Největší bombardování Prahy na unikátních fotografiích

Největší bombardování Prahy na unikátních fotografiích
Bomby zasáhly i Vysočany.
Fotograf Stanislav Maršál v okolí benediktinského opatství Na Slovanech (Emauzy) 14. února 1945. Páska na rukávu nese označení "Der deutsche Staatsminister für Böhmen und Mähren - Bildberichter (Německý státní ministr pro Čechy a Moravu - obrazový zpravodaj)." Autorem snímku je pravděpodobně fotograf Sláva Štochl.
Symbolem bombardování ze 14. února 1945 se stalo právě benediktinské opatství Na Slovanech (Emauzy).
Rozbombardované Emauzy.
Foto: Vojenský historický ústav
Pavel Baroch
10. 2. 2012 9:22

Před 67 lety, 14. února a následně 25. března 1945, zažila Praha nejtěžší letecké nálety ve své historii. Po obou spojeneckých útocích zůstaly stovky mrtvých lidí a pobořené Vinohrady, Karlovo náměstí a další čtvrti včetně průmyslových okrajů města.

Oba dva nálety zachytil fotograf Stanislav Maršál. Unikátní, mnohdy zcela "neznámé" snímky jsou v archivu Vojenského historického ústavu Praha (www.vhu.cz).

Maršál byl tehdy fotografickým zpravodajem Kuratoria pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě, byl tedy "oficiálním" protektorátním pracovníkem - i díky tomu se mu podařilo proniknout na místa, kam se běžný člověk nedostal. Více než 250 snímků vzniklo bezprostředně po náletech a kromě trosek a poničených domů ukazují i identifikaci mrtvých, odklízení sutin nebo smuteční obřad na dnešním náměstí Míru.

Z unikátních historických snímků vznikla kniha Bomby na Prahu, kterou loni na podzim vydalo ve spolupráci s Vojenským historických ústavem nakladatelství Prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy