Vila pro Tvrdíka: Zfalšovaná zakázka?

Pavel Baroch
19. 5. 2006 15:08
Praha - Aktuálně.cz získalo svědectví, podle nějž armáda manipulovala soutěž na rekonstrukci vily Marna, určenou pro tehdejšího ministra Tvrdíka.

Armáda to ovšem popřela. "Šetřením nebylo prokázáno žádné porušení zákona," řekl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Redakci Aktuálně.cz upozornil na tento tři roky starý případ pracovník ministerstva obrany v souvislosti s vyšetřováním milionové úplatkářské aféry, kterou se právě zabývá policie. Z úplatkářství jsou obviněni vlivný úředník ministerstva obrany, plukovník Miroslav Beňo a vysocí představitelé soukromé společnosti Trade Fides Dana Mlejnková a Libor Hledík.

Zakázku na rekonstrukci vily získala právě společnost Trade Fides. Zdroj z ministerstva obrany, který zná pozadí rekonstrukce armádní vily, však nyní tvrdí: Armáda vyhlásila výběrové řízení až po ukončení rekonstrukce, a soutěž následně antedatovala.

V ministerských papírech je tak na první pohled všechno v pořádku - soutěž pro tři firmy byla vyhlášena "před" rekonstrukcí a "zvítězila" v ní právě společnost Trade Fides.

Armáda: Zákon nebyl porušen

Ministerstvo obrany na přímé otázky Aktuálně.cz týkající se rekonstrukce vily včetně antedatování výběrového řízení nejprve neodpovědělo. Po deseti dnech poslalo e-mailem sedm řádek s obecnou formulací, že opravy, úpravy a případné rekonstrukce objektů spravované ministerstvem obrany "probíhají v souladu s rozpočtovým plánem a platnými právními předpisy".

  • Otázky Aktuálně.cz a odpovědi ministerstva - čtěte ZDE

Teprve poté, co o případu napsal deník Aktuálně.cz, si současné vedení ministerstva nechalo celý průběh zakázky prověřit. A tvrdí, že bylo všechno v pořádku.

Podle armádní verze byla firma Trade Fides vybrána v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, a to výzvou více zájemcům. Ministerstvo oslovilo 4. června 2003 tři firmy.

Vila Marna
Vila Marna | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jako nejvýhodnější byla vybrána nabídka firmy Trade Fides, s kterou byla 17. června 2003 uzavřena smlouva o dílo s termínem plnění 30. června 2003," řekl Jan Pejšek z ministerstva. Dodal, že armáda zaplatila 5,2 milionů korun.

Také společnost Trade Fides odmítla, že by výběrové řízení na rekonstrukci vily Marna v Praze bylo antedatováno.

"Ne, to není možné," řekl Aktuálně.cz předseda představenstva František Houdek, podle něhož takový postup vylučuje několikastupňový armádní systém organizace výběrových řízení.

Státní zástupce Ladislav Malovec, který má vyšetřování úplatkářské aféry na ministerstvu na starosti, ovšem redakci Aktuálně.cz přislíbil, že si prověří, zda o rekonstrukci vily Marna nejsou záznamy v policejních protokolech o vyšetřování úplatkářské aféry na ministerstvu obrany.

Nejmodernější zabezpečení

Smyslem stavebních úprav v roce 2003 bylo vybavit dům v luxusní pražské čtvrti nejmodernějším zabezpečovacím zařízením.

"Ve vile měl bydlet se svojí rodinou tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který v té době tvrdil, že jemu a jeho rodině kdosi vyhrožuje," řekl ministerský úředník.

Pracovník ministerstva poskytl Aktuálně.cz informace o vile Marna jen za podmínky, že nebude zveřejněno jeho jméno - obává se o svoji bezpečnost i případných potíží v práci.

Je ovšem ochoten své svědectví v krajním případě zopakovat před soudem. Naše redakce má úředníkovu výpověď v písemné podobě a s notářsky ověřeným podpisem.

Tvrdík: Nabídku jsme odmítli

Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík uvedl, že o rekonstrukci vily Marna nemá žádné informace. "Ani nevím, kdo to opravoval," řekl Aktuálně.cz Tvrdík, který dnes působí jako volební manažer sociální demokracie.

Jaroslav Tvrdík
Jaroslav Tvrdík | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Tvrdík nevyloučil, že dům byl určen pro něj a jeho rodinu.

"Ochranná služba navrhovala změnu bydlení vzhledem k tomu, že náš tehdejší byt v posledním patře panelového domu byl z jejich pohledu bezpečnostně nezpůsobilý a nehájitelný," řekl Tvrdík. "Moje rodina ale zásadně nesouhlasila a já jsem návrhy svých podřízených odmítl."

Nejmenovaný úředník, který se obrátil na redakci Aktuálně.cz, uvedl, že Tvrdíkova rodina měla být střežena 24 hodin špičkovou technikou.

"Tou nejlepší, která byla v dané době k dispozici. Součástí byly kamery a čidla na plotě, dveřích či oknech, nebo pult centralizované ochrany, který byl umístěn ve zvláštní místnosti se speciálním vchodem pro členy ochranky," řekl úředník.

Luxusní vila je nyní prázdná

S rekonstrukcí se podle něj začalo nedlouho poté, co Tvrdík 16. ledna 2003 oznámil ve sněmovně s odvoláním na informace zpravodajské služby, že v souvislosti s chystanou vojenskou akcí proti Iráku hrozí jemu a jeho rodině nebezpečí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Lidé z podsvětí napojeného na irácké struktury se zajímají o mě i moji rodinu," prohlásil tehdy Tvrdík.

Do vily se ovšem skutečně nenastěhoval. V květnu 2003 stejně rezignoval na ministerské křeslo.

V současnosti je vila Marna prázdná. Ještě v pátek viselo na vstupu do objektu několik dní staré oznámení o odečtu vody a na zvonění u vchodu nikdo nereagoval.

 

Právě se děje

Další zprávy