Mlynář před soud, rozhodla policie

Sabina Slonková
12. 1. 2006 15:30
Praha - Policie po ročním vyšetřování dospěla k závěru, že bývalý ministr Vladimír Mlynář porušil zákon. Jde o sporný případ založení společnosti Testcom servis.

"Vyšetřování jsme ukončili a navrhli státnímu zástupci, aby byli všichni z této kauzy postaveni před soud," potvrdila informace deníku Akutálně.cz mluvčí finanční policie Lucie Uhlířová.

Spolu s Mlynářem je obviněn ještě bývalý ředitel České televize Dušan Chmelíček a Vít Novotný, kteří figurovali ve společnosti Testcom servis. Všichni tři od počátku jakoukoli vinu odmítali.

"O závěrech vyšetřování informován nejsem, dozvídám se to od vás. V prosinci jsme s advokátem podali návrh na zastavení stíhání, z toho je náš postoj zřejmý," komentoval nejnovější vývoj Mlynář, který je nyní na studiích v zahraničí.

Další slovo má žalobce

Spis má nyní na stole státní zástupce Jan Karabec, který rozhodne, zda Mlynáře a další dva obviněné skutečně pošle před soud. "Nyní vám neřeknu, jak rozhodnu. Musím prostudovat spis," uvedl Karabec.

Byl to přitom právě on, kdo nařídil policii, aby unionistického ministra vůbec stíhala. Policie totiž podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Františka Bublana Mlynáře stíhat nechtěla.

Mlynářův příběh se začal odvíjet poté, co ještě coby ministr informatiky nechal založit společnost Testcom servis a převedl na ni provoz Portálu veřejné správy. Podle závěrů policie tím porušil zákon, protože k vytvoření společnosti neměl předchozí souhlas vlády. A stát a jeho příspěvkové organizace nesmějí zakládat obchodní společnosti bez "posvěcení" kabinetu.

Detaily o škodě? To je tajné

Pochyby ale vyvolává skutečnost, že není jasné, jaká škoda Mlynářovým krokem vůbec vznikla. Krátce po založení společnosti upozornilo ministerstvo financí Mlynářův resort na to, že tím porušuje předpisy a Mlynář tedy nařídil okamžitou likvidaci Testcom servis. Všechen majetek firmy byl převeden zpět na resort.

"Ano, při vzniku firmy byl porušen předpis, ale po našem upozornění to bylo napraveno. Jsem velmi překvapen, že by mělo jít o trestný čin," citoval tehdy pochyby ministra financí Bohuslava Sobotky týdeník Respekt.

Policie otázku škody odmítá vyjasnit. "Právo informovat si vyhradil státní zástupce," uvedla mluvčí Uhlířová.

Žalobce Jan Karabec ale tyto věci na veřejnosti rozebírat nehodlá: "Já vám jen potvrdím, že policie ukončila vyšetřování s návrhem na obžalobu. Víc vám sdělit nemohu."

Mluvčí žalobců Martin Omelka bez bližšího upřesnění následně uvedl, že Mlynářovým postupem vznikla škoda 7,5 miliónu korun. Tyto peníze přitom resort použil na založení společnosti a nikdy nezmizely z dosahu státu.

Mlynář z vlády odešel

Vladimír Mlynář od počátku tvrdil, že nic nezákonného neprovedl. Vznik společnosti obhajoval argumentem, že si od toho sliboval průhlednější, jednodušší a ziskové hospodaření. A o právním názoru, že jeho resort nebyl k založení firmy oprávněn, nebyl přesvědčen. "Mohl jsem se o tento názor soudit, ale nakonec jsem zvolil jiné řešení a firmu zrušil," uvedl loni ministr.

Přesto vládní funkci sám opustil. Jeho obvinění přišlo právě v době, kdy bývalý premiér Stanislav Gross řešil svoji majetkovou aféru a vznikal nový kabinet Jiřího Paroubka. V něm Mlynáře na postu ministra informatiky nahradila jeho dosavadní náměstkyně Dana Bérová.

 

 

Právě se děje

Další zprávy