Moderní kostely v Česku. Jsme opravdu nevěřící?

Moderní kostely v Česku. Jsme opravdu nevěřící?
Drtivá většina věřících pochází z Moravy (kolem 2 milionů). Pohraniční oblast Slezska se do porevoluční výstavby kostelů pustila s největší vervou. V Chuchelné byl původní svatostánek zničen za války. Přestože peníze na nový kostel byly brzy vybrány, základní kámen mohl být posvěcen až koncem šedesátých let v době politického uvolnění. Normalizace však stavbu odložila o dalších dvacet let. První mše v kostele Povýšení sv. Kříže byla tak odsloužena až v roce 1996.
V nedaleké obci Hněvošice se nenechali zahanbit, přestože původní kostel válku přežil. Velkolepá novostavba  Krista - Dobrého pastýře se 48 metrů vysokou věží byla postavena dokonce za jediný rok. Vysvětit ji stihli ve stejném roce jako v sousední Chuchelné. Jde o jednu z nejvýznamnějších porevolučních sakrálních staveb u nás.
O sto metrů dále stojící dřevěný kostelík sv. Petra a Pavla z roku 1730 se stal  kulturní památkou.
Farníci teď chodí do útrob moderního chrámu Páně, který pojme kolem čtyř set návštěvníků (Hněvošice mají celkem asi 1000 obyvatel). Bohoslužby jsou pětkrát do týdne. O víkendu mají plno.
Foto: Jan Langer
Jan Langer
20. 4. 2009 12:35

Praha - Kostel jako nejstarší a nejtrvalejší architektonické téma v historii prošel mnohými změnami. Z prvních chrámů zbyly jen stopy jejich monumentality. Ve středověku se katedrály pnuly k oblakům, jeden sloh přebíjel druhý, práce na nich trvaly desítky i stovky let a zaměstnávaly celé cechy řemeslníků a umělců.

Moderní sakrální stavby odráží potřeby moderní doby. Jsou rychlé, praktické, levné, a nepotřebují příliš obrazů svatých.

Přesto (nebo právě proto?) mají na mších stále plno věřících i v ateistickém Česku.

Mnoho z novodobých kostelů bylo postaveno na místech, kde byl původní kostel zničen za války, anebo komunisty. Po revoluci došlo k revitalizaci sakrální architektury a za posledních dvacet let bylo u nás postaveno více chrámů zbožnosti než za celé století.

O čem to svědčí?

 

Právě se děje

Další zprávy