Drahé bydlení pro lidi z ghetta. Zaplatí až 20 tisíc

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
7. 8. 2012 17:32
Vystěhovaní Romové z Přednádraží našli útočiště na ubytovnách. Pobyt je ale vyjde draho
Budovy v Přednádraží
Budovy v Přednádraží | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava- Úředníci ostravského stavebního úřadu i po pondělní kontrole v ghettu v Přednádraží trvají na svém rozhodnutí z minulého týdne. Lidé musí nevyhovující objekty opustit.

Důvodem je podle úřadu špatný technický stav budov a hygienické podmínky ohrožující zdraví a životy nájemníků.

V ghettu ještě donedávna žilo přes 40 romských rodin. Podle dostupných informací se 135 lidí rozhodlo zůstat a pokouší se závady na domech odstranit, zatím bez větších úspěchů.

Zbylí nájemci se úřadům podvolili a své domovy o víkendu vyklidili. Zatímco někteří našli přístřeší u rodin a známých, mnozí se museli odstěhovat na několik ubytoven. Zajistil je pro ně městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

"Již minulý týden byli naši pracovníci v kontaktu s rodinami z ulice Přednádraží. Informovali je o ubytovnách a snažili se jim pomoct," řekla mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Podle Pondělíčkové jde o soukromé ubytovny v různých částech Ostravy, například o ubytovnu ve Svinově, domy na Slezské Ostravě nebo ubytovnu v Cihelní ulici číslo 81.

Nejvíc rodin se nastěhovalo právě do nově zrekonstruované ubytovny v Cihelní ulici, která se shodou okolností otvírala ve stejné době, kdy přišlo nařízení od stavebního úřadu. "Jedná se přibližně o dvacet rodin," upřesnil jejich počet majitel ubytovny.

Až devítičlenné rodiny jsou na ubytovně rozděleny do dvou, tří a čtyřlůžkových pokojů. Na každém patře mají k dispozici společnou kuchyň a sociální zařízení pro muže a ženy zvlášť. Za jednu noc na ubytovně každá dospělá osoba zaplatí od 67 do 80 korun.

"Sepsali jsme smlouvy, ale zatím mi nikdo nezaplatil. Peníze budou rodiny posílat průběžně," uvedl majitel ubytovny. Tvrdí, že je mu lidí z Přednádraží líto.

Právě kvůli ceně dlouhodobého pobytu na ubytovnách panují obavy, že na vystěhovaných rodinách budou vydělávat majitelé ubytoven. Za měsíční pobyt zde totiž rodiny zaplatí řádově o několik tisíc víc, než by je stál stejně dlouhý pronájem standardního bytu.

V případě ubytovny na Cihelní ulici bude měsíční pobyt tříčlennou rodinu stát 10, sedmičlennou 16 a devítičlennou 20,5 tisíce korun.

Na nájem nemají, sociální dávky nedostávají

Podle občanského sdružení Jekhetane, které obyvatelům z „ghetta" dlouhodobě pomáhá, ovšem vystěhované rodiny jinou možnost nemají. Sociální bydlení jim město neposkytne a na pronájem soukromého bytu vzhledem ke své finanční situaci nedosáhnou.

"Lidé samozřejmě na ubytovně zůstat nechtějí. Většina z nich doufá, že závady na budovách v Přednádraží budou odstraněny a oni se budou moci vrátit do svých domovů. Vzhledem k tomu, kolik zaplatí na ubytovně, je ovšem nereálné, že si našetří na pronájem normálního bytu, kde se musí platit kauce," uvedla sociální pracovnice ze sdružení Jekhetane.

Sdružení upozorňuje, že kvůli přechodu k novému vyplácení sociálních dávek někteří obyvatelé budov v Přednádraží již dva měsíce neobdrželi řádné sociální dávky. Právě proto většina z nich nebude schopná zaplatit kauci soukromým majitelům, kteří by jim eventuálně byli ochotni své byty pronajmout.

Za nepřiměřený a neetický označuje nájem na ubytovnách také zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, jejíž kancelář se již případem začala zabývat. 

"Jedná se o naléhavou situaci a závažné pochybení státní správy, kterou vytrvale sledujeme," uvedla zástupkyně ombudsmana Seitlová.

Zároveň upozornila, že úřady o špatném stavu objektů a především o nefunkční kanalizaci věděly již v roce 2007, kdy budovy patřily Českým drahám. Státní správa ale podle Seitlové tehdy s odvoláním na prodej domů soukromým subjektům potřebné kroky k nápravě nepodnikla.

Následovalo dlouhé období, kdy se majitelé budov často měnili a závažná situace přetrvávala. O opravu měl podle Seitlové v roce 2010 neúspěšně žádat i současný majitel Oldřich Roztočil. 

Vedoucí oddělení prezentace a vztahů k veřejnosti kanceláře ostravského primátora Michael Bayer ale tvrdí, že hlavní nedostatek je především na straně majitele budov. Podle Bayerových slov v budovách není zajištěna vnitřní kanalizace.

"Uvnitř budov chybí trubky, které kdysi byly kovové. Z toho důvodu se splašky valí do sklepů," vysvětluje situaci Bayer. Majitel je navíc podle Bayera odpovědný také za odvoz odpadních vod.

"Přípojky podle oficiální dokumentace jednoznačně patří panu Roztočilovi. Když budovy v roce 2010 získal, tak je vědomě kupoval i s kanalizací. Pan Roztočil je tak povinen zajistit odvoz splašků a odpadních vod," dodal Bayer.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte pronájem bytu?

 

Právě se děje

Další zprávy