Jak se Kuba naučil vidět.

Jak se Kuba naučil vidět.
Jsem ve středisku rané péče v Ostravě. Tady pomáhají rodinám vypořádat se se znevýhodněním svého dítěte. Romana Chalupová je jednou z pěti poradkyň rané péče v Moravskoslezském kraji. Ví, že když se dítě budete správně motivovat, naučí se používat i ten nejmenší zbytek zraku. Úplně slepých dětí se rodí málo. Z osmdesáti klientů střediska je zcela nevidomé jedno.
Vypadá to jako neumělá kresba, ale reliéfní obrázek je speciálně vyrobený pro středisko rané péče. Musí být hebký jako kočka a ocas se musí dát snadno nahmatat.
Nejsou jen na hraní. Každá z hraček v půjčovně střediska má vlastnost důležitou pro nevidomé dítě. Vydává zvuky nebo je hmatově zajímavá.
Výbava na dnešní návštěvu je vybrána.
Foto: Ludvík Hradilek
Ludvík Hradilek Ludvík Hradilek
7. 3. 2011 8:00

Ostrava - Česko je mistr světa v zavírání dětí do ústavů. Na jedno dítě to stojí 60 tisíc měsíčně. "Bude slepý, hluchý ležák", řekli lékaři paní Glubišové po vyšetření půlročního syna Jakuba. "Dejte ho do ústavu, nezvládnete to."

Glubišovi se rozhodli jinak. Dnes je Kubovi pět a půl, chodí po havířovském bytě, dívá se na televizi a poslouchá, kde se co šustne.

Rodina však potřebuje podporu. Využívá služeb střediska rané péče z Ostravy.

 

Právě se děje

Další zprávy