V kauze biolíh vyslýchali i ministry

Sabina Slonková, Pavel Baroch
5. 5. 2006 16:30
Praha - Hned dva ministry - jednoho současného a jednoho bývalého - v tomto týdnu vyslýchala policie v korupčním případu Biolíh.

Dosud největší tažení proti korupci ve státní správě rozjela policie letos v březnu.

Pozatýkala skupinu lidí kvůli podezření, že ovlivňovali rozhodování státu úplatky. Korupce se dotkla úředníků ministerstva dopravy a státního fondu infrastruktury, mezi obviněnými je i několik členů vlivných ČSSD, které strana následně vyloučila.

Nejdřív Ambrozek...

Na výslech dorazil ve středu nejprve ministr životního prostředí Libor Ambrozek, jehož úřad měl původně na starost přípravu později zrušeného tendru na výrobu biolihu.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Pan ministr na policii byl, ptali se ho na biolíh. Dál k tomu necítí potřebu cokoli říkat," potvrdila informace Aktuálně.cz Ambrozkova mluvčí Karolína Šůlová.

Po Ambrozkovi si detektivové pozvali někdejšího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který je dnes místopředsedou dozorčí rady Unipetrolu.

...pak Grégr

Policie svědectví potřebovala proto, že prověřuje jeho vazbu na jednu z obviněných, šéfku kabinetu náměstka ministra dopravy Ludmilu Schwarzovou.

Sám Grégr před časem deníku Aktuálně.cz potvrdil, že jej kontaktovali i další obvinění v případu - zástupci kolínského lihovaru - se žádostí o konzultace.

Exministr Grégr na schůzi vlády, jíž byl členem.
Exministr Grégr na schůzi vlády, jíž byl členem. | Foto: Aktuálně.cz

"Obrátili se na mě zástupci kolínského lihovaru, zda bych byl ochoten s nimi konzultovat vybudování biojednotky. A současně chtěli konzultace na vytvoření věděcko-technického parku v Kolíně. Já jsem jim řekl, že tyto věci budou možné, až k tomu budou legislativní podmínky. A že samozřejmě proběhne výběrové řízení," uvedl Grégr.

"Samozřejmě to celé proběhlo bez zmínky o úplatku. O tom jsem od nich nikdy neslyšel ani slovo," dodal někdejší vlivný člen kabinetu Miloše Zemana.

Důkaz, že by se Miroslav Grégr na aféře jakkoli podílel, policie nemá.

Obvinění půjdou z vazby

Výslechem Ambrozka a Grégra současně skončila první část vyšetřování celé kauzy a úřady rozhodly, že obviněné začnou propouštět z vazby. Hrozba, že by  mohli ovlivňovat svědky či hatit práci policie, už podle státního zástupce pominula.

Jako první se dnes dostal na svobodu realitní magnát Miloš Červenka, další by měli následovat.

"Výslechy ale v podstatě skončily, je tedy pravděpodobné, že budou propuštěni i zbývající obvinění," uvedl důstojník policejního prezidia, detailně obeznámený s případem.

Osud milionů stále nejasný

Obvinění zatím odmítali vypovídat. Policie tak dodnes neví, kde přesně skončila podstatná část z celkového patnáctimilionového úplatku.

Jedinou postavou, která sama o sobě může rozkrýt celou síť úplatků, je lobbista František Vybíral. Právě on v případu figuruje jako prostředník mezi státními úředníky a zástupci kolínského lihovaru.

Na účet Vybíralovy dcery loni 16. prosince dorazilo patnáct milionů z oficiálního účtu Bioferm - lihovar Kolín. Krátce poté peníze z konta zmizely.

Kriminalisté, kteří se snaží dohledat cestu zmíněných peněz, se podle zjištění Aktuálně.cz nyní zaměřili zejména na Správu státních hmotných rezerv, strategickou společnost Čepro a petrochemický podnik Unipetrol.

Právě tyto společnosti hrají důležitou roli v připravovaných obchodech s bioetanolem, který se od příštího roku bude přimíchávat do pohonných látek. Nebo v nich figurují lidé, kteří měli vazby na obviněnou skupinu.

 

Právě se děje

Další zprávy