Z osobního archivu generála Vorobjova (1968-1991)

Z osobního archivu generála Vorobjova (1968-1991)
Do Československa se dostal v první okupační vlně. Sloužil v Lipsku a do Čech jeho pluk pronikl ze severu od Ústí nad Labem. "To je snímek demonstrace, k nimž docházelo poté, co politické vedení odsoudilo srpnovou invazi a oznámilo, že sovětská vojska budou z Československa stažena. Demonstrace a mítinky se konaly všude, především v Praze. V besedě mi tehdy lidé říkali: Pochopte, my jsme 20 let snášeli vaši okupaci. Dvacet let jsme žili s pocitem hanby."
Razítko - povšimněte si data, z jakého je roku
Tento snímek pochází z jara 1991, kdy z letiště Boží Dar odlétalo naše letectvo zpět do Sovětského svazu, vypráví generál Vorobjov. S Vladimírem Remkem, jako členem vedení Svazu československo-sovětského přátelství, jsem tehdy byl často v kontaktu.
Tady jsme na poslední přehlídce 18. gardové motostřelecké divize, dislokované v Mladé Boleslavi, před odjezdem do Sovětského svazu. Před odjezdem každého útvaru jsme pořádali takové loučení, na které jsem zvali také představitele československé armády, aby naši vojáci neodjížděli s pocitem okupanta, ale s pocitem, že splnili svou povinnost. To jsem vždy ve svých vystoupeních zdůrazňoval.
Foto: Aktuálně.cz
17. 11. 2010 12:00

Eduard Vorobjov je důchodce žijící v Moskvě, ale ještě v listopadu 1989 byl nejdůležitějším sovětským vojákem na území Československa. Je to někdejší vrchní velitel Střední skupiny vojsk, tedy okupační armády, která v srpnu 1968 obsadila Československo a zůstala tu 21 let. Podívejte se na fotografie, které si generál Vorobjov odvezl z Československa jako vzpomínku na roky, jež tu prožil.

 

Právě se děje

Další zprávy