Zrušit letní čas? To jsou jen sliby, říká Svoboda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 5. 2010 21:40
Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v rozhovoru vysvětluje, proč se volební program jeho strany nedá splnit
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Ministr Cyril Svoboda při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - S předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou jsme se setkali v jeho poměrně malé kanceláři zařízené starožitným nábytkem na ústředí lidové strany v Praze.

Měl za sebou právě dvouhodinový rozhovor pro jeden z tištěných deníků, další rozhovor ho čekal, až dohovoří s Aktuálně.cz. Snad proto i díky únavě trochu překvapivě přiznal, že program KDU-ČSL nemůže brát volič doslova. I když se pak snažil vysvětlit proč a zlehčoval své prohlášení větou, že to tak dělají všechny strany.

Nakolik se tedy volič může na předvolební sliby politiků spolehnout?

Kampaň za 40 miliónů

A.cz: Kolik peněz bude stát vaše kampaň?

Můj odhad je, že bude stát 40 milionů korun. 30 milionů zhruba jsme měli a půjčili si na podzim, teď jsme si půjčili 10.

A.cz: Ta kampaň ale není moc vidět...

Bude ještě mírně viditelnější v květnu. Ale jsme strana, která nemá nic než otevřené zdroje. Když jsme si podávali inzerát do jednoho deníku, zjistili jsme, že na polovinu stránky černobíle je to 230 tisíc korun plus DPH. Když vidím inzeráty celostránkové, barevně provedené, odhaduji, že strany na to dávají několik milionů korun denně. My ty peníze nemáme.

Seriál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Seriál Aktuálně.cz

2x s Radkem Johnem:

2x s Milošem Zemanem:

2x s Ondřejem Liškou:

FAKTA: Cyril Svoboda

  • narozen 24. 11. 1956
  • vzděláním právník
  • 2008 ministrem vnitra v Tošovského vládě
  • 2002-6 ministrem zahraničí ve vládách Špidly, Grosse a Paroubka
  • 2007-9 ministrem a předsedou Legislativní rady vlády v Topolánkově vládě
  • 1995 vstup do KDU-ČSL
  • 2001-3 a podruhé od 2009 předsedou
  • vede soudní spor s charitou pražského arcibiskupství o činžovní dům, u soudu neuspěl a neodvolal se, odvolal se ale stát jako vedlejší účastník sporu

A.cz: Bude ta květnová kampaň úplně jiná než ta vaše podzimní ve stylu „Dobrý den je, když dětem chutná"?

Nepopíráme naši podzimní kampaň, ale tahle bude političtější.

A.cz: V této kampani jste před časem platil billboardy napadající Opencard a Pavla Béma. Na kolik vás přišly?

Bylo to kolem 150 tisíc korun.

Směr Hradec

A.cz: Nepůsobí to teď zpětně zbytečně a jen jako vaše osobní kampaň, když jste se jako lídr přesunul z Prahy do Hradce Králové?

V Praze bych měl mandát velmi pohodlně, je to velký obvod, takže na mandát tu stačí 3,8 % hlasů. V Praze máme necelých 5 %, takže mandát bych v Praze získal mnohem pohodlněji než v Hradci. Takže jdu do těžšího terénu, ale zároveň víc lidoveckého.

A.cz: Nebyla to ale přece jen spíš obava, že jste si pražským mandátem nebyl až tak jistý?

Snažím se vysvětlit, že to tak není. Je to těžké všude.

V kampani mimo program

A.cz: Ale zpět k vaší osobní kampani proti Opencard. Objeví se další plakáty, nebo už KDU-ČSL v Praze toto téma opustila?

Samozřejmě, že to, že jsem v Hradci Králové, vede k tomu, že jakoby to ztratilo tu razanci. Přece jenom váha poslance a předsedy politické strany je váha vyšší. Nicméně to téma tu je, a velmi silné, a teď ho nese Jana Hybášková.

A.cz: Takže teď ona bude vylepovat plakáty proti Opencard?

Já myslím, že už to není dobře. Lidé to zavnímali. Vypadalo by to, že nemáme co dalšího říct, jen Opencard.

A.cz: Sledujete i volební hesla lidovců v krajích?

Ano.

A.cz: Co potom říkáte slibu lidovců na Pardubicku, který prosazuje Petr Šilar, že budou bojovat proti letnímu času?

To vím... To je stejné jako Jiří Koliba, který má své regionální téma - zvednutí hladiny alkoholu (Jiří Koliba slibuje na jižní Moravě, že prosadí povolenou hladinu alkoholu za volantem do 0,3 promile - pozn. Akt.cz). Nemá na to mandát KDU-ČSL. To není program KDU-ČSL.

Slibem nezarmoutíš

A.cz: Dobře, ale jsou to předvolební sliby...

On říká: povedeme o tom debatu, chceme to, je to naše regionální téma. To mi nevadí. Jsme pro regionalizaci kampaně, aby mohli oslovit své regiony. Letní čas není klíčové téma.

A.cz: Nejde o letní čas, ale oni vlastně voličům na Pardubicku slibují, že budou bojovat proti letnímu času a při tom na to nemají mandát...

Mají...

A.cz: Ale poslanci, kteří budou zvoleni, přece ve sněmovně nebudou prosazovat zrušení letního času...

Bude o to usilovat Petr Šilar. Ale pozor: Petr Šilar nekandiduje do sněmovny.

A.cz: Ano, přímo on kandiduje do Senátu...

Tak chce o tom vést debatu v Senátu...

A.cz: Ale slibuje to teď právě před sněmovními volbami...

Ano, ano. A já to vím. Tak řekněme to jsou témata, která jsou milá, která jsou do jisté míry okrajová, proto mi to nevadí. On nemůže popřít naší rodinnou politiku, naší zemědělskou politiku, sociální politiku, naší důchodovou reformu. Ale jestli se vede debata o letním času...

Myslíme dlouhodobě

A.cz: Ve vašem programu stojí také věta „budeme usilovat o navýšení plateb za státní pojištěnce" nebo „zvýšení peněz pro kulturu" atd. Kde na to vezmete?

Ano, to máte ve všech programech politických stran. To je všude: projekty postavíme, vybudujeme... To jsou dlouhodobé vize. My to léta letoucí říkáme, že kultura by měla být jedno procento HDP. 

A.cz: Ale jsme v době krize...

Já vím. To nebude. Říkám, že to nebude. Nemůžu to teď slíbit. Ale je to sen, ke kterému bychom chtěli jít. Také v našem programu najdete, že bychom byli rádi, kdyby naše zdravotnictví nebylo financováno tak jako dnes, ale že by si sáhlo na 8 - 9 % HDP, jak je to v západní Evropě běžné. Taky si nesáhne. My to víme, že to možné není. Ale to jsou takové dlouhodobé vize, na které bychom chtěli dosáhnout, kdyby na to bylo. Není na to, tak nebude.

Naše hra se slovy

A.cz: Vy mi teď ale vlastně říkáte, že máte program pro tyto volby, o kterém víte, že se naplnit nedá...

No protože ten program byl schválen a zpracován v roce 2009, v době, když ještě ekonomická krize nedopadla úplně natvrdo, a my jsme ho schválně neměnili. Kdybychom ho teď přepisovali, tak bychom vypadali jako strana, která si neví dlouhodobě rady.

A.cz: Nebo strana, která reaguje na realitu...

Ano, my to víme. Nechceme užívat slova „zajistíme, prosadíme", ale říkáme „budeme usilovat o". Proto si nemyslím, že to je chyba, nemyslím, že je odsouzeníhodné, že jsme některá čísla neškrtli, protože bychom museli upravovat řadu čísel.

Oni jsou asociální

A.cz: Ale není pak program vašich bývalých lidoveckých kolegů - TOP 09 - realističtější: jsme v této situaci a musíme ji řešit takto?

No, tak program TOP 09 je vrchol asociálnosti. Ti říkají: škrtneme všem sociální dávky o 10 %.

A.cz: Ale tam je přeci jiný problém: vy říkáte „máme program, ale víme, že ho teď nenaplníme", zatímco TOP 09 mluví o programu, který je třeba drsný, ale který se z jejich pohledu dá naplnit...

Nedá se naplnit. To, co předkládá TOP 09 je jakoby kuratela Mezinárodního měnového fondu, jako bychom byli už v Řecku se všemi jeho potížemi. To není pravda. V situaci, v jaké je Řecko, nejsme. My trváme na tom, co říkáme ve zdravotnictví, v důchodech, v rodinné politice. Od toho ustupovat nebudeme. Ale jsme ochotni couvnout v otázce jednoho procenta na kulturu, zřejmě i v těch globálních velkých číslech, protože chápeme, že na to nejsou peníze.

A.cz: Říkal jste, že se KDU-ČSL očistila o pány Kalouska a spol. Není to ale spíš odchod výrazných tváří, a to i v krajích?

No samozřejmě i Kalousek je výrazná tvář, co bychom si namlouvali. Krátkodobě je to velmi náročné a komplikované a lhal bych, kdybych říkal, že je to jednoduché. Nicméně dlouhodobě to KDU-ČSL prospěje. Teď mohu garantovat, že je na naší stranu spolehnutí.

Nevezmeme nic

A.cz: Brojil jste také proti mocným finančním kruhům, doslova jste řekl „skuteční vládci se pak scházejí na Štrbském plese nebo v Toskánsku". Jak byste ale omezili jejich vliv?

Třeba tím, že od nich nevezmete žádná plnění. Potom nemusíte být vděčni a můžete rozhodovat svobodně.

A.cz: Ale i kdybyste měli oněch 13 poslanců jako teď, tak s těmi příliš neomezíte vliv mocných finančních kruhů...

Proto říkáme voličům, aby nás volili.

A.cz: Slibujete, že vaši poslanci budou prosazovat zúžení imunity zákonodárců a pokud se to nepodaří, oni ji nebudou využívat nad rámec mandátu. Znamená to slib, že by sami požádali sněmovnu o vydání?

Určitě.

A.cz: Měla nebo neměla by podle vás být imunita omezena tak, jak je to např. ve Velké Británii, kde je poslanec chráněn jen na půdě parlamentu?

Já myslím, že může zůstat imunita trestně-právní, ale jen na dobu výkonu mandátu, aby nikdo nemohl uniknout spravedlnosti. Ale aby výkonná moc zároveň nemohla zasahovat tím, že někoho zadrží.

A.cz: Jsme na tom tedy výrazně hůř než ve Velké Británii?

Jsme. V Británii nestaví strany jako kandidáty určitý typ lidí, protože by je nikdo nevolil.

A.cz: Ale bavíme spíš o tom, zda je český poslanec ohrožen víc mocí výkonnou...

Jestliže je na kandidátce někdo, jehož podnikání není průzračné...

A.cz: Tak to by přece naopak bylo dobře, pokud by takového poslance chránila imunita jen na půdě parlamentu a on nemohl uniknout justici...

Ale my chceme vyloučit, aby byl někdo zadržen jen proto, aby něco neprošlo. Může se stát, že o zásadní daňové reformě se má rozhodnout většinou jednoho hlasu a jeden poslanec byl zadržen policií. Je to okrajové. Já myslím, že kdyby se to zrušilo vůbec, tak se taky nic nestane. V moderní době se to stává naprosto výjimečně.

A.cz: Ale vy jste pro razantní omezení imunity to v tomto období nehlasoval...

Ctím, že poslanecký sbor na celém světě má být chráněn proti zvůli moci výkonné. A proto jsem zastáncem toho, že každý se má nechat vydat, ať soud rozhodne o jeho věci. Ale imunita je jen pro zcela mezní případy, aby výkonná moc věděla, že nemůže ovlivňovat rozhodnutí zákonodárného sboru tím, že někoho zadrží a neumožní mu vykonat mandát.

Druhá část rozhovoru s předsedou KDU-ČSL ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy