Odposlechy Topolánka jsou venku

Sabina Slonková
25. 5. 2006 16:15
Praha - Týž den, kdy se objevily odposlechy lídra ODS Mirka Topolánka, začaly úřady vyšetřovat, odkud unikly. Uvnitř: PUSŤTE SI ODPOSLECHY.
Lídr ODS Mirek Topolánek.
Lídr ODS Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Záznam telefonátů Mirka Topolánka a jeho asistenta Marka Dalíka v rámci kauzy Kořistka dnes zveřejnil deník Aktuálně.cz. Dosud nedostupné materiály rok a půl staré "korupční kauzy Kořistka" - v ní ODS čelila podezření, že se pokusila uplatit konkurenčního poslance - se na veřejnost dostaly pouhý týden před volbami.

Odposlech přímo neukazuje na trestný čin korupce. Vyplývá z něj nicméně, že se špičky ODS skutečně domlouvaly na společné strategii - včetně toho, jak čelit vyšetřování, které se v kauze Kořistka rozjelo (Detaily ČTĚTE NÍŽE).

Šetří se únik dat

Odposlechy, které doposud měla v rukou policie a žalobci, přišly do redakce Aktuálně.cz tuto středu anonymně.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká oznámila, že hodlá únik odposlechů neprodleně vyšetřit. "Máte pravdu, že nikdo jiný než policie a státní zastupitelství k tomu neměl mít přístup. Určitě zahájíme šetření, jak to mohlo uniknout," sdělila Aktuálně.cz Vesecká.

Ministr vnitra František Bublan soudí, že to nebyla policie, komu odposlechy utekly.

"Podle informací, kterými ministr disponuje, je obvinění, že odposlechy unikly od policie, málo pravděpodobné. Po ukončení vyšetřování celého případu byl totiž kompletní trestní spis už v únoru 2005 předán příslušnému státnímu zastupitelství," uvedla jeho mluvčí Radka Kovářová.

Bublan přesto okamžitě vydal pokyn Inspekci ministra vnitra, aby tuto možnost prověřila.

Týden před volbami

Předloni na konci léta čelila nejsilnější opoziční strana ODS podezření, že se prostřednictvím Topolánkova asistenta Marka Dalíka pokusila deseti milióny uplatit poslance Zdeňka Kořistku, aby jí pomohl svrhnout tehdy vznikající kabinet Stanislava Grosse.

Policie na základě Kořistkova svědectví Dalíka obvinila, Nejvyšší státní zástupkyně ale nakonec stíhání s definitivní platností letos v dubnu zastavila jako neoprávněné.

Během několikaměsíčního vyšetřování policie pořídila se souhlasem soudu desítky hodin odposlechů. Ty ležely osmnáct měsíců na policii a na státním zastupitelství.

Těsně před volbami je kdosi z vyšetřovacího spisu vyňal a ve středu večer je anonymně zaslal do redakce Aktuálně.cz. Snaha dostat odposlechy na veřejnost tím ale neskončila - jak redakce zjistila, záznam dostala i další média.

"A proto jsme do toho šli"

Odposlechy jednoznačně neprokazují žádný trestný čin. Některé pasáže nicméně nasvědčují, že se Dalík - spolu s dalším aktérem schůzky s Kořistkou, lobbistou Janem Večerkem - domlouvali s ODS na společné strategii, jak se chovat během vyšetřování, a snažili se získat informace o jeho průběhu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • Aféry, které měly určit volby
    Jen pár dní před volbami bude obviněn lídr ODS Mirek Topolánek. To není poplašná zpráva. To je aféra, která se skutečně měla zrodit. On-line deník Aktuálně.cz přináší nové kauzy, které měly zásadně ovlivnit volební boj...

ČTĚTE VÍCE O KAUZE KOŘISTKA:

Jediná pasáž působí na první pohled zajímavě. Jde o část rozhovoru mezi Dalíkem a Topolánkem ze srpna 2004, v němž se baví o počátcích celé kauzy, kdy šéf ODS novinářům řekl, že jako slabé místo rodící se koaliční vlády vidí unionistického poslance Kořistku.

"Já jsem off record řekl, že nejnadějnější je ten Kořistka, že ten opravdu signalizoval, že tu vládu nemusí podpořit, a proto taky jsme do toho šli," říká Topolánek svému asistentovi na zachyceném odposlechu.

Potíž je v tom, že slova "proto jsme taky do toho šli" od počátku vystihují zásadní rozpor celé kauzy. Kořistka a následně i policie tato slova interpretovali jako potvrzení verze, že se ODS pokusila Kořistku uplatit.

Vesecká: Odložení kauzy bylo správné

Topolánek i Dalík s Večerkem shodně od zveřejnění případu verzi úplatků popírají a vysvětlují tato slova tak, že jim šlo o to zmapovat situaci a zjistit skutečné postoje Kořistky k vznikající vládě. Této variantě nakonec dala za pravdu i Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která zkoumala, zda její podřízení rozhodli správně, když Dalíkovo a Večerkovo stíhání zastavili a případ odložili.

"Nejvyšší státní zástupkyně zejména souhlasí s tím, že pravomocná usnesení Okresního státního zastupitelství v Ostravě o odložení věci podezřelých Marka Dalíka a Jana Večerka jsou správná," uvedl letos v dubnu Pavel Macur, mluvčí Nejvyšší státní zástupkyně.

ODS před zveřejněním odposlechů varovala

Šéf ODS Topolánek tvrdí, že o úniku odposlechů z vyšetřovacího spisu předem věděl. Právní kancelář ODS už před dvěma týdny veřejně varovala média, že pokud se k nim odposlechy dostanou a zveřejní je, vystavují se riziku trestního stíhání.

"Dostaly se k nám informace, že ty odposlechy unikly. Já to teď nijak komentovat nebudu, je to věc pro právníky," reagoval na odposlechy Mirek Topolánek

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy