Dokument: Co řekl prezident k rozhodnutí soudců

Domácí Domácí
26. 11. 2008 13:50
Komentář k Lisabonské smlouvě a české ústavě
Václav Klaus nastupuje do auta po jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě
Václav Klaus nastupuje do auta po jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě | Foto: Ondřej Besperát

Dokument - Ústavní soud rozhodl, že Lisabonská smlouva, která nově definuje vztahy uvnitř EU, není v rozporu s českou ústavou. Tím odmítl námitky prezidenta Václava Klause.

Přečtěte si, jak prezident toto rozhodnutí okomentoval.

 

Prohlášení prezidenta republiky po skončení jednání Ústavního soudu dne 26. listopadu 2008

1) Nález Ústavního soudu je - jak jsme mohli vidět a slyšet - obšírný, a proto musí být teprve studován. Je však zjevné, že byl napsán dávno před včerejším jednáním.

2) Přesto je evidentní, že Ústavní soud vystoupením soudce zpravodaje Güttlera jednání o souladu Lisabonské smlouvy s Ústavou České republiky přesunul - k mému velkému překvapení - z roviny právní do roviny politické. Vykládat laicky a zcela subjektivním (navíc koncepčně chybným) způsobem "integraci a globalizaci" a mluvit o "integrující se evropské civilizaci" nebo o "eurokonformním výkladu" různých právních norem je v kontextu úkolu, který Ústavní soud měl, téměř neuvěřitelné. To otevírá cestu k vážné politické debatě v následujícím období.

3) Musím s politováním konstatovat, že se Ústavní soud v odůvodnění svého nálezu s mými právními argumenty náležitě nevypořádal. Očekávám, že nějaká skupina poslanců či senátorů tyto argumenty znovu vznese. Ale hlavně očekávám, že vznese argumenty další, nejenom ty mé a nejenom původní senátní.

4) Velmi pozitivní bylo to, že jednání Ústavního soudu probíhalo veřejně a že byla vlastně touto formou u nás zahájena veřejná diskuze na toto téma. Vyzývám vládu, aby o tomto tématu, dříve než bude projednáváno v obou komorách Parlamentu zahájila s veřejností seriózní diskuzi.

5) V každém případě teď nastává chvíle obrovské odpovědnosti těch, kteří budou hrát rozhodující roli v dalších fázích ratifikačního procesu. Tíhu rozhodování musí vzít s ohledem na minulost i budoucnost na sebe a vypořádat se s ní.

 

Právě se děje

Další zprávy