První krajská vláda je na spadnutí. Bez ODS i komunistů

Martina Machová Martina Machová
21. 10. 2008 0:25
Na Liberecku se ČSSD už téměř domluvila
Foto: Martina Machová

Liberec - Sociální demokracie v Liberci si s povolebním vyjednáváním pospíšila a předbíhá stranické kolegy v ostatních krajích. Společně se dvěma regionálními hnutími dohodla, že jejich společná koalice je nejlepší variantou pro budoucnost hejtmanství; už se prý hovoří jen o kosmetických úpravách. 

Aktuální otázka, zda s lidovci, nebo s komunisty, se na Liberecku neřešila. V nové radě by měli po boku socialistů usednout zástupci Strany pro otevřenou společnost a Starostů pro Liberecký kraj v čele se starostou Hrádku nad Nisou Martinem Půtou a libereckým exprimátorem Jiřím Drdou.

Pokud jednání dospějí k podepsání smlouvy, bude mít nová koalice převahu pětadvaceti křesel. S největší pravděpodobností tak pro občanské demokraty zbudou po osmi letech vlády jen místa v opozici vedle komunistů. 

Padlo už i jméno nového hejtmana, má jím být lídr socialistů do krajských voleb Stanislav Eichler. Doposud žádný významný post v kraji nezastával, osmačtyřicetiletý manažer zatím usedal v zastupitelstvu téměř třítisícového Českého Dubu.

Jasný je i počet radních v oranžových barvách. Z devíti připadnou sociální demokracii čtyři.

„Dohodli jsme se, že koalice sociální demokracie, Starostů pro Liberecký kraj a Strany pro otevřenou společnost je tou nejlepší pro kraj a že je nejvíc životaschopná. Jinou momentálně nevidím," líčí míru shody Eichler.

Liberecká sociální demokracie už před volbami ústy své jedničky přislíbila, že neplánuje ani velkou koalici s ODS, ani se nechystá spojit s komunisty. A Eichler na svých proklamacích trvá.

Foto: Martina Machová

Překážek k sepsání koaliční smlouvy podle partnerů není mnoho. „Naše programy jsou si poměrně blízké a v mnoha věcech se shodují," souhlasí lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

Stop například vystavili stavbě kontroverzní megaškoly, již jejich předchůdci nazvali Centrem vzdělanosti Libereckého kraje. Naopak do roku 2010 chtějí mít jasno o stavbě prvního hospicu na území hejtmanství.

Shodu našli i v převedení krajských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace.

Otevřená naopak zůstává otázka vlajkové lodi sociálních demokratů - rušení poplatků ve zdravotnictví. „Nepatří to ale zatím mezi témata, které by bránila utvoření koalice," ubezpečoval Eichler. 

Vznikající koalici zbývá dojednat poměr zastoupení stran v radě kraje, nové rozdělení resortů i jejich personální obsazení. Ve hře jsou nyní dvě varianty, konečné rozhodnutí socialisté přenesli na menší strany.

Starostové se svými sedmi mandáty by rádi získali posty čtyř radních stejně jako sociální demokracie. Na Stranu pro otevřenou společnost se třemi zástupci by tak zbyl jediný radní; ta chce ale křesel víc, spokojena by byla se dvěma.

„Není to ale požadavek, který by mohl zapříčinit pád této koalice," říká Lýdie Vajnerová, jednička Strany pro otevřenou společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy