Kubice exkluzivně: Musel jsem promluvit

Sabina Slonková
30. 5. 2006 12:30
ROZHOVOR - Šéf elitních policistů Jan Kubice, který tím, že obvinil politiky ČSSD z ovlivňování kauzy biolíh, vstoupil do předvolební kampaně a hrozí mu odvolání, by na svých slovech ani dnes nic neměnil.

V dosud jediném obsáhlejším rozhovoru ke kauze, který poskytl exkluzivně on-line deníku Aktuálně.cz, tvrdí, že neviděl jiné řešení. "Neměl jsem jinou možnost. Buď jsem mohl mlčet a stát se ředitelem výzkumného ústavu pro organizovaný zločin... Nebo to říct," prohlásil Kubice.

A: Když si vezmu vaše důkazy, jednoznačné svědectví, že by politici přímo zasahovali do vyšetřování, jsem tam nenašla.

Infobox

KDO JE JAN KUBICE:

  • Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice je nejdéle sloužícím policejním důstojníkem na tak vysokém postu. A současně také nejméně viditelným. Na veřejnosti prakticky nevystupuje, rozhovory novinářům nedává a za celou dobu, co řídí útvar, médiím poskytl zhruba pět vyjádření.
  • Třiapadesátiletý bývalý disident Kubice se šéfem jedné z klíčových policejních složek stal v době, kdy ministerstvo vnitra řídil Jan Ruml. Ve své funkci "přežil" šest ministrů, včetně těch z ČSSD.
  • Jeho jednotka je určená na boj proti mafii a teroristickým skupinám, odhaluje obchody se zbraněmi, lidmi a výbušninami. Za úkol má také odhalovat prorůstání zločinu do státní správy a politiky.

ZEVRUBNÝ PROFIL JANA KUBICEHO čtěte v článku Sabiny Slonkové "Klíčový neznámý Jan Kubice" ZDE.

Ale to se přece takhle nedělá. Nikdy to nechodí tak, že politik zvedne telefon a řekne policistovi: udělej tohle. Když chce někdo ovlivňovat, jde to přes prostředníky, následují různé kroky státních institucí, za nimiž už ten tlak je, jen není na první pohled vidět a nemůžete ho s nikým konkrétním spojit. Ale to, co jsem předložil poslancům, ty kroky jasně popisuje a ovlivňování dokládá.

A: Je tam třeba uvedeno...

Počkejte, já se nebudu bavit o tom, co je v těch papírech uvedeno. Byly určeny pro poslance a já nebudu ty věci nijak komentovat. A nezkoušejte se mě ptát v jiných variantách. Prostě vám o tom nic říkat nebudu.

NIKOHO JSEM NEOBEŠEL

A: Zaznamenal jste od pátku nějaké tlaky?

O tom taky nebudu mluvit.

A: Svá silná slova, která míří proti ČSSD, jste vyřkl těsně před volbami. Proč jste obavy o osud vyšetřování předem neřešil s policejním prezidentem a ministrem vnitra?

Nemám pocit, že bych někoho obcházel. Trvale jsem komunikoval s řídícími složkami na různých úrovních, na což mám důkazy. Je to popsáno i v dokumentech, kdy jsme si od dalších složek policie vyžádávali dokumenty, kde je jasně psáno, proč jsme to chtěli. A jakým způsobem se k tomu ti lidé stavěli, to už neumím ovlivnit. Opakuju: Mrzí mě, že to je před volbami, ale neviděl jsem už jiné řešení.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Dobře, vy jste něco řekl, ODS vám dala za pravdu, ČSSD říká, že jste lhář. Ale co tedy bude se samotným vyšetřováním té kauzy?

Se vší vervou se na tom dělá dál.

A: Vy jste ale dal poslancům zprávu, která se následně dostala na veřejnost, v níž policie významně odkrývá karty. Nedostal jste tím naopak vyšetřování do slepé uličky vy?

Ti lumpové o tom stejně věděli. Běželo to mezi nimi, není třeba nic z toho utajovat. Vychází to z domovních prohlídek, rozhovorů a výslechů, takže to pro ně není žádné překvapení. Vyšetřování to neohrožuje.

A: Jak si vůbec za této situace dál představujete vyšetřování?

Nedokážu odhadnout, co to všechno bude znamenat. My budeme pracovat dál a uvidíme, kam se dostaneme.

Jan Kubice ukazuje doklad jednoho ze svých podřízených o způsobilosti k přístupu k tajným dokumentům.
Jan Kubice ukazuje doklad jednoho ze svých podřízených o způsobilosti k přístupu k tajným dokumentům. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

LANGRA JSEM VIDĚL PRVNĚ V ŽIVOTĚ

A: Řešil jste před svým veřejným vystoupením, že je před volbami?

Samozřejmě jsem na to myslel, ale jak říkám: neviděl jsem jiné řešení. Řeči, že jsem se spojil s ODS, jsou nesmysl. Já ty jejich politiky neznám, Langera jsem teď viděl prvně v životě. Nekomunikuji s nimi, stejně jako s politiky z dalších stran.

A: Jak dlouho jste se rozhodoval?

Nebyla to dlouhá úvaha. Ty věci ve mně sice gradovaly delší dobu, ale do poslední chvíle mě nenapadlo, že sáhnu k tomuhle řešení. Kdyby nezasáhli proti těm policistům, kteří "biolíh" vyšetřují, a neřekli, že je z něčeho podezírají, možná bych to neudělal. Ale tohle byla poslední kapka. A buďte ujištěna, že těm lidem, co je inspekce vyšetřuje, se nic nestane. Na milion procent jim nic nedokážou, protože nic neudělali.

A: Počítáte s tím, že budete muset odejít ze své funkce?

Jestli se ministr a policejní prezident takto rozhodnou, odejdu. Je to jejich právo.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

MLČET, DOSTANU INFARKT

A: Nepřemýšlel jste, že byste  po volbách stejně odešel bez ohledu na tento případ? Ptám se proto, jestli jste už dávno nebyl rozhodnutý, a váš nestandardní krok byl tedy pro vás snadnějším řešením.

To vůbec ne. Nepřemýšlel jsem o tom, že bych se na to vykašlal. Samozřejmě, člověk má průběžné různé úvahy, ale takto to nastaveno nebylo.

A: Kdybyste se mohl rozhodnout znovu, vystoupil byste stejně?

Rozhodně. Dostal bych infarkt, kdybych to neudělal.

 

Právě se děje

Další zprávy