Vánoce budou zřejmě na blátě, řekla meteoroložka online

Domácí Domácí
18. 12. 2008 15:32
Hostem Aktuálně.cz byla Dagmar Honsová z Meteopressu
Detail ze stromečku, který stojí v Hollywoodu.
Detail ze stromečku, který stojí v Hollywoodu. | Foto: Reuters

Praha - Zimní slunovrat sice za tři dny přinese do Česka astronomickou zimu, o Vánocích na sněhu přesto meteorologové příliš nemluví.

Vánoční svátky by měly být podle meteorologů podobné těm loňským. Tehdy byl Štědrý den sice ve znamení zatažené až oblačné oblohy, pokud ale někde vůbec sněžilo, bylo to jen na horách. Sněhové mrholení navíc bylo slabé.

Má se ochladit. Přijde i sníh?

Na bílé Vánoce prozatím nevypadá ani letošní prosinec.

Měsíc odstartoval nadprůměrnými teplotami, které jen občas snížil silný a čerstvý vítr. Během celé první poloviny měsíce se odpolední teploty zastavovaly až na osmi stupních Celsia. Sníh se často neudržel ani na horách. S teplotami těsně nad bodem mrazu postupně odtával.

Během druhé poloviny prosince ale meteorologové jisté ochlazení očekávají. "Chladný vzduch vpadne do Česka opravdu těsně před Štědrým dnem," řekla čtenářům Aktuálně.cz v online rozhovoru meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. "A na 24. prosince žádné intenzivní sněžení neočekáváme."

Těsně před koncem roku by se ale situace mohla změnit. "Nový rok bude mrazivý a i v nížinách bílý," vysvětlila.

Co dalšího počasí v nejbližších dnech připraví? Další odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 18. 12. | 15:03Autor: lukas

Otázka: Dobrý den,
3.ledna budeme mít svatbu v Křtinách u Brna. Jaké počasí můžeme očekávat touto
dobou? Na sněhu, nebo na blátě?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Dobrý den,
Všechny moc zdravím - zejména pak na Moravu, kde předvánoční atmosféru "kazí" 6 °C. K Vaší první otázce - konec roku bude ve znamení ochlazení a vypadá to, že sněžit bude i v nížinách. Počátek ledna bude oblačný místy se sněhovými přeháňkami, na horách se sněžením. Po ránu budou teploty klesat až k -7 °C, odpolední teploty se budou pohybovat kolem 0 °C.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:07Autor: Veronika

Otázka: Dobrý den,
bude na vánoce alespoň mrznout, když už nemá padat sníh?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Tuto neděli a v pondělí tj. 21. a 22. prosince se budou odpolední teploty pohybovat až na +8 °C (toto ochlazení bychom mohly nazvat předvánoční oblevou), ochladit by se mělo 23. prosince - odpolední teploty se budou na většině území pohybovat v intervalu -1 až +3 °C. Štědrý den bude zřejmě ve zmamení odpoledních teplot -2 až 2 °C. Ráno budou teploty klesat až k -5 °C.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:09Autor: lida

Otázka: v nedeli 21.12.brzy ráno jedu z ústí nad labem do prahy.Budou dobré podmínky na cestu autem? Děkuji

Dagmar Honsová - meteoroložka: O víkendu bude foukat převážně čerstvý nárazovitý vítr - takže pozor na jeho boční nárazy. Co se týče teplot potom nedělní ráno bude poměrně teplé - srážky by měly být v podobě deště. Srážky smíšené nebo sněhové budou vypadávat pouze od nadmořské výšky nad 800 m.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:16Autor: honza

Otázka: Jaký bude letošní Štedrý den a Nový rok?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Chladný vzduch vpadne do Česka opravdu těsně před Štědrým dnem - a na 24. prosince žádné intenzivní sněžení neočekáváme. Poslední bílé Vánoce jsme si v Praze užily v roce 2003. Nový rok bude mrazivý a i v nížinách i bílý.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:22Autor: Dalibor

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli v okolí šumperska kolem vánoc bude sníh. Děkuji

Dagmar Honsová - meteoroložka: Určit přesnou namořskou výšku, kde bude zítra a v sobotu sněžit, kde to budou srážky smíšené a kde dešťové je opravdu velmi obtížné. V neděli ale bude, kromě vrcholků hor, pršet všude, a tak sníh roztaje. V pondělí a v úterý budou vypadávat slabé sněhové přeháňky - takže více jak 2 cm zřejmě nenapadnou.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:24Autor: andy

Otázka: Dobrý den,
očekává se sněžení v Orlických horách do konce roku?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Podmínky pro lyžování se budou zlepšovat - velmi dobře by se mělo lyžovat tuto sobotu - zítra by na horách mohlo místy napadnout až 15 cm sněhu. V neděli se ale oteplí i na horách a sníh bude mokrý. O svátcích by ale měly být podmínky pro lyžování dobré.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:30Autor: Martin Uvíra, Olomouc

Otázka: Vaše předpovědi absolutně nevychází. Pokud se tedy klima opravdu mění natolik, že je obtížné počasí předpovídat, proč neustoupíte alespoň od dlouhodobých předpovědí? Jste už všem k smíchu.

Dagmar Honsová - meteoroložka: Nemyslám si, že úspěšnost týdenní předpověďi počasí má vliv klimatická změna...Spíš rychlé střídání atmosférického proudění nad Evropou a také různorodost našeho území. I přes to, že pravděpodobnost předpovědi na 2 týdny dopředu hodně klesá, může nám napovědět, co s volným časem.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:33Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, mohl bych se prosím zeptat jaké počasí se dá očekávat v první dfekádě nového roku?? přeji pěkné svátky a šťastný nový rok

Dagmar Honsová - meteoroložka: Počasí by mělo být už konečně "zimní". Bude převážně oblačno, na horách se sněžením, v nížinách také občasné sněžení. Denní teploty se budou pohybovat spíše pod bodem mrazu.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:40Autor: Danti

Otázka: Dobrý den,
možná se tady již něko ptal. Z čeho vycházíte, když intepretujete předpověď počasí? Existuje i více modelů než GFS. ECM, GME, NOGAPS, UKMO, GEM atd., atd. Vím, že předpovídat počasí není jednoduché, ale snažte se dát prostor více modelům. My, kteří počasí rozumíme hodně trpíme. Děkuji

Dagmar Honsová - meteoroložka: Dnes opravdu máme k dispozici velké množství modelů, pokud si je ale před sebe všechny rozestavíte - zjistíte, jak se jejich výstupy více či méně liší. Na meteorologovi je posoudit jejich výstupy a přiklonit se k jednomu či druhému. Pokud výstupy jednotlivého modelu sledujete denodenně tak 5 let, potom už trochu víte, jak se "chová" a předpovídá - nadzazuje nebo podsazuje meteorologické prvky pro určité synoptické situace....na to mám zatím své 4 vyvolené modely.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:42Autor: Jirka

Otázka: Dobré odpoledne, jak to bude vypadat se sněhem od 26.12 - 2.1.08 v orlikých horách? Děkuji z odpověď

Dagmar Honsová - meteoroložka: Konec roku bude počasí lyžařům přát - na horách by mělo sněžit, od 23. prosince se budou teploty v horských oblastech trvale pohybovat pod bodem mrazu. Pozor jen na čerstvý nárazovitý vítr.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:47Autor: Honzáková

Otázka: Paní Honsová, mám zkušenost ze zahraničí, že tamní meteorologové dokáží předpovědět počasí dopředu s přesností na hodinu (např. v úterý v 15.00hod. začne sněžit) a v úterý v 15.10 skutečně chumelí. Proč naši meteorologové věští jako z křišťálové koule a jejich předpovědi nemají žádnou váhu?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Také u nás v Česku používáme na předpovědi počasí numerické modely. Existují ale pochody v atmosféře, které neumíme a nikdy zřejmě ani umět nebudeme přesně na hodinu nebo na minutu předpovědět.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:54Autor: Tom

Otázka: dobrý den. proč poslední roky jsou vánoce v Praze a okolí na blátě?

Dagmar Honsová - meteoroložka: Poslední bílé a mrazivé Vánoce jsme v Praze měly před 5 lety. Teplotní rekord pro Štědrý den je z roku 1977, tehdy v pražském Klementinu naměřili 12,9 °C - tato teplota opravdu Vánoce moc nepřipomínala. Ve střední Evropě se často před Vánoci setkáváme s tzv. předvánoční oblevou a to s pravděpodobností výskytu přes 70%, takže pokud před Štědrým dnem mrzne a sněží, sníh na poslední chvíli roztaje. O tom, že nyní prožíváme teplejší zimy také není pochyb.

Odpovězeno: 18. 12. | 15:56Autor: JOSEF.OREL

Otázka: Klaus tvrdí, že Zeměkoule je modrá, jenom místy zelená, já tvrdím, že je kulatá, mám pravdu, přeji hezké vánoce.

Dagmar Honsová - meteoroložka: Děkuji všem za otázky, přeji příjemný zbytek roku, klidné Vánoce a v roce 2009 vždy to správně počasí!

 

Právě se děje

Další zprávy