Soud: Za předražené zakázky Srba nemohl

Pavel Baroch, dom
15. 3. 2006 15:23
Praha - Bývalý vysoký státní úředník Karel Srba, kterého poslal soud na osm let do vězení za přípravu vraždy novinářky, vyšel od dalšího soudu vítězně.

Pražský městský soud jej zprostil obžaloby z korupce, které se měl dopustit v kauze předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů.

Přitom to na počátku vypadalo jako případ s jasným koncem: Srba a další lidé budou odsouzeni za to, že vybírali či předávali úplatky při výběru firem na rekonstrukce českých zastupitelských úřadů v Keni, Alžírsku a Chorvatsku. Škoda na navýšených cenách podle žalobkyně dosáhla 8,7 milionu korun.

Žaloba stála na výpovědi Evy Tomšovicové, blízké spolupracovnice Karla Srby, který na ministerstvu pracoval v době, kdy úřad vedl Jan Kavan.

Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu
Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Jenže výsledek je zcela opačný: soud nakonec všech devět obžalovaných osvobodil. Mezi nimi i Tomšovicovou, která udala i sama sebe.

Podle soudce Alexandra Sotoláře ani jiná možnost nebyla: tvrzení Tomšovicové nepodpořila žádná svědecká výpověď, žádný dokument či znalecký posudek.

"S něčím takovým jsem se v této kategorii nikdy nesetkal," řekl soudce Sotolář. Dokonce i státní zástupkyně Dagmar Máchová, která vypracovala žalobu, se v závěrečné řeči přiklonila k tomu, aby soud všechny zprostil žaloby.

"Podle trestního řádu je obžaloba povinna prokázat obžalovaným vinu, v tomto případě se to nepodařilo," uvedla Máchová.

Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu.
Karel Srba , Eva Tomšovicová u soudu. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Zakázky byly předražené

Nynější vedení ministerstva zahraničí spočítalo, že včasným zásahem zabránilo tomu, aby resort na předražených opravách ambasád zbytečně vyplatil přes dvě stě milionů korun.

"Zamezili jsme škodám, které by dosáhly 250 milionů korun. Jde o částku, kterou se podařilo zachránit díky tomu, že jsme některé zakázky zrušili a u jiných o desítky milionů korun dosáhli snížení ceny," řekl před časem Hospodářským novinám generální sekretář ministerstva zahraničí Vladimír Zavázal.

Samotné firmy přitom přistoupily na to, že původní cenu, kterou neúčtovaly ministerstvu, sníží. Nepřímo tak přiznaly, že původní cena byla nadhodnocená.

"Nebyly to klasické soutěže. Chodilo to tak, že se oslovilo jen pět firem a udělala se jakási pseudosoutěž. Matematicky se tak dala soutěž nastavit tak, aby vyhrála konkrétní firma," konstatoval Zavázal. A když pak vyhrála předem domluvená firma, výsledná cifra za rekonstrukci ambasády se často vyšplhala až o desítky milionů korun.

Podle soudce Sotoláře ovšem ze znaleckého posudku vyplývá, že rozdíly původní a "skutečné" ceny při rekonstrukci tří zastupitelských úřadů dosáhly řádově jeden až dva miliony korun. Náklady na renovaci přitom dosáhly výše desítek milionů korun.

"Soudní znalec uvedl, že jím zjištěný rozdíl může být způsoben odlišným přístupem při oceňování rekonstrukce," řekl Sotolář.

Tomšovicová zůstala jediná

Poté, co byla Tomšovicová zadržena policií, uvedla do policejního protokolu: "Přebírala jsem částky, které pocházely od firem, které vyhrály výběrové řízení."

U soudu svou výpověď zopakovala. Uvedla, že jako prostředník neměla z úplatků nic. Byla prý Srbovi vděčná, že jí zařídil nadstandardní lékařskou péči.

"Šéfové některých firem, kteří byli ochotni mluvit, přiznávali, že pětiprocentní provize pro úředníky ministerstva byly běžné. Dozvídal jsem se to proto, že ti lidé si mysleli, že s tím něco dokážu udělat. Ale po mém odchodu z ministerstva jsme na to neměl žádné páky," řekl před několika lety v MF Dnes někdejší náměstek ministra zahraničí Jan Winkler.

Soudce Sotolář ovšem uvedl, že Tomšovicová zůstala ve své výpovědi osamocena. Nikdo, ani představitelé stavebních firem, její tvrzení nepodpořil, stejně dopadly i různé listinné důkazy, které policie zajistila bezprostředně po zadržení obžalovaných, takže nebyl čas je případně zfalšovat.

Sotolář například uvedl, že částka 5,5 milionu korun, která měla sloužit jako úplatek, byla ve skutečnosti použita jako půjčka pro jednoho z obžalovaných. Ten si chtěl koupit nemovitost nedaleko za Prahou. Pro tuto verzi podle soudce existuje několik důkazů včetně kupní smlouvy. 

Kde vzal Srba miliony?

K odsouzení nepomohlo ani to, že Srbův majetek neodpovídal jeho příjmům. Srba nakoupil a nákladně zrekonstruoval usedlosti u Prahy za více než dvacet milionů korun.

Když měl vysvětlit, kde na to vzal, tvrdil, že mu miliony nechal otec v krabici od bot. Soud, který projednával jinou Srbovu kauzu, ovšem z dobových dokumentů zjistil, že v roce 1989, kdy měl nastřádat miliony do krabice, dosahoval plat Srbova otce 6 490 korun.

Bývalý generální sekretář Srba je nadále stíhán za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové, která o jeho působení na ministerstvu zahraničí psala kritické články, upozorňovala mimo jiné i na podezřelá výběrová řízení na rekonstrukci ambasád.

Za přípravu její smrti byl Srba odsouzen k osmiletému vězení, Nejvyšší soud však nedávno verdikt z popudu nejvyšší žalobkyně, která žádá přísnější trest, zrušil a vrátil případ odvolacímu soudu.

Kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu byl Srba nedávno převeden z výkonu trestu do vazby.

 

Právě se děje

Další zprávy