodnes nikdo ani nevyslýchal. "Kromě vás po mně nikdo nic nechtěl," potvrdil Skořepa toto úterý.

Vyšetřování? Tak napůl

Ze zjištění deníku Aktuálně.cz navíc vyplývá, že vyšetřování případu provází spor mezi státním zastupitelstvím a policií.

Podnikatel Miloš Skořepa.
Podnikatel Miloš Skořepa. | Foto: Aktuálně.cz

Protikorupční služba se od začátku přikláněla k verzi, že v kauze byl spáchán trestný čin. Žalobce ale s tímto hodnocením váhá a faktické vyšetřování se tak do dnešního dne nerozjelo.

"Státní zástupce měl na případ jiný názor, my jej respektujeme. Současně je ale fakt, že máme svázané ruce a nemůžeme provádět všechny úkony, které bychom potřebovali," uvedl ředitel protikorupční služby Miloslav Brych.

Policie tak například nemůže hledat dokumenty při domovních prohlídkách, odposlouchávat aktéry případu či vyslýchat svědky. Přitom jedině detailní zkoumání může odpovědět na otázku, jestli šlo o sólo akci jediného manažera konsolidační agentury, nebo jsou do případu zapleteni i další vlivní státní zaměstnanci.

Půlmiliarda odešla z účtu dceřiné společnosti konsolidační agentury už loni, stát na to ale přišel teprve koncem letošního dubna. Příkaz k vyvedení peněz z agentury podepsal její manažer Jan Šik, který řídil dceřinou společnost IMOB. Tvrdil, že chtěl peníze v zahraničí zhodnotit.

Pět set miliónů korun se ale přes prostředníka dostalo do rukou podnikatele Miloše Skořepy, který je obratem investoval do akcií a podílů v zahraničních firmách. Skořepa tvrdí, že vše vrátí, první termín ale nedodržel a lhůta mu vyprší koncem června.

Komu vlastně vznikla škoda?

Verdikt, zda bude za transakci někdo vůbec obviněn, nyní leží na státním zástupci Zbyňku Podlipném.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH:

  • Speciál: Vše o ztracené půlmiliardě
    Projděte si články reportérky Aktuálně.cz Sabiny Slonkové, která aféru v ČKA otevřela a jako první rozkryla pozadí ztáty půl miliardy korun. Součástí publikovaných materiálů je i unikátní rozhovor s podnikatelem Skořepou.

Ten tvrdí, že jisté podezření má, ale nemá ujasněno, jaká škoda vlastně vznikla a hlavně komu. Samotný fakt, že šlo o státní peníze, podle žalobce nestačí. Tvrdí, že musí rozklíčovat vztahy a odpovědnost mezi jednotlivými společnostmi konsolidační agentury.

"Nemám ještě pohromadě všechny potřebné dokumenty z ČKA. Znovu jsem je požádal o doplnění. Pak snad bude jasněji v tom, komu a jaká škoda vznikla," uvedl Podlipný.

Zástupci konsolidační agentury se ještě nevzdávají naděje, že se peníze nakonec na účty státu vrátí. Velké šance tomu ale nedávají.

"Tomu, že peníze vrátí Skořepa, už nevěří nikdo. Takže naší jednou šancí je švýcarská banka UBS, kam Skořepa peníze převedl, a některé informace nasvědčují tomu, že ne vše bylo standardní. Je tedy předpoklad, že banka by mohla být vstřícná," uvedl úředník ministerstva financí obeznámený s případem.

Sobotka: Personální změny skončily

Ztracená půlmiliarda připravila o místo manažera Šika a tři členy dozorčí rady, kteří měli jeho jednání kontrolovat. Na funkci náměstka ministryně informatiky musel rezignovat i Vladimír Hořejší, který byl dříve Šikovým spolupracovníkem, a jeho podpis umožnil manažerovi nakládat se státními penězi.

U nikoho z nich se dosud neobjevil důkaz, že o Šikově úmyslu věděli či se na vyvedení peněz jakkoli podíleli.

Výše popsanými změnami případ pro ministra financí Bohuslava Sobotku skončil.

Chyb se můj úřad nedopustil, tvrdí dosluhující ministr financí Bohuslav Sobotka.
Chyb se můj úřad nedopustil, tvrdí dosluhující ministr financí Bohuslav Sobotka. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Postih tak nehrozí ani úředníkům finančně analytického útvaru ministerstva, který má odhalovat podezřelé finanční operace. Pracovníci útvaru přitom operaci zaznamenali, ale nepřišla jim riziková, a tak se jí dále nezabývali.

"Personální změny již na ministerstvu financí neprovádím, navíc pokud vím, pochybení útvaru nebylo prokázáno," reagoval Sobotka.

Deník Aktuálně.cz již před měsícem upozornil, že stát mohl aféře zabránit, ale selhala veškerá kontrola. Kromě selhání finančně analytického útvaru pochybili i najatí auditoři, kteří na půlmiliardovou ztrátu v dceřiné firmě ČKA vůbec nepřišli. Banka, kam peníze putovaly, navíc stát informovala až poté, co stamilióny její účty opustily.

A systém v konsolidační agentuře byl nastavený tak, že si nikdo Šikovy akce nevšiml. A to i přesto, že si vyvedení stejné sumy už jednou vyzkoušel. Tehdy se ale peníze v pořádku vrátily zpět.

 

Právě se děje

Další zprávy