Nečas: Česko a Slovensko by měly mít společné stíhačky

ČTK ČTK
1. 1. 2013 15:00
Společná vzdušná obrana by mohla začít v roce 2016. Generálové jsou ale proti
Foto: Reuters

Brno - Společná ochrana vzdušného prostoru České republiky a Slovenské republiky by mohla začít podle premiéra Petra Nečase (ODS) v roce 2016 nebo 2017. Podle jeho slovenského protějšku Roberta Fica (Smer-SD) by bylo takové řešení lacinější a efektivnější. Premiéři obou zemí v novoročních Otázkách Václava Moravce ale připustili, že proti němu ve velitelských strukturách existuje odpor.

"Jestli někomu bude vadit spolupráce armád, hlavně letectva, budou to naši generálové... Každý si myslí, že to je nějaká hračka, že má několik letadel," uvedl Fico. Podle Nečase je nutné "rezistenci byrokratických a vojenských struktur" překonat.

"Kdyby se skutečně vytvořil projekt společné letecké obrany, bylo by to lacinější, efektivnější, více by se létalo, bylo by více tréninku," podotkl Fico. Nečas poznamenal, že se připravuje konkrétní projekt a provádějí se propočty. Léta 2016 nebo 2017 označil za reálné datum.

Fico hovořil také o spolupráci obou zemí ohledně velvyslanectví a zastupitelských úřadů. Vyslovil se pro dohodu, aby slovenské úřady poskytovaly služby i Čechům a naopak. "Občanům České republiky by nevadilo, kdyby šli na velvyslanectví nebo konzulát, kde se hovoří slovensky, a naopak," uvedl slovenský ministerský předseda. Nečas se zase vyslovil pro spolupráci například v energetické bezpečnosti, provozování jaderných elektráren a v propojování energetických sítí.

Oba politici debatovali u příležitosti 20. výročí rozdělení někdejší československé federace v brněnské vile Tugendhat, v jejíž zahradě se tehdejší premiéři české a slovenské vlády Václav Klaus a Vladimír Mečiar na tomto kroku dohodli. Diskusi přenášela také slovenská televizní a rozhlasová stanice.

Nečas označil rozdělení federace za správný a jediný možný krok. "Dnes by nikdo nevolal po tom, aby se vytvářel nějaký společný stát," uvedl. Podle Fica tehdy existovala "určitá míra společenské objednávky" a nějaké řešení muselo přijít. Nyní se podle slovenského premiéra ukazuje, že větší země může sehrávat větší roli v evropské a světové politice.

 

Právě se děje

Další zprávy