Práce pro 15 tisíc lidí nebude, zóna u Brna se zmenší

Tomáš Fránek
21. 2. 2010 9:00
Průmyslová zóna u Šlapanic u Brna nebude ani zdaleka tak velká, jak se původně počítalo.
ilustrační záběr
ilustrační záběr | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Obří průmyslová zóna u Šlapanic nedaleko Brna nebude ani zdaleka tak velká jak se původně počítalo.

Krize totiž mění plány investora, společnosti CTP Invest. Zóna, kde mělo najít práci až patnáct tisíc lidí a stát měla přes 16 miliard korun, se tak zmenší o téměř sto hektarů.

"Důvodem návrhu je současná ekonomická krize a trvající problémy s vynětím celé plochy ze zemědělského půdního fondu," uvedla mluvčí radnice ve Šlapanicích Magdalena Černá.

Orná půda má zatím přednost

Část pozemků pro zónu je totiž vedena jako zemědělská půda. Vedení Šlapanic již jednou změnu územního plánu města kvůli zóně projednávalo. Ministerstvo životního prostředí ale zatím s vynětím půdy ze zemědělského půdního fondu nesouhlasilo.

Jihomoravský kraj je přitom podle statistik státní agentury CzechInvest místem, kde loni investořili vytvořili nejvíc pracovních míst v zemi a utratili 2,29 miliardy korun. To je o více než dvě pětiny více než v roce 2008. 

Nejčastěji v kraji investovaly společnosti, které působí ve strojírenství a v elektronickém a elektrotechnickém průmyslu. Z těchto odvětví v kraji vznikne po osmi nových projektech. V těsném závěsu za elektronikou a strojírenstvím skončili vývojáři softwaru. Ti ohlásili sedm nových investic. Všechny přitom zamíří přímo do Brna.

I se 105 hektary bude průmyslová zóna patřit mezi největší zemi. Je navíc výjimečná svou polohou, má napojení na Brno a na letiště, dálnici a železnici. Zóna v současné chvíli zabírá asi deset hektarů. Dvě továrny už tady stojí, třetí se má stavět. Dalších deset hektarů nabízí investorům aktuálně platný městský územní plán.

Proti výstavbě obří zóny ale protestují místní obyvatelé, petici proti zóně podepsalo na dva a půl tisíce lidí. 

"Zatímco ve Šlapanicích žije 6600 obyvatel, v zóně má pracovat až 15 000 zaměstnanců. V této souvislosti lze očekávat enormní nárůst dopravy a s tím související zhoršení kvality ovzduší, nárůst hluku a prašnosti," uvedla již dříve Michaela Trněná za občanské sdružení Čisté Šlapanice. Obci tak prý nezbude prostor pro další rozvoj a město se stane pouhým průmyslovým předměstím Brna.

Dvě petice proti sobě

Ani zmenšení zóny podle protestujících na této skutečnosti nic nezmění.

Ve Šlapanicích ale vznikla i druhá petice. Ta naopak zastává názor, že zóna by byla přínosem a pozvedla by mimo jiné ekonomiku Šlapanic.

Vhodností či nevhodností plánované velké průmyslové zóny společnosti už kvůli protestům lidí se začalo zabývat i vedení Jihomoravského kraje. Kraj posoudí vliv na životní prostředí a dopady na zdraví obyvatel v okolí chystané zóny. Záměr zóny prověří kvůli zpracování návrhu zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

"Teprve podle výsledků posuzování se bude rozhodovat, zda povolit průmyslovou zónu v plném či redukovaném rozsahu," uvedla náměstkyně hejtmana Anna Procházková.

Pro kraj je podle ní ale důležité, že se záměrem souhlasí vedení Šlapanic. O vhodnosti zóny ale rozhodnou posudky odborníků včetně názoru ministerstva životního prostředí. "Pokud to bude reálné v určité části území, tak to samozřejmě kraj potvrdí, byť s tím obyvatelé nebudou souhlasit. Ale to tak u většiny investičních záměrů velkého rozsahu bývá," dodala.


 

 

Právě se děje

Další zprávy