Komunistický kriminál: Elektrošoky a popravy nevinných. Zapomeneme?

Komunistický kriminál: Elektrošoky a popravy nevinných. Zapomeneme?
V padesátých letech v období nejtužších politických procesů zde byla mučena, vězněna a popravena řada nevinných lidí.
Pro dva z posledních pamětníků, bývalé vězně z Uherského Hradiště, není jednoduché vzpomínat na to, co zde prožili. Po více než padesáti letech vyprávějí děsivé příběhy o tom, co se za těmito zdmi dělo.
Pan Miroslav Pištěk (81) dodnes neví, za co se vlastně za dráty hradišťské věznice dostal. V září roku 1948 jej zatkli v zahradnictví, kde tehdy pracoval, a odvezli rovnou k výslechu. 14 vyšetřovatelů najednou jej dlouhé hodiny nutilo dosvědčit, že v rámci Slováckého kroužku, který v Hradišti pomáhal provozovat, se dopouštěl protistátní činnosti. Ve 4 hodiny ráno jej zřízenci dovlekli na celu a následující tři dny výslechy pokračovaly. Do dnešního dne neví, co tehdy vůbec chtěli slyšet. Dostal šest let, které si odseděl na Borech a odpracoval v Jiřetíně a Jáchymově.
Bylo mu tehdy rovných dvacet a o politiku se vůbec nezajímal. Chodil s holkou, jejíž švagr měl příbuzné na Západě a byl členem skautského oddílu, Víc nic.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
24. 3. 2010 11:15
Budova bývalé věznice v Uherském Hradišti je chátrající stavbou s pohnutou historií a nejasnou budoucností. V padesátých letech zde byli drastickým způsobem mučeni političtí vězni. Někteří z nich výslechy nepřežili, jiní byli popraveni. Dnes je objekt ve vlastnictví Ministerstva spravedlnosti.

Převod však zablokovalo Ministerstvo financí s tím, že dohoda je nezákonná.

Do věci se tedy vložili místní lidé s Iniciativou za důstojné využití věznice, zachování piety a zbudování muzea. Jejich návrhy a petici ke stažení naleznete uvnitř.

Ve fotogalerii můžete také nahlédnout do života bývalých politických vězňů a podívat se, jak to vypadá na místě, kde se k vyšetřování smyšlených zločinů používaly elektrošoky a kde vznikla idea železné opony.

 

Právě se děje

Další zprávy