Potíže se střechou? Lidl je nemá poprvé

Sabina Slonková, Simona Holecová
5. 1. 2006 15:00
Praha - Německá společnost Lidl měla potíže i s dalším obchodním domem. Před dvěma lety stavební úřad v Kralupech nad Vltavou zastavil práce na výstavbě tamního obchodu společnosti a to kvůli zásadním nedostatkům.

Včera se pak zřítila střecha supermarketu řetězce v Ostravě; zranila jednu ženu.

V Kralupech nad Vltavou společnost Lidl podle ředitele stavebního úřadu Václava Točíka před lety stavěla supermarket v rozporu se schválenou projektovou dokumentací. A neoprávněné zásahy se týkaly právě střešní části.

Úřad: Stavař spráskl ruce

"Realizace stavby vůbec neodpovídala tomu, na co měli projekt. Ty nedostatky byly zásadní. Navíc jsme zjistili, že docházelo k výraznému narušení statiky," uvedl Točík.

Stavební úřad tehdy s okamžitou platností stavbu zastavil a nařídil v ní státní stavební dohled. "Řeknu to asi tak: když to viděl stavař, spráskl ruce," dodal Točík.

Společnost následně musela supermarket dokončit pod dohledem státu a držet se pravidel. Na případ se přitom přišlo náhodou, stavební úřad původně na místě stavby zjišťoval, proč Lidl v okolí vykácel vzrostlé stromy.

Zástupci společnosti Lidl se k příběhu z Kralup nad Vltavou vyjádřili až s denním odstupem. "Statika objektu nebyla v žádném případě narušena," uvedla v písemném prohlášení mluvčí řetězce Monika Šrámková.

Zároveň odmítla rozpory mezi projektem a realizací stavby: "Veškeré změny projektové dokumentace byly řádně projednány se stavebním úřadem," napsala.

V listopadu 2003 přitom tehdejší mluvčí společnosti Jana Jabůrková k případu pro Mělnický deník uvedla: "Krov byl proveden nekvalitně a v současné době dochází k nápravě." 

Projektant: Nebylo to jen sněhem

Viníka včerejšího neštěstí supermarketu Lidl v Ostravě, kde se zřítila střecha, hledají policisté ve spolupráci se statiky. Redakce Aktuálně.cz přitom zjistila, že sníh hrál jen jednu z rolí - byť důležitou.

Ostravskou stavbu projektovala ostravská společnost Arpik. Její jednatel Miroslav Řehula tvrdí, že projekt byl v souladu se všemi normami. "Všechno jsme to teď znovu prošli a nenalezli jsme žádné pochybení z naší strany. Muselo dojít k nějaké další situaci a nebude to asi jen sněhem," uvedl Řehula.

Rovněž ředitel hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra připustil, že za nehodou podle předběžných informací nestál jen sníh.

"Je jasné, že kdyby nenasněžilo, asi by to nespadlo. Ale domněnka je, že to nebylo jen sněhem. A zatím to ani nevypadá, že by to byla chyba v projektu," prohlásil Nytra.

Zbývá tedy závada při samotné stavbě.

Zástupci společnosti, která obchodní dům stavěla, zatím nejsou ve svých kancelářích k zastižení.

Příliš sdílní nejsou ani představitelé Lidlu. Ti vydali jen prohlášení, v němž ubezpečují, že poškozený obchodní dům byl konstrukčně odlišný od ostatních, do kterých se lidé nemají bát chodit.#reklama

Miroslav Řehula z projektantské firmy Arpik, která pro Lidl připravila už dvě budovy, ale říká: "Odchylka je jen v tom, že tato budova měla ještě jedno patro. Ale to na zřícení střechy nemělo žádný vliv."

Více o pádu střechy v Ostravě ČTĚTE ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy