Krejčířovy miliony: Další potíže Kadlece

Sabina Slonková
3. 4. 2006 0:00
Praha - Potíže bývalého šéfa státního podniku Čepro Tomáše Kadlece, kterého úřady vyšetřují kvůli dvěma milionům od podnikatele Radovana Krejčíře, nekončí.

Zatím poslední verze Kadlecovy obhajoby je v troskách.

Kadlec před čtrnácti dny prohlásil, že si zmíněné dva miliony korun půjčil od svého bývalého náměstka v Čepru Alexandra Houšky a doložil to kopií údajné smlouvy o půjčce.

Houška ovšem podle zjištění deníku Aktuálně.cz Kadlecovu verzi překvapivě zcela popřel. Smlouvu o půjčce označil za falzitikát.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

VŠE O KAUZE KADLEC

Bývalý šéf strategické firmy Čepro se zapletl s uprchlým miliardářem Radovanem Krejčířem. Články o kauze čtěte ZDE.

Houška: Moje peníze to nebyly

"Houška uvedl, že Kadlecovi žádné peníze nepůjčil. Když mu byl předložen dokument o půjčce, který policii dal Kadlec, Houška tvrdil, že jeho podpis musí být zfalšovaný, protože žádnou takovou dohodu nepodepsal," uvedl státní úředník detailně obeznámený s případem.

Policie ani státní zastupitelství o případu oficiálně neposkytují žádné informace. "Stav se nemění, nebudeme k tomu nic říkat," potvrdila žalobkyně Irena Zadražilová.

Informace deníku Aktuálně.cz o obsahu posledního výslechu nicméně potvrdil sám Houška. "Je pravda, že panu Kadlecovi jsem žádné peníze nepůjčoval. A od koho je měl, nevím. Jen vím, že nejsou rozhodně moje. Víc k tomu říkat nechci," sdělil Houška.

Nejdřív Komárek, pak Houška

Dva miliony korun na Kadlecův účet složili v hotovosti lidé uprchlého Radovana Krejčíře. Peníze se na kontě objevily v době, kdy Krejčířova skupina připravovala miliardový útok na strategickou společnost Čepro, kterou Kadlec právě řídil.

Už loni v prosinci Kadlec u výslechu přiznal, že mu dva miliony na účet přišly. Tvrdil ale, že neměl tušení o spojení peněz s Krejčířem, protože stejnou sumu si ve stejné době půjčil od náhodného známého. Toho popsal jako "pana Komárka".

Když jej pak policie před dvěma týdny k transakci vyslýchala znovu, Kadlec přišel s další verzí a prohlásil, že mu půjčil právě Houška.

Proč jednou označil za svého věřitele "pana Komárka" a příště Houšku, Tomáš Kadlec veřejně vysvětlovat nechce. "Bylo o tom napsáno tolik věcí, které nejsou pravda, že se k tomu nechci vyjadřovat. Je to pro mě blbá situace, ale řeším to vše s právníkem," řekl Kadlec deníku Aktuálně.cz

Komu vlastně bude splácet?

Kromě změny výpovědi Kadlecovi v očích úřadů uškodilo i to, že údajnou půjčku z roku 2004 až do letošního roku vůbec nesplácel. Policii nadto zatím neukázal originál údajné smlouvy s Houškou, ale jen kopii.

"Pokud se k originálu vůbec dostaneme, bude možné pomocí grafologických posudků určit, jestli je ta smlouva zfalšovaná či není. Bez originálu smlouvy je pozice Kadlece skutečně velmi slabá a hrozí mu obvinění," uvedl již citovaný úředník seznámený s průběhem vyšetřování.

Sám Kadlec se k otázce, zda už splácí a především komu, nevyjádřil: "Nebudu to komentovat. Jediné, co můžu říct, je že mám smlouvu s věřitelem a na té trvám."

Dva miliony, dvě vysvětlení

Pro podezřelou finanční transakci tak po měsíci vyšetřování existují v zásadě jen dvě vysvětlení:

1. Kadlec si skutečně vzal od Krejčířovy skupiny dva miliony jako úplatek.

K úplatku použil oficiální sporožirový účet. Přímé spojení mezi Krejčířem a penězi ovšem na první pohled nelze dohledat. Peníze totiž neskládal přímo stíhaný podnikatel, ale jeho spolupracovník Marcel Hájek, jehož jméno bylo do té doby veřejnosti zcela neznámé. Krejčíř se k penězům přihlásil až poté, co o celé operaci informoval deník Aktuálně.cz.

2. Krejčíř připravil na bývalého šéfa Čepra past, aby s ním mohl manipulovat a vydírat jej během svého pokusu o vyvedení miliard ze státní firmy.

V takovém případě musel Krejčíř vědět, že Kadlec právě shání peníze na koupi luxusní garsonky a musel k tomu využít někoho z Kadlecova blízkého okolí, například právě Alexandra Houšku. Kadlec by v takovém případě byl přesvědčený, že si půjčil od Houšky a o roli Krejčíře neměl tušení.

 

Právě se děje

Další zprávy