Jak protestuje proti blokádě krajní pravice? Blokádou

čtk
2. 6. 2007 10:01
Stoupenci Národní strany brání rakouským řidíčům ve vjezdu do ČR.

Dolní Dvořiště - Zhruba deset stoupenců krajně pravicové Národní strany s vlajkami a transparenty zablokovalo krátce před půl desátou hranici s Rakouskem na přechodu v Dolním Dvořišti. Demonstranti zatarasili příjezdový pruh k české celnici a do 12:00 nechtějí pustit do republiky jediné auto s rakouskou SPZ.

Silnice do Rakouska zůstává volná. Protest nacionalistů je odpovědí na totální blokády hranic rakouskými odpůrci Jaderné elektrárny Temelín. Provoz z rakouské strany je zatím slabý. Nad demonstranty mají početní převahu novináři.

Akce je legální

Shromáždění organizuje Národní politika, měsíčník Národní strany. Její příznivci řidičům rozdávají letáky o problematice blokád a temelínské elektrárny. Demonstraci přichystali záměrně na sobotní dopoledne, kdy hodně Rakušanů jezdí do Čech na nákupy. Přechod z Wullowitzu do Dolního Dvořiště navíc patří mezi nejfrekventovanější na celé česko-rakouské hranici. Akce má upozornit i na "politiku vměšování Rakouska do českých záležitostí a neochotu české vlády neprodleně jednat".

Rakouští protijaderní aktivisté zdůvodňují blokády hranic údajným porušováním melkské dohody o Temelínu. Chtějí přimět rakouskou vládu, aby na Česko podala mezinárodněprávní žalobu. 

Dnešní akci podle organizátorů povolily místní i další úřady. Cizinecká policie doporučuje řidičům, kteří nechtějí čekat, aby jeli přes sousední přechod ve Studánkách.

Organizátoři dnešní výstražné blokády navíc hrozí dalšími protesty. Pokud jejich požadavky nebudou naplněny, chtějí přistoupit k časově neomezené blokádě všech přechodů s Rakouskem. Akce by se měla uskutečnit 26. října, kdy je v Rakousku státní svátek

 

Právě se děje

Další zprávy