Aféra ČKA: Nová jména ve hře

Sabina Slonková
4. 5. 2006 0:01
Praha - Pátrání po půlmiliardě korun, kterou postrádá státní konsolidační agentura, vede k dvěma českým podnikatelům.
Logo České konsolidační agentury
Logo České konsolidační agentury | Foto: http://www.czka.cz

Agentura, která pro stát spravuje nedobytné pohledávky, ze ztráty obří sumy viní ředitele své dceřiné společnosti Jana Šika, který s půlmiliardou prováděl finanční operace na zahraničních účtech. Až nyní vedení ČKA zjistilo, že na transakci neexistuje žádná písemná smlouva, a reálně hrozí, že stát peníze ztratil.

Na vyvedení stamilionů do zahraničí se spolu s ředitelem dceřiné společnosti agentury Janem Šikem podle dosavadního pátrání úřadů podílel Miloš Skořepa.  Jeho jménem byl podepsaný jediný písemný dokument k transakci, který hovoří o příslibu zhodnocení agenturních peněz. Prostředníkem pro transakci byl podle tvrzení samotného Šika "pan Savov".

Známost z rautu

Všechna tři jména podle zjištění Aktuálně.cz figurují v trestním oznámení, které agentura v pátek předala policii.

"Šik tvrdil, že Savova poznal před lety na nějakém rautu, kde mu nabídl výhodné zhodnocení agenturních peněz v zahraničí. Tím, kdo operaci připravil v zahraničí, byl podle Šika Skořepa," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj z ministerstva financí.

Savova ani Skořepu se redakci Aktuálně.cz nepodařilo zatím zastihnout. Šik zase odmítá o transakci veřejně cokoli vysvětlovat.

Pouze tito tři muži přitom mohou odpovědět na otázku, kde se půl miliardy v tuto chvíli nachází. Švýcarská banka, kam byly peníze z Česka odeslány, zatím odmítá na dotazy českých úřadů o dalším osudu peněz cokoli sdělit.

"Výhodné" zhodnocení stamilionů

Jan Šik svým nadřízeným vyvedení peněz do zahraničí obhajoval tvrzením, že se stamiliony snažil v zahraničí zhodnotit. Celou operaci si ředitel agenturou ovládané akciové společnosti IMOB vyzkoušel už před dvěma lety. Tehdy poslal do zahraničí 500 milionů korun a po 80 dnech se peníze i s úrokem vrátily zpět.

Totéž pak Šik zopakoval i v loňském roce, ovšem tentokrát peníze poslal do Švýcarska. A když se nyní představitelé ČKA začali po půlmiliardě shánět, zjistilo se, že ji nelze dohledat.

Odvolaný ředitel vinu necítí

"Upřímně, nevíme, kde ty peníze jsou. Podali jsme už kvůli tomu trestní oznámení pro podvod. Případ bude řešit policie," potvrdil předseda dozorčí rady firmy IMOB Pavel Pešek.

Konsolidační agentura i dozorčí rada firmy IMOB tvrdí, že za společnost nese vinu výhradně její ředitel Šik. Ten měl povinnost nechat si celou transakci schválit nejen dalšími členy představenstva, ale i dozorčí radou. Všichni dnes tvrdí, že to byla jeho akce "na vlastní pěst".

Konsolidační agentura už třicetiletého Šika odvolala ze všech funkcí. On sám ale podle svých slov žádnou vinu necítí.

"Jsem v této kauze sám jako poškozený, využili mě," sdělil Šik Aktuálně.cz.

Koho má na mysli, už ale neuvedl. "Nezlobte se, ale nechci se k tomu v tuto chvíli nějak dál vyjadřovat. Bylo by to předčasné," dodal.

Agentura: Bylo to selhání jednotlivce

Ministerstvo financí nicméně nyní prověřuje, zda kromě Šika nenese zodpovědnost za transakci ještě někdo další.

Poté, co ve středu celou kauzu zveřejnil deník Aktuálně.cz, ministerstvo financí oznámilo, že Bohuslav Sobotka vládě navrhne odvolání dvou členů představenstva ČKA. A to Mojmíra Hampla a Jiřího Jurána, kteří agenturu zastupovali v dceřiné společnosti IMOB.

Předseda dozorčí rady firmy IMOB Pešek ale trvá na tom, že Šikově akci nešlo zabránit.

Případ zmizelých peněz prověřuje také ministerstvo financí Bohuslava Sobotky.
Případ zmizelých peněz prověřuje také ministerstvo financí Bohuslava Sobotky. | Foto: Ludvík Hradilek

"On obešel veškeré mechanismy a nerespektoval základní pravidla. S nikým věc neprojednal, nekonzultoval. Dozvěděli jsme se o tom skutečně až nyní a fyzicky tomu nešlo zabránit," prohlásil Pešek.

Sám Pešek nicméně na post šéfa dozorčí rady IMOB rezignoval: "Vinu za to sice nenesu, stejně jako další lidé ve společnosti, ale myslím, že je to adekvátní krok."

Možné riziko z vyvedení peněz do zahraničí ovšem neavizoval ani speciální Finanční a analytický útvar ministerstva, který má ze zákona povinnost sledovat podezřelé bankovní operace. Podle informací Aktuálně.cz sice útvar transakci zaznamenal, ale nikomu z pracovníků nepřišla podezřelá, a zpětně ji tedy ve firmě IMOB ani v ČKA nikdo neověřoval.

Na podvod se přišlo náhodou

Celý případ vyšel najevo teprve v minulých dnech. Konsolidační agentura finišovala s prodejem své komanditní společnosti Galileho Real, již spravuje právě IMOB.

Teprve při kontrole účetnictví Galilea Real se přišlo na to, že jí chybí 500 milionů, a postupným pátráním se zjistilo, že s těmito penězi manipuloval právě šéf IMOB Šik.

Půl miliardy nejprve převedl na speciálně k tomu vytvořený účet v Komerční bance, odkud peníze obratem putovaly do zahraničí.

Vedení ČKA nyní podniká záchranné kroky, aby peníze dohledalo a pokusilo se je dostat zpět do Česka.

 

Právě se děje

Další zprávy