V Poldi spadla hala. V sutinách zemřeli dva lidé

čtk, RedDom
29. 7. 2007 12:12
Muži zřejmě konstrukci rozebírali na železo

Kladno - V areálu Poldi v Kladně se v sobotu ráno kolem sedmé hodiny zřítila část nevyužívané haly. Neštěstí si nakonec vyžádalo dva lidské životy a tři těžká zranění. Nepotvrdily se tak původní informace o čtyřech mrtvých.

Místo prohledali psovodi se speciálně vycvičenými psy. Jednomu člověku s lehčím zraněním se podařilo utéct.

Na místě zasahovali hasiči a záchranná služba. Případ vyšetřuje police. Vše nasvědčuje tomu, že muži opuštěné haly rozebírali a brali z nich železo.

Zraněn byl i chlapec

Dvěma mrtvým mužům bylo 23 a 26 let. V kladenské nemocnic skončili čtyři lidé. Mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová ČTK řekla, že jeden člověk byl následně s poraněním hrudníku, bérce a hlavy letecky přepraven do střešovické nemocnice. Další, jenž měl amputovány obě nohy a utrpěl úraz hlavy, skončil v Kladně na chirurgii.

Muž, který se z trosek dostal sám, měl zlomené předloktí, odmítl v nemocnici zůstat a šel po ošetření domů. Poslední zraněný, čtrnáctiletý chlapec, utrpěl otevřenou zlomeninu nohy. "V současné době se zdá, že jsou mimo bezprostřední ohrožení života," řekl ČTK lékař kladenské nemocnice.

Jedna z dalších opuštěných hal v areálu Poldi
Jedna z dalších opuštěných hal v areálu Poldi | Foto: Ondřej Besperát

Podle mluvčí kladenské policie Jany Šteinerové se neštěstí odehrálo po sedmé hodině ráno. "Jde o část velké nevyužívané haly z ocelové konstrukce," uvedla.

Mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan dodal, že se zřítila část haly o rozměrech zhruba 30 krát 50 metrů. Celá hala má rozměry zhruba 200 krát 300 metrů.

Sutiny několik hodin prohledávali psovodi se speciálně vycvičenými psy a prověřovali, jestli pod troskami haly ještě nějaký člověk nezůstal. Pátrání skončilo půldruhé hodiny po poledni. V té době totiž policie zjistila, že při neštěstí bylo v hale jen zmíněných šest lidí.

Halu chtěli rozřezat a prodat do sběru

Primátor Kladna Dan Jiránek ČTK řekl, že objekt se pokoušel někdo rozebrat. Večer podle něj na místě zasahovala městská policie a vykázala odtud dvě desítky lidí, kteří z konstrukce objektu vyřezávali ocel.

Jak dnes vypadá areál dříve úspěšné Poldi?

V noci se sem vrátili a pokračovali. "Je to neštěstí, ale hlavně velká nezodpovědnost těch lidí," poznamenal primátor Kladna Dan Jiránek.

Vedle hasičů a policie zasahovaly na místě tři posádky zdravotníků a letecká záchranná služba. 

O osudu části zřícené haly v Kladně se rozhodne v pondělí. To se uskuteční jednání stavebního úřadu odborné firmy a statika,
který rozhodne, co s halou provést, řekl novinářům na místě neštěstí Jiránek. Do pondělí by měl podle něho objekt vydržet, bude ho hlídat městská policie.

Hala měla být odstraněna

Historicky prý patřila Pražské železářské a byla známá jako válcovna Koněv. Nyní je na vedlejší budově nápis Noval, vlastníkem je údajně Feromet Group. "Vím, že byla žádost o demolici," uvedl primátor. Rozhodování podle něho komplikovala skutečnost, že je majetek v zástavě.

"Je otázka zda má vlastník právo s majetkem nakládat," podotkl Jiránek.

 

Právě se děje

Další zprávy