CIA využívala k převozu zajatců Ruzyni

Pavel Baroch, Sabina Slonková
5. 4. 2006 0:01
Praha - CIA využila dvacetkrát letiště Ruzyně k tajným operacím. V některých letounech byli nejspíš i zadržení lidé podezřelí z terorismu.

Vyplývá to z nejnovější zprávy organizace Amnesty International o tajných operacích CIA, kterou sdružení zveřejňuje právě dnes. Podle Amnesty se Praha stala v minulých letech součástí akcí americké Ústřední zpravodajské služby, při nichž jsou lidé podezřelí z terorismu zadrženi nebo uneseni, tajně vezněni nebo předáni do zemí, kde mohou být vystaveni mučení.

Pražská Ruzyně ovšem s největší pravděpodobností sloužila jen jako letiště, kde letouny se zadrženými osobami doplnily palivo, a posléze pokračovaly v cestě. CIA k těmto operacím využívalo soukromé letecké společnosti.

Foto: Aktuálně.cz

Pražská kancelář Amnesty International už písemně požádala premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana, aby nechali prošetřit všechny okolnosti využívání českých letišť k převozu zadržených.

"Požádali jsme českou vládu, aby zajistila, že letiště v Česku nebudou zneužita k nezákonnému převozu osob v rozporu s mezinárodním právem," řekl předseda české pobočky organizace Martin Kryl.

Dodal, že postup americké CIA nezaručuje spravedlnost ani větší bezpečí před terorismem, ale umožňuje mučení lidí.

Bublan: CIA jsme nepomáhali

Ministr Bublan v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz uvedl, že o využívání pražské Ruzyně k převozu osob zadržených americkou CIA nemá žádné informace.

Infobox

LETOUNY USA NA RUZYNI:

Typ letounu Množství přistání Boeing 737 6x Gulfstream V 11x Gulfstream IV 3x

Zdroj: Amnesty International

"Nikdy jsme nic takového nezaznamenali. Ministerstvo nedostalo žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že se něco takového chystá," zdůraznil Bublan, podle kterého je přistávání letadel výhradně v kompetenci leteckého provozu.

"Ale ani oni nemusí vědět vůbec nic. Letecký provoz má informace pouze o letounu a přepravci, nikoli o obsahu letadla," řekl Bublan, podle něhož nemá smysl zpětně zjišťovat, jestli CIA využívala Ruzyň k převozu zajatců.

"Už by nám to asi k ničemu nebylo, když letouny opustily prostor České republiky," tvrdí Bublan.

Terminál Ruzyňského letiště
Terminál Ruzyňského letiště | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ruzyně: Nevíme, kdo byl uvnitř

Státní podnik Letiště Praha uvedlo, že lety, na které upozorňuje Amnesty International, byly soukromé a "parkovaly" u terminálu Jih.

"Letadla ale pouze tankovala, nikdo z nich nevystoupil," řekla ředitelka komunikace společnosti Veronika Sedláčková. Dodala, že Letiště Praha nemonituruje - a ani nemůže monitorovat - případný převoz vězňů organizovaný CIA.

Ministerstvo spravedlnosti už dříve uvedlo, že žádný český úřad nemusí být informován o převážení zadržených osob, pokud z letadla během mezipřistání nevystoupí.

"Jde totiž o výsostné území státu, jehož znaky dotyčné letadlo nese," řekl mluvčí Petr Dimun týdeníku Euro, který před rokem jako první upozornil na tajná americká letadla na Ruzyni.

Amnesty: Únosy i mučení

Amnesty International tvrdí, že CIA zneužívá leteckou praxi a obchodní dohody, aby mohlo vozit zajatce v rozporu s mezinárodním právem.

"Úmluva o mezinárodním civilním letectví dovoluje soukromým, nekomerčním letům přelet nebo technické zastávky na území státu, aniž by o tom byly jeho úřady informovány," píše se ve zprávě organizace, podle které někteří z dopravců - například Premier Executive Transport - existují jenom na papíře.

Organizace uvedla, že kvůli maximálnímu utajení není možné zjistit počet unesených nebo zadržených osob. Amnesty však soudí, že jde o stovky lidí.

"Většina obětí těchto operací byla zadržena nezákonně. Mnozí byli uneseni, neměli přístup k právníkovi a vlastně ´zmizeli´," řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International. "Všichni lidé, s nimiž jsme hovořili, vypovídali o mučení nebo špatném zacházení."

Ke zveřejnění svých výpovědí svolili tři muži: Muhamad Bašmiláh, Saláh Ali a Muhamad al-Assad z Jemenu. Od roku 2003 do května 2005 byli převáženi z místa na místo a neměli žádný kontakt se svým okolím. Při přeletech měli pásky přes oči. Vzhledem k délce letů byli drženi nejspíš v Džibuti, Afghánistánu a ve východní Evropě. Nakonec byli propuštěni.

EU: Postup CIA vyšetříme

Evropský parlament už v lednu schválil vytvoření výboru, který má vyšetřit aktivity americké Ústřední zpravodajské služby v Evropě - včetně zřizování tajných věznic či utajených přeletů s vězni.

Podle švýcarského senátora Dicka Marthyho, který se případu věnuje už delší dobu na základě pověření Rady Evropy, existuje množství důkazů o tom, že Spojené státy "vyvážejí mučení".

Evropský úřad americké organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch soudí, že CIA zřídila tajná vězení v Polsku a v Rumunsku. Obě země tato tvrzení okamžitě odmítly.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ovšem při své prosincové návstěvě Bruselu zdůraznila, že USA respektují zákony a mezinárodní konvence zakazující mučení a špatné zacházení i ve válce proti terorismu.

"Dodržujeme mezinárodní závazky a americké zákony. Spojené státy neuplatňují mučení, neomlouvají ho a nedovolují svým agentům je uplatňovat," řekla Riceová.

Zahradil: Je to klacek na USA

Členem evropské vyšetřovací komise, která by měla přinést první průběžnou zprávu nejspíše už v květnu, je i český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

"Když už výbor vznikl, musíme zabránit tomu, aby se z něj stal v rukou parlamentní levice klacek na USA," řekl Zahradil podle týdeníku Euro.

Podobný názor má i jeho kolega v Evropském parlamentu Josef Zieleniec (SNK-ED). "Některé levicové kruhy v Evropě se snaží rozehrát antiamerické nálady. je třeba tomu zabránit a zajistit, aby komise byla objektivní," tvrdí Zieleniec.

 

Právě se děje

Další zprávy