Vláda posvětila krach papíren. První státní firma končí

Zdeněk John
19. 10. 2009 13:48
Brněnské papírny čeká konec. Hrozilo jim insolvenční řízení, tvrdí ministerstvo

Brno - Brněnské papírny, firmu, která zaměstnává 160 lidí, čeká likvidace. Vláda schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu, které přišlo s tímto řešením ve firmě zmítané krizí i restitučními spory.

Ministerstvo v případě Brněnských papíren hraje roli vlastníka. Firma patří státu - a během ekonomické krize se tak stala prvním státním podnikem, který potkal krach.

Papírny patřily mezi přední výrobce papíru, kartonu a lepenek, jenže po propadu zakázek se dostaly do těžké ekonomické situace, kvůli níž čelí hrozbě insolvenčního řízení, uvedl pro agenturu ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Brněnským papírnám však velmi výrazně přitížily i restituční spory. Na majetek státního podniku totiž uplatnilo nárok pět restituentů, potomků a příbuzných původního majitele. Firma byla při restitučním řízení "rozebírána" po jednotlivých nemovitostech.

"V současné situaci lze velmi obtížně stanovovat jakoukoli koncepci rozvoje státního podniku," uvedlo ministerstvo průmyslu. Vedení firmy za těchto okolností od roku 1990 nijak výrazně neinvestovalo do papírenských strojů, což se na úrovni výroby zásadně podepsalo.

 

Právě se děje

Další zprávy