Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

SIGMA GROUP spolehlivý partner ROSATOMU

Komerční sdělení
16. 1. 2013 13:21
Montáž hlavního cirkulačního čerpadla JE Mochovce
Montáž hlavního cirkulačního čerpadla JE Mochovce | Foto: Komerční sdělení

SIGMA GROUP a.s. v současnosti zastává pozici  nejvýznamnějšího výrobce čerpací techniky v ČR. Společnost se dlouhodobě zaměřuje na vývoj a výrobu čerpadel pro klasickou i jadernou energetiku a teplárenství. Její výrobky spolehlivě pracují v extrémních podmínkách vysokých provozních tlaků a teplot. Špičková úroveň čerpadel SIGMA umožňuje firmě s čím dál větším úspěchem expandovat na ruský trh.

Díky těmto kvalitám a dlouhodobým kontaktům se společnosti SIGMA GROUP a.s. podařilo proniknout k ruským zákazníkům a navázat spolupráci s ruskými jadernými strukturami. Na jaderném programu vedeném ruským ministerstvem jaderné energetiky začala SIGMA spolupracovat už v 70. letech. Postupně se firma zapojila do výstavby jaderných bloků typu VVER 440 a VVER 1000 na území dnešní ČR, Slovenska, Německa, Ukrajiny a Ruska. V letech 2000-2002 byl dokončen a spuštěn 1. a 2. blok jaderné elektrárny Temelín a spolupráce moravských strojařů s ruskými jadernými inženýry pokračovala i nadále.

Spolupráce se zahraničím

Dnes SIGMA dodává výrobky pro nově budované a rekonstruované bloky v Ruské federaci. S firmou ATOMENERGOMAŠ, členem koncernu ROSATOM, byla uzavřena dlouhodobá smlouva o spolupráci při dodávkách výrobků SIGMA do ruských jaderných elektráren. Jen za poslední 4 roky byla v rámci této smlouvy dodána čerpadla pro atomové elektrárny Kalininská, Novovoroněžská, Bělojarská, Leningradská a Baltská.

Spolupráce SIGMY a ROSATOMU se ještě zintenzivnila v rámci kooperace při dodávkách do primárních okruhů 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku. Jako nejdůležitější úkol blízké budoucnosti vnímá firma prosazení svých čerpadel do projektu výstavby nejmodernějších bloků typu MIR.1200 pro Baltskou jadernou elektrárnu. A ve hře je samozřejmě také účast na připravované dostavbě Temelína, kde by se právě tato nejnovější koncepce bloků mohla uplatnit.

Ocenění na ATOMEXU

Skutečnost, že SIGMA je pro ruskou stranu respektovaným partnerem potvrzuje i to, že díky kvalitním dodávkám pro ROSATOM získala v letech 2011 a 2012 významné ocenění „Spolehlivý dodavatel pro jaderný sektor Ruské federace", tradičně udělované na moskevské výstavě ATOMEX.

A právě během letošního ATOMEXU se SIGMA GROUP a.s. stala jedním ze signatářů memoranda o spolupráci uzavřeného mezi 13 českými firmami a ruskou společností AKME-engineering, která ve světové premiéře představila revoluční koncept malých a vysoce spolehlivých jaderných elektráren 4. generace s výkonem do 100 MW.

Špička v oboru

Akciová společnost SIGMA GROUP a.s. je moderní, dynamicky se rozvíjející strojírenskou firmou, která se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu středních, těžkých a unikátních čerpadel a čerpacích soustrojí pro průmyslové využití. Výroba čerpadel pro klasickou a jadernou energetiku tvoří jádro produkce a v tomto segmentu se firma řadí mezi světovou špičku v oboru. Úspěšně tak navazuje na dlouholetou tradici výroby čerpadel v regionu střední Moravy - historie společnosti se odvíjí už od roku 1868. Společnost si tak letos připomene 145. výročí od svého založení.

Základní i aplikovaný výzkum a vývoj v oblasti čerpací techniky a implementace nových vývojových trendů do výroby zajišťuje dceřiná společnost SIGMA Výzkumný a vývojový ústav, s.r.o., která provozuje experimentální a zkušební laboratoř pro modelové zkoušky čerpací techniky. Výsledkem úzkého propojení vývojových a výrobních pracovišť je nabídka široké škály výkonných a vysoce účinných napájecích, chladících, kondenzátních a dalších čerpadel pro použití prakticky ve všech provozních okruzích elektráren a tepláren.

Vlastní výzkumná pracoviště, moderně vybavené výrobní provozy a široké servisní zázemí ve spojení s dlouholetými zkušenostmi umožňují společnosti nabídnout zákazníkům komplexní dodávky investičních celků v oboru čerpací techniky formou staveb „na klíč".

Více aktuálních informací o společnosti SIGMA GROUP a.s. najdete na webových stránkách www.sigma.cz

 

Právě se děje

Další zprávy