Šťáva prodal Diag Human, Česko stahuje umělecká díla

Domácí ČTK Jan Němec (redaktor) Domácí, ČTK, Jan Němec (redaktor)
1. 6. 2011 15:40
Deset miliard bude po Česku vymáhat dosud neznámé konsorcium mezinárodních investorů
Josef Šťáva.
Josef Šťáva. | Foto: ČTK

Praha - Deset miliard korun kvůli kauze Diag Human bude po Česku vymáhat dosud neznámé konsorcium mezinárodních investorů.

Majitel Diag Human Josef Šťáva, který v arbitráži vysoudil na České republice zmíněnou obří částku, totiž prodal firmu, na níž je pohledávka ze zmařeného obchodu s krví nejcennější hodnotou.

Diag Human oznámil na svých internetových stránkách, že akcie firmy přecházejí na konsorcium investorů.

Děje se tak v době, kdy Česko stahuje ze zahraničí umělecká díla v obavách, aby o ně nepřišlo v exekuci stejně jako v případě zásahu vídeňského soudu.

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) v reakci na stažení Manetova obrazu z Paříže Aktuálně.cz řekl, že toto dílo nebude jediným, které se vrátí domů. Manetův obraz s názvem Portrét muže je už dokonce na cestě do ČR, dorazit by měl ve středu večer.

Besser upřesnil, že jeho resort teď dokončuje audit zapůjčených děl a také smluv, aby zjistil, na co všechno jsou zapůjčená umělecká díla pojištěná.

"Jsou to desítky děl. Kde všude a která to jsou, to pochopitelně říkat nebudu," řekl Besser Aktuálně.cz. "Jedinou věcí, kterou teď může ministerstvo kultury udělat, je díla stáhnout. Je to ale potíž, některá jsme zapůjčili recipročně," dodal ministr.

Většina děl zapůjčených v zahraničí je ze sbírek Národní galerie Praha. Mluvčí Petra Jungwirthová Aktuálně.cz řekla, že v zahraničí je nyní 30 jejich uměleckých děl v celkové hodnotě zhruba 16 milionů eur. "Všechna díla by měla být zpět v Česku v pondělí," uvedla.

Obrazy za krevní plazmu

Šťávův postup není neobvyklý. Jako majitel firmy Diag Human se nyní dostane k jistým a rychlým penězům, byť téměř jistě nezíská hodnotu celého dluhu, které vůči Diag Human má Česká republika. Investoři, kteří firmu koupili, vydělají na rozdílu mezi tím, za kolik od Šťávy nakoupili a kolik nakonec dostanou od České republiky.

"Je to ostuda právního státu, pokud zabaví umělecké dílo jako rukojmí v arbitráži," pustil se Besser do kritiky zemí, které exekuci připustily. V tuto chvíli je to Rakousko a Francie.

Exekucí v souvislosti s kauzou Diag Human jsou již ohrožena tři umělecká díla ve Vídni a budova Českého centra v Paříži.

Kauza Diag Human
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kauza Diag Human

  • Kauza s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let.
  • V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy.
  • Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human.
  • V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human.
  • Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

K hrozbě zabavování uměleckých děl se už vyjádřilo i české ministerstvo zahraničí, podle kterého rozhodnutí zahraničního soudu ohledně exekucí českého majetku "odporuje zásadám mezinárodního práva".

Návrhy na exekuce českého majetku začal Diag Human podávat v minulém týdnu. Nárok společnosti Diag Human na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, které mu před téměř třemi lety přiznal rozhodčí soud, uznal před několika dny soud ve Vídni a v Paříži.

Podle právního zástupce firmy Jana Kalvody činí nyní nárokovaná částka více než 10 miliard korun.

Arbitráž prý není ukončena

Česko ale nepovažuje arbitráž mezi společností a státem za pravomocně ukončenou. Proti rozhodčímu nálezu ze srpna 2008 se odvolalo a začalo přezkumné řízení.

Podle dřívějšího vyjádření Kalvody se však za stát odvolali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Spor proto prý skončil.

Kalvoda již dříve avizoval, že Diag Human si bude činit nárok na majetek českého státu i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

 

Právě se děje

Další zprávy