Pozemky: Zgarba si to přál, říká úředník

Sabina Slonková
7. 11. 2005 0:00
Praha - Role ministra Petra Zgarby při miliardových spekulacích s pozemky státu byla podle úředníka Pozemkového fondu větší, než se původně zdálo.

Bývalý člen výkonného výboru Pozemkového fondu a šéf sekce restitucí Roman Skopal, na kterého se Zgarba dosud snažil přehodit odpovědnost za sporné transakce, tvrdí, že při vydávání pozemků v okolí Prahy dostal jasné zadání: Ministr to tak chce.

V pražské čtvrti Uhříněves získal 100 hektarů půdy extrémně výhodně ministrův známý Gabriel Večeřa - jeho pětimilionová investice se díky chystané změně územního plánu zhodnotí na 1,6 miliardy korun.

"Měl jsem na starost vydávání pozemků v Praze a přípravu smluv. Když se to celé v létě připravovalo, jeden z členů výkonného výboru - a nebudu ho zatím jmenovat - mi sdělil, že je v zájmu pana ministra, aby tyto smlouvy byly podepsány," řekl Aktuálně.cz Skopal.

PŘEČTĚTE SI: Celý rozhovor se Skopalem

Ministerstvo už podalo na Skopala trestní oznámení, podle závěrů interní kontroly totiž při vydávání pozemků pochybil on. Nynější Skopalova reakce - vůbec první delší vyjádření od okamžiku, kdy se případ provalil - tedy může být osobní mstou Zgarbovi.

#reklama

Deník Aktuálně.cz nicméně už minulý týden citoval bývalého ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD), který uvedl, že svého stranického kolegu Zgarbu před připravovanými převody půdy v létě varoval. "Sdělil jsem mu, že ten chystaný postup vytváří obrovský prostor pro spekulanty. Proč to nakonec umožnil, nebudu hodnotit, byly by to spekulace," řekl Palas.

Ministr Zgarba tedy nezasáhl. Nechal prezidium Pozemkového fondu schválit takzvaný "nouzový režim", a jeho zrušení prosadil až po měsíci ("Stát přihrál miliardy spekulantům", ČTĚTE ZDE). Za tu dobu však byly lukrativní pozemky - celkem 600 hektarů po celé republice - převedeny vesměs na osoby, které mají letité vazby na ministerské úředníky i fond. (Projděte si SEZNAM)

Zgarba opakuje: Nemohu za to

Petr Zgarba stále trvá na tom, že nijak nepochybil. Osobní vazby na nové majitele lukrativních pozemků podle něj v transakcích nehrály sebemenší roli: "Žádný privátní zájem jsem na tom neměl. Když se ten nový režim schvaloval, nemohl jsem s tím nic dělat. Prezidium mě v červnu, kdy se o tom rozhodovalo, přehlasovalo a nápravu jsme zjednali, jak nejrychleji to bylo možné." Proč nezasáhl dříve, ministr nebyl schopen jasně vysvětlit. (Rozhovor se Zgarbou ZDE)

Předseda dozorčí rady Pozemkového fondu Jiří Drda z opoziční ODS si přitom myslí, že Zgarba původní usnesení fondu zablokovat mohl. Totéž už dříve prohlásil i Zgarbův stranický kolega Palas.

"Pokud tvrdí, že nebyl orientovaný, mohl tu věc odložit a zorientovat se. Druhá věc je, že mohl na jednání prezidia vystoupit - vzhledem ke složení prezidia by při razantním vyjádření pana ministra nedošlo k tomu hlasování, tak jak došlo. A za další, pan ministr mohl jednoznačně dát do zápisu, že nesouhlasí. On se pouze zdržel," citovala Drdu rozhlasová stanice BBC.

Viník nemohl být jen jeden

I když ministerstvo dnes tvrdí, že jediným viníkem případu je odvolaný úředník Skopal, praxe na pozemkovém fondu ukazuje, že tomu tak být nemůže.

Pokud byla celá operace připravovaná tak, aby spřátelené osoby získaly lukrativní pozemky za minimální cenu, muselo se děje účastnit víc úředníků. Prezidium fondu nejprve schválilo "nouzový režim". Sekce správy nemovitostí musela sestavit seznam pozemků, které jsou určené k vydání. Další úředníci sestavili další seznam, tentokrát firem a lidí, kterým se má půda v rámci náhradních restitucí a "nouzového režimu" vydat.

Až pak mohli Skopal (ten pouze v Praze) a vedoucí územních pracovišť pozemkového fondu (v dalších městech) začít půdu převádět na nové majitele.

Teprve poté, co o případu minulý týden informoval deník Aktuálně.cz, Pozemkový fond se rozhodl některé smlouvy o převodu pozemků vypovědět.

ČT později uvedla, že mezi nimi má být i smlouva s ministrovým známým Večeřou. Ten má přijít o část již vydané půdy v Uhříněvsi. "Jde o neplatný převod. Jedná se o šest uživatelských parcel, z nichž jedna je v soukromých rukou, takže celý právní úkon je neplatný," řekl televizi mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldán.

Proč se resort rozhodl zareagovat až nyní, když pozemky byly Večeřemu převedeny už v červenci, mluvčí nesdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy