Kubice: Státní správu prorostla mafie

ina, bar
29. 5. 2006 19:40
Praha - Vyšetřování klíčových kauz podle politické objednávky? Poslanci braně-bezpečnostního výboru dnes odmítli, že by se něco takového v Česku dělo.

Výbor - za přítomnosti ministra vnitra Františka Bublana, nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké a policejního prezidenta Vladislava Husáka - prošetřoval závažná obvinění šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho.

O nich jako první informoval on-line deník Aktuálně.cz.

Kubice o politických tlacích promluvil poté, co Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že podezřívá kriminalisty, kteří pracují na "politické" kauze Biolíh, ze zneužití pravomocí veřejného činitele.

Kubice obvinění svých mužů rezolutně odmítl a požádal o dnešní slyšení před poslanci, přičemž Aktuálně.cz řekl: Dokážu, že se někdo snaží mé detektivy zdiskreditovat, a zastavit tak vyšetřování kauzy Biolíh.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ČTĚTE VÍCE O TÉTO KAUZE:
Zlom: Elitní policista mluví proti státu
Nejvyšší státní zastupitelství oznámilo, že dva kriminalisté, kteří pracují na případu Biolíh, jsou podezřelí ze zneužití pravomoci veřejného činitele a korupce. Jejich nadřízený, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice, se za ně obratem postavil. a kontroval prohlášením, že vyšetřování kauzy Biolíh je politicky ovlivňováno. V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz Kubice uvedl, že současně žádá o neprodlené slyšení před poslanci výboru pro obranu a bezpečnost...

Kubice nemohl svá slova veřejně doložit. Dokumenty, které podle něj politické vměšování dokazují, jsou totiž vedeny v utajeném režimu důvěrné. Ministr vnitra jej mlčenlivosti nezbavil.

Poslanci: Obvinění odmítáme

Tajné dokumenty, které podle Kubiceho dokazují politické ovlivňování a zastrašování kriminalistů, většinu poslanců nepřesvědčily. Po bezmála sedmi hodinách hádek protlačili sociální demokraté spolu s komunisty prohlášení, v němž Kubiceho argumenty odmítli.

V usnesení výboru se píše, že ministr Bublan, policejní prezident Husák ani premiér Jiří Paroubek nijak neovlivňují vyšetřování závažných kriminálních kauz.

Zároveň ovšem většina poslanců připustila, že v tajné zprávě se objevují vážná podezření, která je zapotřebí policoí prošetřit. "Některé informace jsou velmi silné," uznal i ministr Bublan.

Poslanci ODS a KDU-ČSL ovšem trvají na tom, že z prodležených dokumentů vyplývají přesvědčvé poznatky o propojení organizového zločinu, nájemných vražd, korupce, vysoce postavených policistů, úředníků a některých představiteků ČSSD.

Předseda výboru Jan Vidím (ODS) nepokládá konečné usnesení výboru - že se nic nestalo - vzhledem ke vzájemné podpoře ČSSD a KSČM za překvapivé. "Výsledek byl předem jasný," řekl Vidím bezprotředně po skončení jednání.

Paroubek: Kubice ovlivňuje volby

Na vměšování ministra Bublana, policejního prezidenta Husáka a premiéra Paroubka ukazoval minimálně dopis, který Kubice přiložil k dokumentům pro poslance.

Ve třístránkovém "výcucu" elitní policista naznačil, čeho se jeho slova o politických tlacích týkají. "Domníváme se, že organizovaný zločin již prorostl do státní správy České republiky. Některé informace jsou natolik závažné, že již výrazným způsobem ovlivňují a poškozují státní správu," napsal například Kubice.

V reakci na tato slova svolal v podvečer premiér Paroubek tiskovou konferenci. Tam označil Kubiceho výroky za nehorázné: "Je to nehorázná snaha ovlivnit volby pár dní před jejich konáním," řekl ministerský předseda.

Tvrdí, že jde o dlouho připravované spiknutí, jehož smyslem je zdiskreditovat premiéra. "Je to zbabělost a podraz připravená ve spolupráci s ODS," dodal Paroubek.

Podpořila jej i jeho poradkyně, bývalá Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Podle ní rovněž neexistují pro politické obviňování vyšetřovaných kauz žádné důkazy.

Kubice si myslí své

Kubice si stojí za svým.

V dopise poslancům vůbec poprvé otevřeně popisuje pozadí zákazu policejního prezidenta, podle něhož útvar nesmí poskytovat informace ven.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ČTĚTE VÍCE O TÉTO KAUZE:
Volby se blíží, policie nesmí mluvit
Policejní prezident zakázal speciálním policejním útvarům, které řeší i politickou korupci, poskytovat veřejnosti informace. Jen několik dní staré rozhodnutí se týká například Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, protikorupční služby či finanční policie...

Kubice tvrdí, že tento zákaz přišel poté, co se propojilo vyšetřování korupce v zadávání státních zakázek (takzvaná kauze Biolíh) a vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka.

Foto: Aktuálně.cz
ČTĚTE VÍCE O TÉTO KAUZE:
Mrázkova smrt: Policii zajímá politika

Kriminalisté začali rozplétat politické vazby zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Podle jedné z policejních vyšetřovacích verzí, proč musel Mrázek zemřít, totiž podnikatel disponoval informacemi a doklady, které mohly kompromitovat některé politiky. A to napříč politickými stranami...

Tehdy na ÚOOZ přišel policejní prezident Husák. "Policejní prezident sdělil, že byl téhož dne s ministrem vnitra Františkem Bublanem informovat premiéra Jiřího Paroubka o vyšetřování těchto případů. Řediteli útvaru (Kubicemu) pak sdělil, že pan premiér a pan ministr vnitra již nechtějí, aby tisková mluvčí útvaru Blanka Kosinová vystupovala pro média a aby tak byla ukončena veškerá prezentace útvaru," stojí v dokumnetech pro výbor.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

JAK PROBÍHALO JEDNÁNÍ SNĚMOVNÍHO VÝBORU:

Poslanci se přes čtyři hodiny dohadovali, zda bude jednání veřejné, jak požaduje ČSSD, nebo uzavřené - což chce ODS. Pouze uzavřené jednání by ovšem umožnilo Janu Kubicemu, aby hovořil o informacích s nálepkou důvěrné/tajné.

Vyhrocenou hádku vystupňoval šéf výboru Jan Vidím, který se rozhodl naoko vyhovět sociálním demokratům. Jednání bude otevřené, ale z tajných dokumentů se číst bude. Číst hodlal sám, čímž by se vystavil hrozbě postihu místo Kubiceho. Poté poslanci jednání přece jen uzavřeli.

Ještě před tím prohlásila nejvyšší státní zástupkyně Vesecká, policejní prezident Husák a šéf vnitra Bublan, že slova elitního důstojníka odmítají. "Ani od státních zástupců, ani od policie nemám signály, že by docházelo k politickému ovlivňování," řekla například Vesecká.

Podobně hovořil i Miroslav Borník, šéf inspekce ministra vnitra: "Vyšetřujeme celkem čtyři policisty z plzeňské pobočky ÚOOZ - mimo jiné kvůli podezření z korupce či podvodu. Můžeme dokázat, že zde nejsou žádné politické vlivy."

Nakonec členové výboru - hlasy ČSSD a KSČM - Kubiceho obvinění odmítli.

 

Bublan tehdy oficiálně řekl, že Kosinová zveřejněním informací narušila vyšetřování těchto kauz jiným složkám. To Kubice vylučuje: podklady Kosinové chystaly útvary ÚOOZ a za uplynulé týdny se žádný policejní odbor nepřihlásil s tím, že by byla jeho práce výroky narušena.

Podle Vidíma jde o jeden z jasných důkazů o ovlivňování vyšetřování ze strany politiků. Dodal, že v tajném spise se hovoří o dvou politických stranách. Jakých ovšem odmítl sdělit s odvoláním na důvěrnost zprávy.

Hrubá chyba, nebo manipulace?

Další politický tlak vidí Kubice v obvinění členů jeho útvaru, které vznesla inspekce ministerstva vnitra.

"Inspekce byla ... účelově použita ke kriminalizaci vedoucího týmu, vyšetřujícího vraždu Mrázka ... Tato kriminalizace slouží podle našeho názoru k vyvinutí tlaku na pracovníky útvaru vyšetřující výše uvedené závažné případy. Téměř tím byla zastavena jak operativně pátrací činnost, tak vyšetřování zejména vraždy podnikatele Mrázka," napsal Kubice poslancům.

O účelovosti podle něj svědčí fakt, že inspekce muže vyšetřuje již od prosince 2005. Kriminalisté přitom na jaře letošního roku získali prověrky na stupeň "důvěrný" či "tajný" - což by nebylo možné, kdyby skutečně byli podezřelí z trestné činnosti.

V opačném případě by se jednalo o hrubou chybu - nechat pracovníky s takovým podezřením vyšetřovat závažné kauzy Mrázek a Biolíh.

Tajné dokumenty, které Kubice rovněž poslancům předal, obsahovaly podle zjištění deníku Aktuálně.cz mimo jiné přepisy odposlechů exšéfa Úřadu vlády a blízkého důvěrníka expremiéra Stanislava Grosse Pavla Přibyla.

Osvětlují též úlohu vedoucího odboru Inspekce ministra vnitra Jaroslava Hlaváče.

ČTĚTE VÍCE O TÉTO KAUZE:
Biolíh: Spis míří na Grossova důvěrníka
Bitva o další osud kauzy Biolíh, v níž jsou z korupce podezřelí lidé kolem ČSSD, zasáhla nejvyšší kruhy. Dokumenty, které mají prokázat, že politici zkoušejí aféru zarazit, ukazují na exšéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla a na expremiéra Stanislava Grosse...
 

Právě se děje

Další zprávy