Mrázkova smrt: Policii zajímá politika

Sabina Slonková
31. 1. 2006 0:01
Praha - Kriminalisté začali rozplétat politické vazby zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Podle jedné z policejních vyšetřovacích verzí, proč musel Mrázek zemřít, totiž podnikatel disponoval informacemi a doklady, které mohly kompromitovat některé politiky. A to napříč politickými stranami.

Františka Mrázka spojovaného s potravinářskou skupinou Setuza zabil jediný výstřel z pušky zřejmě profesionálního střelce minulou středu. Policie se kloní k tomu, že šlo o nájemnou vraždu. K zadavateli atentátu ani k samotnému střelci ale zatím žádné stopy nevedou. Na dvoře firemního sídla v Praze, kde byl Mrázek zavražděn, se dokonce dosud nenalezla ani nábojnice.

Kdo se bál Františka Mrázka?

"Těch hlavních vyšetřovacích verzí není víc než pět. A jednou z nich je i možnost, že se někdo začal bát, co všechno Mrázek ví a co může ještě před volbami zveřejnit. Už dříve o něm bylo známo, že si shromažďoval infomace, které by se mu jednou mohly hodit," řekl deníku Aktuálně.cz důstojník policejního prezidia obeznámený s vyšetřováním.

Oficiálně je policie na poskytování informací o okolnostech vraždy skoupá. "Případ teď převzal útvar pro boj s organizovaným zločinem, nyní se budou vyhodnocovat veškeré dostupné informace a časem se okruh motivů útoku bude zužovat. Prověřovat se samozřejmě budou i kontakty zavražděného," sdělil Petr Želásko z republikové kriminální policie.#reklama

Kromě možného politického pozadí vraždy jsou podle již citovaného policejního důstojníka ve hře i varianta odplaty od některého z Mrázkových obchodních partnerů či msta ze strany podsvětí.

Mrázek zemřel právě v době, kdy vrcholí souboj mezi "jeho" skupinou a státem o vliv na ústeckou Setuzu. Premiér Jiří Paroubek nadto obvinil celou Mrázkovu skupinu a jmenovitě jeho spolupracovníka Tomáše Pitra, že zrežírovali českou větev údajné úplatkářské aféry Unipetrol.

Hojdar, Svoboda a ti další

Kontakty Františka Mrázka s politiky zaznamenaly policie i tajné služby už před lety. Doposud se ale vědělo jen o lidech spojených s ČSSD, ve skutečnosti se podnikatel stýkal i s lidmi z dalších parlamentních stran.

Ostatně sám Mrázek veřejně mluvil o tom, jak má rád poslance Josefa Hojdara nebo jak vyjednával s exministrem financí Ivem Svobodou o deblokaci ruského dluhu. Podnikatel přiznával, že je v kontaktu i s dalšími vrcholnými politiky, veřejně je ale nejmenoval.

Policie v minulosti vyšetřovala i podezření, že své známé z politiky vydírá, výsledek byl ale stejný jako v ostatních Mrázkových kauzách: Chybí důkazy.

Nejdál se vyšetřovatelé dostali v případě zmiňovaného poslance Hojdara, který před lety dostal na mobil výhružné sms zprávy, jejichž autor mu hrozil vraždou a zabitím rodiny. Policie vypátrala mobil, z něhož sms zpráva odešla. Koupil jej v bazaru Mrázkův spolupracovník Miloslav Tikovský. Ani jeho však nikdo nestíhal, Tikovský uvedl, že mu někdo mobil ukradl a úřady neprokázaly opak. Sám Mrázek tehdy jakoukoli spojitost s výhružkami Hojdarovi popřel.

"Mně už připisují úplně všechno. Znovu říkám: panu Hojdarovi jsem nevyhrožoval, ani jsem tím nikoho nepověřil. To bych musel být korunovaný blbec, abych něco takového zadal člověku, který pro mě pracuje," bránil se tehdy Mrázek.

 

Právě se děje

Další zprávy