České firmy nespasilo oživení na Západě, krize jde dál

Petr Holub
14. 7. 2009 8:15
Ekonomický obrat k lepšímu hlásí Francie, Itálie, a především Německo, hlavní partner českých firem. V Česku se však nic nemění

Praha - Ekonomický obrat k lepšímu hlásí Francie, Itálie, a především Německo, hlavní partner českých firem. V Česku se však nic nemění a řada ekonomů pochybuje o tom, že nám Německo může pomoci.

V Česku klesl průmysl od dubna do května o 2,1 procenta. Produkce propadla dokonce pod únorovou úroveň, kdy byla od počátku krize vůbec nejnižší.

Přesto někteří ekonomové očekávají obrat k lepšímu. "Existují i záblesky naděje. Těmi jsou zejména poslední data o průmyslu v Německu. Tyto naděje se zrcadlí i v očekávání, že se zmírní recese v českém průmyslu, jak svědčí například indexy podnikatelské důvěry," upozornil analytik Patria Finance David Marek. 

Německo hlásí v květnu meziměsíční růst výroby o 3,7 procenta a je to podle novinových titulků nejprudší nárůst za posledních 16 let. "Obchodníci vyprázdnili sklady, a tak objednávají další zboží. Může to ohlašovat obrat v průběhu celé krize," spekuluje například deník Financial Times.

Podle pozitivního scénáře může český růst následovat německý se zpožděním jednoho nebo dvou měsíců.

Přání otcem myšlenky

Optimistické vyhlídky ovšem mají své kritiky. "Na konci tunelu je tma," říká například Pavel Mertlík z Raiffeisen banky. "Na pozitivní změnu si budeme muset počkat," potvrzuje analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Ředitel Masarykovy dělnické akademie Jan Mládek dokonce tvrdí, že se čísla o německém oživení nedají brát vážně.

"Světové elity včetně Financial Times si přejí, aby krize už skončila. Proto je přání otcem myšlenky," říká Mládek. Novináři i ekonomičtí analytici jsou podle něho pod obrovským politickým tlakem, zvláště v Americe a v Německu, kde se vlády zoufale snaží obrátit nepříznivý vývoj.

Mládkovi dávají za pravdu podrobnější údaje Spolkového statistického úřadu. Tamní experti srovnávají produkci zpracovatelského průmyslu s průměrem roku 2005 a při takovém přístupu jim vyšlo, že se výkon od dubna do května nezměnil.

Pod úrovní roku 2005 zůstává o stejných třináct procent. Prudký nárůst průmyslových statistik zajistila pouze nízká srovnávací základna z května minulého roku.

Zrádné "just in time"

Český průmysl kopíruje německý vývoj do značných detailů. Proto také Mládek odmítá naději, že Češi budou následovat údajný vzestup u sousedů.

Zpoždění české konjunktury oproti německé může podle Mládka nastat jedině v důsledku nové hospodářské politiky části německých firem. "Zapíchnou kružítko do mapy a osloví továrny ve vzdálenosti padesáti kilometrů od svého podniku, prý aby si zajistily dodávky just in time. Odnášejí to zahraniční dodavatelé," upozorňuje ekonom.

Pokud se zmíněná praxe prosadí, bude to pro Čechy nepříjemné i z toho důvodu, že se zaměřili na výrobu dílů do výrobků, které se kompletují v cizině, a zvláště v Německu.

Problémy dodavatelů

Potíže českých výrobců spotřebního zboží potvrzují i údaje o dubnovém exportu. Nad vodou ho drží výrobci automobilových dílů, kteří utržili o 1,8 miliardy víc než v únoru. O 200 milionů navíc vydělali exportéři dílů do počítačů i mobilů.

Pokles naopak hlásí vývoz hotových výrobků. Automobily jsou na tom i přes německé šrotovné v květnu stejně jako v únoru.

Výrobci běžného spotřebního zboží, například nábytku a textilu, hlásí propad o miliardu. Stejně jsou na tom strojaři, kteří dodávají vybavení do cizích továren.

 

Právě se děje

Další zprávy