Singer jako opatrný věštec: Krize je ve dvou třetinách

čtk
6. 10. 2009 17:25
Přibude bankrotů a nezaměstnaných, shodují se banky, firmy i ČNB.
Foto: Ondřej Besperát

Současná krize je v nejlepším případě zhruba ve dvou třetinách. Objem nesplácených úvěrů firem i domácností se nadále bude zvyšovat. Velké zhoršení kvality úvěrů by nastalo v případě vleklé recese, která se ale nyní nepředpokládá. V příštím roce se čeká naopak ekonomické oživení, uvedl na dnešním Žofínském fóru viceguvernér České národní banky Miroslav Singer.

ČNB počítá v letošním roce s poklesem ekonomiky o 3,8 procenta, v příštím roce s jejím růstem o 0,7 procenta a v roce 2012 již o 2,2 procenta. Podíl nesplácených úvěrů by měl v období od druhého letošního čtvrtletí do druhého čtvrtletí roku příštího být v průměru 7,9 procenta. Na konci letošního června tento ukazatel činil 4,6 procenta.

Člen představenstva České spořitelny Pavel Kysilka poukázal, že český bankovní sektor takřka nemá vlastní problémy a vše je dopad celkové globální recese a s tím souvisejícího zhoršení stavu ekonomiky. Česká bankovní asociace v pondělí uvedla, že český bankovní sektor obstál ve složité době celosvětové recese jako jeden z nejzdravějších a nejstabilnějších v evropském i globálním měřítku.

Výdělky bank klesnou

Banky a stavební spořitelny na tuzemském trhu v pololetí vydělaly celkem 26,6 miliardy korun, což bylo stejně jako do konce června loni. Většinu zisků vytvořily čtyři velké peněžní ústavy Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank. Celkem v tuzemsku působilo 37 společností, z toho 30 ovládaných zahraničním kapitálem, vyplývá ze statistik České národní banky. Analytici ale očekávají ve druhém pololetí kvůli růstu nezaměstnanosti a bankrotům zhoršení výsledků bank.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel uvedl, že v první polovině roku se banky otočily k podnikům zády a nebyly ochotné poskytovat úvěry ani svým prověřeným a dlouhodobým klientům. Na problémy se získáním úvěrů opakovaně upozorňuje i Svaz průmyslu a dopravy. V posledním zářijovém šetření to bylo zhruba 80 procent členů svazu, uvedl člen představenstva svazu Zbyněk Frolík.

Některé firmy dokázaly však situaci řešit po svém. "Již delší dobu jsme se připravovali na expanzi a při dobré dlouhodobé ziskovosti jsme se již před rokem úvěrů zbavili. Při testování bank ohledně poskytnutí úvěru na akvizici nabízejí banky horší podmínky než před krizí," doplnil Frolík zkušenost firmy Linet, kterou sám vlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy