Chtěl vyzradit data NATO. Byl zatčen

Pavel Baroch, Sabina Slonková
29. 3. 2006 13:15
Praha - Pracovník ministerstva obrany, kterého policisté zadrželi minulý týden, se pokusil vynést tajné informace z dokumentů NATO.

Jak již deník Aktuálně.cz informoval, detektivové z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zadrželi dvě osoby. Jednou z nich je občanský zaměstnanec ministerstva obrany.

Druhou pak - podle čerstvých zjištění Aktuálně.cz - spolumajitelka východočeské rodinné firmy Pohorelec.

Podle policejní verze jde v kauze o vyzrazování tajných dokumentů Severoatlantické aliance. Pokud se podezření úřadů potvrdí, půjde o jeden z nejvážnějších případů, kdy Česko nedokázalo ochránit tajná data předávaná NATO.

"Předminulý týden předalo ministerstvo obrany policii informaci o možném ohrožení utajovaných skutečností. Policie pak v úterý 21. března zatkla občanského zaměstnance ministerstva obrany," řekl mluvčí resortu Andrej Čírtek.

Zatčeni v restauraci

Z nejnovějších informací vyplývá, že vojenské zpravodajství nabylo podezření, že pracovník sekce vyzbrojování Jiří Táborský předává utajované dokumenty Lucii Pohorelcové, zástupkyni stejnojmenné firmy Pohorelec. Ta vyrábí mimo jiné přístroje pro ochranu osob proti radioaktivnímu, chemického a bakteriologickému zamoření pro vojenské i civilní kryty a polní nemocnice.

Foto: Aktuálně.cz

"Zaměstnanec ministerstva se rozhodl vyhovět přání zástupkyně soukromé firmy a zajistit jí možnost seznámit se s utajovanými materiály Severoatlantické aliance," potvrdil mluvčí vojenského zpravodajství Ladislav Šticha. Dodal, že tyto dokumenty měly firmě pomoci uspět ve výběrovém řízení na dodávku materiálu do jedné z aliančních armád.

"Úředník ministerstva nejprve neoprávněně okopíroval materiály, které byly jednoznačně označeny stupněm Důvěrné, a následně se rozhodl je předat zástupkyni soukromé společnosti," řekl Šticha.

Dvojice se pak sešla odpoledne 21. března v jedné pražské restauraci, kdy už policie monitorovala jejich telefonní hovory. Oba byli zatčeni krátce poté, co Táborský předal Pohorelcové okopírované dokumenty.

Zástupci firmy: Je to omyl

Zástupci rodinné firmy Pohorelec byli zatčením své příbuzné šokováni.

"Doteď přesně nevíme, o co jde. Tyhle věci měla ve firmě na starost dcera, nevím, s kým vedla jednání a o čem se bavila. Ale určitě to je omyl," uvedl Jan Pohorelec, bývalý sociálnědemokratický lídr v komunální politice.

Pohorelec tvrdí, že dcera rozhodně nikoho neuplácela a měla prostě jen smůlu. "Je to celé ostuda, naše firma produkuje výrobky pasivní obrany, pomáhá lidem a nedělá nic, čím by někomu ubližovala. Máme tu přihlášky na bezpečnostní prověrku, kdybychom ji už měli, byl by pokoj," dodal Pohorelec.

Bezpečnostní prověrka jejich držitele opravňuje k tomu, aby se seznamovali se strategickými informacemi. Bez prověrky ale na taková data firmy ani jednotlivcí nemají podle zákona nárok.

Trest? Až osmileté vězení

Mluvčí ministerstva obrany Čírtek uvedl, že mezi oznámením o podezření z vyzrazování vojenského tajemství a zatčením uplynula velmi krátká doba - jen několik dní.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Rozhodující poznatek byl získán bezpečnostními složkami ministerstva obrany. Po jeho odhalení byla věc neprodleně předána policii," vysvětlil Čírtek.

Pokud kriminalisté prokáží oběma zadrženým vinu a soud jejich argumenty uzná, hrozí jim až osmileté vězení. Muž z ministerstva obrany je stále ve vazbě - stejně jako spolumajitelka rodinné firmy zapletená do této kauzy.

Letos už druhý zadržený

Od počátku roku je to už druhý úředník ministerstva obrany, kterého policie zadržela a zavřela do vazby.

Na konci ledna policie zadržela plukovníka Miroslava Beňo, když si od prokuristy soukromé společnosti Trade Fides Libora Hledíka odnášel obálku s milionem korun. Kromě těchto dvou mužů pak skončila ve vazbě i obchodní ředitelka firmy Dana Mlejnková.

Zatčení občanského pracovníka ministerstva obrany ovšem s úplatkářskou aférou nesouvisí.

 

Právě se děje

Další zprávy