Listopad byl omyl, tvrdí vězeň z uranových dolů

Jan Král, spolupracovník redakce
28. 11. 2009 0:26
"Svobodu jsme nepochopili," říká Leo Žídek
Foto: Tomáš Kunc

* Aktuálně.cz a [portál Moderní dějiny](http://www.moderni-dejiny.cz/) přinášejí seriál "Svědectví o svobodě". Přináší postřehy o tom, jak se Česko změnilo od roku 1989. * 20 let svobody nehodnotí žádné V.I.P. osobnosti, ale lidé spíše méně známí. Všichni však mají svůj příběh z doby totality. * Vybíráme postřehy o tom, co se v naší zemi podařilo, co se nezměnilo vůbec, nebo co jsme naopak úplně pokazili. * Šéf Konfederace politických vězňů v Ostravě Leo Žídek hodnotí nesmlouvavě. "Svobodu jsme nepochopili," říká.

Ostrava - „Rok 1989 prohlašuji za omyl," tvrdí Leo Žídek, předseda ostravské pobočky Konfederace politických vězňů.

„Sice jsme tenkrát dostali velké šance, jak proměnit znovuzískanou svobodu v budování solidní demokracie, ale nebyli jsme na to zralí," říká bývalý vězeň z uranových dolů.

„Těch jednačtyřicet let komunismu se podepsalo stejně jako předcházející doba protektorátu. Vliv obou totalit byl takový na myšlení lidí, že svobodu nemohli řádně pochopit a realizovat," hodnotí uplynulých dvacet let Československé, a pak už jen České republiky.

„Souvisí to také s tím, že svoboda potřebuje řád a demokracie nemůže žít bez odpovědnosti.  Právě kvůli těmto nedostatkům se nám nepodařilo ani během oněch posledních dvaceti let dojít k nějakým solidním a lepším výsledkům," dodává Leo Žídek.

Jako mladíka jej nepustili k maturitě. Věřil, že vystuduje ve Švýcarsku a brzy se vrátí do změněných poměrů. Pomáhat republice, která snad už bude bez komunistů.

Jenže jeho plány totálně nevyšly. Místo Švýcarska putoval do uranových dolů. Na osm let. Skupina, se kterou chtěl hranice přejít, byla infiltrována udavači.

Nedostali se vlastně ještě ani k čáře. Zatkli je v Brně. Místo studií tak přišel komunistický koncentrák a šachta. Když jej pustili, sehnal místo dlaždiče. A na lepší poměry stále jen čekal.

Nyní má Leo Žídek svůj projev do detailu promyšlen. Jsme v řadovém domku v ostravském Svinově, ve velmi poklidné a tiché čtvrti.

Svědectví o svobodě
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Postoj předsedy ostravské pobočky Konfederace politických vězňů není nijak překvapující. Často o dobách komunismu chodí přednášet do ostravských škol. Studentům říká to samé.  I přes chmurné hodnocení uplynulých dvou dekád Žídek o sobě prohlašuje, že je optimistou.

„Doufám, že se to přece jenom zlepší, že mladá nastupující generace snad vezme tyto záležitosti pevněji do rukou, že si uvědomí, jaké byly chyby těch předcházejících let."

Leo Žídek v souvislosti s osudovými československými osmičkami mluví o roce 2018, kdy uplyne sto let od vzniku Masarykova Československa. „Třeba tento rok bude zase rokem radosti a naděje," doufá.

Stále sleduje dění na české politické scéně a neúnavně kritizuje KSČM.  Také letošní pád vlády označuje jako nový český Mnichov.

 

Právě se děje

Další zprávy