Advokátka: Bakalovy byty možná pořád patří státu

Petra Sasínová
29. 11. 2008 10:00
"Stát vložil byty do OKD protiprávně," říká Hana Marvanová
Uznávanou právničku a bývalou političku Hanu Marvanovou si na právní analýzu privatizace OKD vybrala ČSSD
Uznávanou právničku a bývalou političku Hanu Marvanovou si na právní analýzu privatizace OKD vybrala ČSSD | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Právnička Hana Marvanová je přesvědčena, že byty OKD byly při privatizaci těžebního podniku vloženy do akciové společnosti protiprávně.

"Bylo to v rozporu s tehdy platnými předpisy. Mohlo by jít o neplatný úkon, který by bylo možné napadnout určovací žalobou," říká v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz. Připustila, že by byty mohly být dodnes právně pořád státní.

Sociální demokraté a sdružení nájemníků Byty OKD si u ní objednali právní analýzu privatizace OKD zaměřenou na bytový fond. Jde asi o 43 tisíc bytů. Vyšli vstříc nájemníkům, kteří si stěžují, že jim majitel společnosti odmítá byty prodat, i když to slíbil.

Marvanová Aktuálně.cz řekla, že zjistila porušení povinností vyplývající z obecně závazných právních předpisů, z usnesení vlády a také Smlouvy o koupi zbytku akcií z roku 2004.

"Nájemníci těch bytů nejsou žádní chudáci z Ostravy, kteří chtějí přijít levně k bytům, jak si mnozí lidé myslí. Brání své právo. Smlouva se státem z roku 2004 totiž zavazuje vlastníka, že nájemníci mají předkupní právo k bytům, a to za podobně zvýhodněnou cenu, za jakou je získal," řekla Marvanová.

Při privatizaci OKD v roce 1990 vložit stát do nové akciové společnosti i byty, které měl státní podnik po celém kraji. Většinový balík získal obchodník Stanislav Pros, který ho poté prodal společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy.

V roce 2004 jim exkluzivně a za zvýhodněnou cenu prodala sociálnědemokratická vláda zbývajících šestačtyřicet procent akcií. Smlouva o koupi akcií obsahuje různé podmínky a závazky, které mají mimo jiné chránit nájemníky bytů.

Marvanová se zabývala okolnostmi založení akciové společnosti OKD a vložením bytů do firmy v roce 1990, posuzovala doprodej akcií v roce 2004 a také to, jak se chová vlastník k nájemníkům bytů.

Aktuálně.cz: Kde se stala při privatizaci OKD zásadní chyba?
Klíčový problém byl v roce 1990, kdy stát vložil do akciové společnosti bytový fond státního podniku. Bylo to v rozporu s tehdy platnými předpisy. Až do roku 1994 bylo možné převádět obsazené byty pouze nájemníkům.

A do OKD byl vložen majetek, který tam vůbec nepatřil, nesouvisel s podnikáním OKD. V devadesátých letech stát privatizoval i Mosteckou uhelnou, která měla také podnikové byty. Tam ale byty součástí privatizace nebyly a vláda to prezentovala tak, že je to majetek, který s podnikáním Mostecké uhelné nesouvisí, nebylo možné ho proto vkládat do akciové společnosti.

A.cz: Dá se s tím teď ještě něco dělat?
Podle našich závěrů mohlo jít o neplatný úkon, který by bylo možné napadnout takzvanou určovací žalobou. Soud by rozhodl, kdo je vlastník. Domnívám, že by to mohl být ještě pořád stát.

Kauza byty OKD
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Kauza byty OKD

  • Privatizaci OKD dokončil ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD v roce 2004
  • Vláda schválila prodej 46 procent společnosti Karbon Invest, kterou ovládali Viktor Koláček a Petr Otava
  • Ve stejném roce provedl Zdeněk Bakala transakci, při níž jím zastoupená kyperská skupina RPG Industrie koupila Karbon Invest. Bakala tím získal OKD
  • Ve smlouvě mezi státem a Karbon Invest stojí, že firma může prodat byty pouze nájemníkům, a to přibližně za stejnou cenu, za jakou je získala. Vlastník převádí byty do společnosti RPG byty
  • V únoru 2005 Bakala oznámil, že posoudí, kdy a za jakých okolností bude možný prodej bytů nájemníkům
  • V květnu 2008 prohlásil, že prodej není aktuální a že začne byty opravovat
  • V září 2008 založili nespokojení nájemníci občanské sdružení Bytyokd.cz a už dlouho předtím vyvíjeli tlak na prodej
  • Petici proti záměru byty neprodávat podepsalo více než dvanáct tisíc lidí

A.cz: Sociální demokraté tvrdí, že když v roce 2004 prodávali vlastníkovi OKD zbývající 46procentní podíl akcií, neměli už šanci chybné včlenění bytů do privatizace napravit. Souhlasíte s tím?
V tu chvíli už to bylo velmi těžké, protože v roce 2004 nebylo možné proti vůli vlastníků akcií byty vyjmout z majetku OKD. Vláda se ale mohla zabývat tím, že vložení bytů do OKD bylo protiprávní.

Mohla například při prodeji zbytku akcií trvat na podmínce, že OKD za nějakou cenu vrátí byty zpátky. Ve smlouvě o koupi akcií byla celá řada podmínek, mohla tam vložit i další. Vláda si byla vědoma toho, že už na začátku privatizace se stala v souvislosti s byty chyba. Proto se snažila zajistit zachování bytů dosavadním nájemníkům.

A.cz: Tehdy při dokončení privatizace v roce 2004 stát ocenil byty částkou jedna a tři čtvrtě miliardy korun. Za jeden byt počítal asi čtyřicet tisíc. Bylo to v pořádku?
Hodnota toho majetku byla samozřejmě mnohonásobně vyšší. V žádném případě to neodpovídalo tržním cenám, které byly v té době asi čtyři sta tisíc korun za byt. Tržní cena těch bytů tedy byla o nejméně o deset miliard vyšší. Smlouva nebyla dokonalá.

Mohlo to ale být docela v pořádku, pokud by vlastník plnil podmínky a omezení, ke kterým se v souvislosti s tím, že majetek získal s výhodou, státu zavázal. Záměrem státu totiž nebylo to, aby umožnil vlastníkovi na bytech vydělat desítky miliard, ale aby lidé měli kde bydlet a mohli si výhodně koupit byty, ke kterým mají podle smlouvy při prodeji předkupní právo za zvýhodněnou cenu.

A.cz: Podle vás tedy vlastník OKD podmínky smlouvy ve vztahu k bytům neplní?
Neplnil a neplní.

A.cz: V čem přesně majitel smlouvu porušuje?
Vlastník akcií OKD, což byl nejdříve nejprve Karbon Invest a poté RPG Industries se sídlem na Kypru, v rozporu se smlouvou nezajistil, aby byty nebyly převedeny na normální obchodní společnost RPG byty, která se chová jako realitní společnost.

Vlastník se přitom zavázal, že byty nepřevede do května 2009 na třetí osobu a zároveň, že bude nájemníkům zachováno za zvýhodněnou cenu předkupní právo k bytům. Realitní společnost teď tvrdí, že není žádnou smlouvou se státem vázána. Vlastník, který nejprve prohlašoval, že byty prodá nájemníkům, případně městům či obcím, se nyní k podmínkám smlouvy nezná.

A.cz: Stát má možnosti, jak majitele OKD za nedodržování smlouvy postihnout. Dělá to?
Stát je nečinný, nevymáhá dodržování smlouvy, včetně práv nájemníků vyplývajících ze smlouvy. Jejich postavení se přitom neustále zhoršuje.

RPG je například nutí podepisovat smlouvy na dobu určitou, přistupovat k cizím dluhům, postupuje v rozporu s dobrými mravy. Lidé se bojí, že o byty přijdou. Ministerstvo financí má o nedodržování smluvních podmínek informace, minimálně od sdružení nájemníků Byty OKD. Plnění smluv ani vládního usnesení ale dostatečně nekontroluje.

Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Sdružení nájemníků se kvůli tomu obrátilo také na Evropskou komisi. Tvrdí, že majitel se dopouští nedovolené veřejné podpory. Dopustil se podle vás veřejné podpory?
K nedovolené veřejné podpoře, respektive k využití veřejné podpory, došlo nejpozději v okamžiku, kdy majitel vyčlenil byty a převedl je do společnosti, která podniká na trhu s bydlením, vyvíjí ekonomickou činnost. Výše nedovolené podpory může být až sedm a půl miliardy korun.

A.cz: Většina závazků, které plynou z vládního usnesení z roku 2004, je omezena do května roku 2009. Jak je to s předkupním právem?
Smlouva o koupi akcií je tajná, máme jen kusé informace z ministerstva financí, ale podle našeho názoru je předkupní právo pro nájemníky koupit si byt za zvýhodněnou cenu neomezené. Koresponduje to i s prohlášením majitele z února 2005, že prodá byty nájemníkům. Teď už se k tomu ale nehlásí.

 

Právě se děje

Další zprávy