Století mezi námi. Jak vypadají a jak žijí?

Století mezi námi. Jak vypadají a jak žijí?
Velkou část roku dnes tráví na rodinném statku, který postavila jeho dcera. Sto byste mu neřekli. Při vyprávění raději stojí a gestikuluje: "Já byl takovej partyzán, celé léta jsem chodil bos."
Na pastvinách pod hradem Točník dnes vehementně řeže dřevo - na cirkulárce. "Jakápak to je dneska krize," ptá se. "To za první války, kdybysme neměli tu kozu a to prase, tak jsme nežrali vůbec."
V pauzách u krbu pročítá noviny. Za svůj život jich prošel tuny. I vzpomínek má na knihu.
Mluvit a číst se učil česky i německy. Z raného dětství a doby císaře Františka Josefa si vybavuje oslavnou píseň, kterou si dodnes prozpěvuje: Poslechněte si ji.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
25. 4. 2012 7:50

Praha - V Česku platí, že lidé, kteří oslavili sté i další narozeniny, jsou spíše "raritou". Ale věk dožití se stále zvyšuje; podle prognóz bude za padesát let v Česku až čtrnáct tisíc stoletých.

Reportér Aktuálně.cz Jan Langer se za lidmi, kteří již vědí, jak se žije ve sto letech, vypravil. Připravil unikátní sondu, která ukazuje, jak se v tomto věku žije, bydlí. Jak vypadají a na co vzpomínají.

Za tuto sondu, kterou jste na stránkách Aktuálně.cz mohli vidět v loňském roce, nyní během pátého ročníku Prague Photo Festivalu získal zvláštní cenu UniCredit Bank Young Prague Photo Award určenou umělci do 35 let.

Prohlédněte si stoletý život ve fotogalerii.

 

Právě se děje

Další zprávy