Do práce s dětmi. Tak vypadá dětská skupina a Baby Office

Do práce s dětmi. Tak vypadá dětská skupina a Baby Office
Na ministerstvu totiž již druhým rokem funguje pilotní projekt dětské skupiny, kam mohou zaměstnanci úřadu bez starosti svěřit své děti kvalifikovaným pracovníkům.
Zatímco rodiče pracují v horních patrech ministerstva, jejich děti si hrají v suterénu. Ten byl za několik desítek tisíc proměněn na prostor, který se na první pohled příliš neliší od tradiční mateřské školy.
Již výzdoba napovídá, že tohle místo patří dětem. Na jejich dovádění dohlíží pohádkové postavy a všude se povalují hračky.
Ve skupině panuje organizovaný chaos. Pokud se dítě skupinové aktivity nechce účastnit, nemusí. Důraz je kladen především na kreativitu a individualitu dětí.
Foto: Sandra Štefaniková
Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
18. 4. 2013 11:33

Státní mateřské školy mají dlouhodobě problém s nedostačujícími kapacitami. I letos bude odmítnuto nejméně 40 procent dětí, jejichž rodiče budou nuceni se podle toho zařídit. Někteří jako alternativu volí školky soukromé, jiní si za cenu možné ztráty zaměstnání prodlouží rodičovskou dovolenou, ovšem bez finanční podpory. Rýsují se ale i jiné možnosti, jak skloubit práci a péči o malého potomka. Již dlouhou dobu se například mluví o možnosti zřizování dětských skupin. Zatím jedinou takovou skupinu provozuje ministerstvo práce a sociálních věcí v budově svého úřadu. Již brzy by se k němu mohli přidat i další zaměstnavatelé, statutární orgány nebo neziskové organizace. Na začátku dubna byl totiž vládě předložen návrh zákona, který novou službu upravuje. Vedle dětských skupin se ale rodí i jiné neotřelé projekty. V pražském Kačerově již měsíc funguje prostor, kde rodiče malých dětí mohou bezstarostně pracovat ve sdílené kanceláři a o jejich děti se ve stejnou chvíli o patro níž starají profesionální pečovatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy