Krize je horší, než firmy čekaly, ukázal průzkum

Petr Kučera Petr Kučera, pek
3. 12. 2009 13:50
Šestina firem plánuje propouštět i v příštím roce
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Letošní rok byl pro malé a střední firmy v Česku horší, než původně očekávaly. Ukázal to podzimní průzkum společnosti Ipsos Tambor pro tuzemskou Citibank. V příštím roce už většina firem nečeká zhoršení ekonomické situace.

Zatímco v lednovém průzkumu předpokládalo zhoršení vlastní ekonomické situace 43 procent manažerů malých a středních podniků, podle podzimního průzkumu se letos zhoršila kondice 60 procent společností.

"Mezi nejčastější protikrizová opatření patřila větší kontrola nákladů, k níž letos přistoupily čtyři pětiny firem," říká ředitelka marketingu komerčního bankovnictví Citibank Hana Stuchlíková.

Posílíme marketing, ale dáme na něj méně peněz

Druhým nejčastějším krokem (u 68 procent firem) bylo zvýšení aktivit v prodejní a marketingové oblasti. Současně ale téměř polovina firem uvedla, že snížily náklady na marketing a komunikaci.

Přijímání nových zaměstnanců zastavilo 67 procent malých a středních podniků, 39 procent jich snížilo zaměstnanecké benefity, stejně jako náklady na trénink a školení pracovníků. Téměř polovina (45 procent) firem letos propouštěla.

Ke snižování investic letos přistoupilo 67 procent společností, 43 procent snížilo ceny svého zboží nebo služeb. Třetina společností si vzala bankovní úvěr, původně to plánovala jen pětina.

Dopady krize jsou podle Stuchlíkové nejvíce patrné v nižších tržbách a v klesající platební morálce.

Příští rok? Spíše optimismus

Nejvíce firem - 42 procent - očekává, že jejich ekonomická situace v příštím roce zůstane zhruba stejná jako letos. Ve zlepšení věří 37 procent společností, naopak zhoršení čeká 16 procent.

Mezi nejčastější plánovaná opatření pro příští rok patří - stejně jako letos - větší kontrola nákladů a zvýšení aktivity v prodejní a marketingové oblasti. Snižování počtu zaměstnanců nyní pro rok 2010 plánuje jen 15 procent firem.

"Optimismus ale někdy nemusí být na místě," varuje Marek Potoma, ředitel komerčního bankovnictví Citibank. Banky totiž podle něj zpřísní podmínky poskytování úvěru a budou požadovat lepší zabezpečení. "Při posuzování budou důležitá čísla z roku 2009, který byl pro většinu firem špatný," dodává.

Státní zakázky jsou jistotou

A jakým firmám se letos naopak dařilo lépe? "Pomineme-li správce konkurzní podstaty a vymahače pohledávek, tak nejlépe na tom letos byly společnosti, které mají státní zakázky. A také pro rok 2010 jsou nejoptimističtější," dodává Stuchlíková.

Průzkumu se zúčastnilo 300 společností nezávisle na tom, v jaké bance mají účet.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Tipy pro podnikatele: Jak si ještě letos snížit daně
Služby a restaurace nezlevní, snížení DPH neprošlo
Absurditou roku jsou požadavky na vybavení ordinace
Zrušení knihy jízd? Pro plátce DPH předčasná radost
 

Právě se děje

Další zprávy