Policie čtyři hodiny vyslýchala Paroubka

Sabina Slonková
15. 3. 2006 15:55
Praha - Premiéra Jiřího Paroubka dnes coby svědka vyslýchaly úřady kvůli kauze zpronevěřených milionů z dotací EU. Uvnitř: EXKLUZIVNÍ VIDEO a FOTO

Přesně v jedenáct hodin dopoledne přišli detektivové a žalobce do Kramářovy vily, kde výslech předsedy vlády probíhá. Oproti původně plánovaným dvěma hodinám se výslech protáhl až do odpoledních hodin a Paroubek musel upravit svůj program.

"Teprve nyní jsme skončili," sdělil deníku Aktuálně.cz  po více než čtyřech hodinách státní zástupce Boris Havel, který má kauzu na starost.

Advokáti: Bylo to zklamání

Schůzce asistovali obhájci deseti obviněných, kteří se podle státního zástupce pokusili z dosahu státu vyvést 229 milionů korun. Jde zatím o největší částku, jaká byla z fondů Evopské unie - a policie i žalobce tvrdí, že nelegálně - v Česku odčerpána.

Od Paroubkova svědectví si úřady i obhájci slibovali, že pomůže osvětlit mechanismus, jakým se s penězi z fondů Evropské unie v Česku nakládalo. Příjemcem dotací totiž bylo ministerstvo pro místní rozvoj, které nynější premiér v minulosti vedl.

Na konkrétní otázky ohledně převodů akcií a milionů už ale Paroubek podle advokátů  nebyl schopen detailně odpovídat. "Bylo na tom vidět, že je tu jistá časová prodleva a nadto je jasné, že ve funkci, v jaké byl, nemohl vědět úplné detaily," uvedl jeden z obhájců.

"Na hodnocení dílčích záležitostí v případu je ale nyní ještě brzo. Definitivní názor budeme znát ve chvíli, kdy vyšetřování skončí," komentoval výslech žalobce Havel.

Jiří Paroubek je za poslední roky nejvýše postaveným ústavním činitelem, kterého policie v době výkonu funkce vyslýchala. Ve stejné pozici se v minulosti ocitl například Miloš Zeman, který úřadům vysvětloval okolnosti pochybné zakázky na výstavbu dálnice D47.

Mezi obviněnými i úředníci

Počátky případu s unijními miliony sahají ještě do doby, kdy resort řídil Paroubkův předchůdce a předseda Unie svobody Pavel Němec. Za Paroubka pak už kauza "jen" dobíhala. Vyšetřování neprokázalo, že by se Paroubek či Němec na celé transakci jakkoli podíleli.

Mezi deseti obviněnými je ale i Němcův bývalý náměstek Petr Forman (profil zde) a poradce Radim Špaček (profil zde). Další stíhaní jsou ze společností, jejichž prostřednictvím byly peníze "ukradené" z fondů Evropské unie legalizovány.

Celá skupina je proto obviněna i z praní špinavých peněz. Všem hrozí až dvanáct let vězení.

Jak to bylo s akcií?

I po výslechu premiéra tak zůstává stále nejasné, proč stát přišel o vliv nad unijními penězi. Obvinění bývalí úředníci Forman a Špaček totiž tvrdí - a dokumenty, které má redakce Aktuálně.cz to potvrzují - že opakovaně upozorňovali Paroubkovo vedení resortu, aby si převzalo unijní peníze a současně i hromadnou akcii obchodní společnosti Regionální fondy.

Premiér Jiří Paroubek.
Premiér Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Právě tato akcie jejího majitele opravňovala k nakládání se stamiliony. Podle Špačka a Formana ale na jejich výzvy nikdo nereagoval a akcie se pak složitou transakcí mezi dalšími společnostmi dostala z dosahu státu.

Vyšetřovatelé přesto považují oba muže  za spolupachatele tuneláže a soud je dokonce na čas poslal do vazby.

"Vybídli nás k převzetí akcie pouze formálně. Nikdy nebylo doloženo, že nejde jen o bezcenný papír," reagovala již dříve mluvčí ministerstva Radka Burketová.

"V tomto smyslu byl výslech pana premiéra určitým zklamáním. Otázky ohledně prodlevy státu při přebírání akcie zůstávají i nadále bez odpovědi," popsal obsah dnešního Paroubkova výslechu jeden z advokátů Jan Křivánek.

 

Právě se děje

Další zprávy