Rok 2006 dorazil do Česka. Klidně.

hop
1. 1. 2006 10:13
Praha - Rok 2006 již vládne leckde na planetě - i v Česku. První ho přivítali na souostroví Kiribati v Tichém oceánu. Uvnitř MAPA OSLAV a FOTOGALERIE
Příchod Nového roku oslavovaly i děti.
Příchod Nového roku oslavovaly i děti. | Foto: Reuters

Oslavy příchodu Nového roku v Česku byly relativně klidné a méně tragické než v minulých letech.  Před rokem si příchod Nového roku vyžádal čtyři mrtvé a několik těžce zraněných.

Na mnoha místech časně ráno nastoupily úklidové čety, aby ulice měst a obcí vyčistily od skleněných střepů a zbytků zábavní pyrotechniky.

První letošní děti přišly na svět v první minutě roku v porodnicích v Ústí nad Labem a Praze a jsou to chlapci. Do deseti minut po půlnoci se ještě narodily čtyři děti, a to v Plzeňském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.


Přesto se ani příchod roku 2006 neobešel bez neštěstí. Nedaleko nádraží u Vladislavi na Třebíčsku na Vysočině přejel v
sobotu večer vlak sedmapadesátiletého muže. Podle policie zahynul nejspíš nešťastnou náhodou. Kolem 20:00 šel asi po kolejích
směrem do obce, uklouzla mu noha a vlak ho usmrtil.V Chýšti na Pardubicku se při oslavách těžce v obličeji popálil jedenáctiletý chlapec, kterému v rukou explodoval střelný prach. Byl převezen do pardubické nemocnice a dva měsíce nebude vidět. Na pražském Václavském náměstí popálila osmiletému dítěti  vybuchlá petarda obličej a ruce. Těžké popáleniny utrpěla i mladá žena na vysokoškolských kolejích na Jižním Městě, které vybuchla petarda v ruce. V Plzeňském kraji zábavná pyrotechnika poranila ruce třem lidem, zranění by ale neměla být vážná.
    Silvestrovských oslav se v celé zemi zúčastnily tisíce lidí. Například v Ostravě byly největší oslavy tradičně ve Stodolní ulici, kde více než dvě desítky barů a klubů měly otevřeno až do ranních hodin. Tisíce Brňanů se kolem půlnoci sešly na centrálním
náměstí Svobody. V Praze se oslavy soustředily na Staroměstském a Václavském náměstí. Někde budou oslavy pokračovat i dnes. Centrum Prahy ozáří večer novoroční ohňostroj.

Nový rok začal na Kiribati

Pět tisíc stálých obyvatel ostrova Kiritimati (Vánoční ostrov) v souostroví Kiribati má každoročně to výsadní postavení, že může odzátkovat šampaňské na znamení příchodu roku 2006 jako vůbec první obyvatelé Země.

Jejich ostrov objevil o Vánocích roku 1777 anglický kapitán James Cook. O dvě století později se stal ostrov o rozloze stejné jako má Praha součástí nezávislé Republiky Kiribati.

Oslavy konce starého roku skončí v neděli 1. ledna v poledne Středoevropského času také v Pacifiku

Příchod nového roku již také oslavili na Novém Zélandu a v Austrálii. Statisíce lidí například uvítaly rok 2006 při letních teplotách v působivé kulise australského přístavu Sydney se zraky upřenými na oblohu ozářenou neobyčejným ohňostrojem. Na přístavním mostě se rozzářilo obrovské červené srdce ze žároviček a nad město vzlétl ve 14 hodin středoevropského času nespočet světlic, které vytvořily symfonii barev. Hru světel přitom doprovázela speciálně složená hudební kompozice: směs staré novoroční písně Auld Lang Syne a moderních rytmů například od kapely Black Eyed Peas až po výpůjčky od Sergeje Prokofjeva.

Pro ty, kteří zapomněli, jak rozlehlá je někdejší komunistická velmoc, stačí nahlédnout do atlasu světa. Zatímco v Moskvě mají na hodinkách tři hodiny odpoledne a do příchodu Nového roku zbývá ještě notná dávka času, na Kamčatce už přepisují kalendář. Pro zajímavost - ve stejnou dobu slaví přechod roku třeba na Fidži v Tichém oceáně.

V Asii trvaly oslavy osm hodin

Dvě hodiny po Sydney dorazila půlnoc také na asijský kontinent. Jako první si novoroční doušek saké vychutnali Japonci a Korejci. Blízko hranice s KLDR se konala vzpomínková akce, které se zúčastnilo několik tisíc Korejců. Na asijském kontinentě se pak bude slavit nepřetržitě dalších osm hodin. Ve stejné době, kdy se radovali lidé v Rumunsku, Řecku nebo Bulharsku, vyrazily tisíce obyvatel hlavního libanonského města Bejrútu na oblíbenou třídu Rue Hamra, aby si popřáli vše dobré do roku 2006. Právě tady totiž asijské oslavy končí.

Mezitím pozdravili příchod Nového roku také lidé, kteří na odcházející rok nebudou dobře vzpomínat. Byl to rok, který začal ničivou vlnou tsunami. K roku 2006 tak obyvatelé Indického oceánu budou vzhlížet s nadějemi, že bude lepší, šťastnější a hlavně bezpečnější.

Seychely, Mauritius, Réunion

Ve stejné době, kdy si bude připíjet ve svém novém domově na Seychelách uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, oslaví příchod roku 2006 také na Mauriciu, Réunionu nebo třeba v gruzínském Tbilisi či arménském Jerevanu.

A o čtyři hodiny po Krejčířovi se dočkají i jeho věřitelé, kumpáni, vyšetřovatelé, policisté, právnici a soudci. A s nimi i celá Česká republika a velká část Evropy. Téměř milion lidí se podle organizátorů shromáždilo v centru Berlína, aby u Braniborské brány přivítali Nový rok. Při teplotě pohybující se pod bodem mrazu slavili Berlíňané vstup do roku 2006, který zemi přinese velký sportovní svátek v podobě Mistrovství světa ve fotbale.

V jeho duchu se nesl i ohromný ohňostroj, který ve dvanáct minut trvajících gejzírech světel vyslal k obloze i motivy a barvy nadcházejícího šampionátu. Ten se bude konat od 9. června do 9. července a v právě začínajícím roce bude nejvýznamnější sportovní událostí. To připomněli i mladí fotbalisté, kteří mezi slavící vykopli několik set míčů v barvách zemí, jež se na mistrovství světa kvalifikovaly.

Oslavy Nového roku mají za sebou i Londýňané. Ti se tradičně scházejí na Trafalgar Square. Ve stejné době se slavilo i na O´Connellově třídě v Dublinu, v Lisabonu nebo marocké Casablance.

Foto: ČT24

Na řadě je Amerika

Půlnoc se přesunula na americký kontinent - známá brazilská letoviska Rio de Janeiro a Sao Paolo se rozezvučila již o silvestrovské noci rytmem samby a slavnou pláž Copacabanu zaplavily davy turistů. Podle organizátorů se na pláž sjelo více než dva miliony lidí. O půlnoci, která v Riu nastává v době, kdy v Česku jsou 3 hodiny ráno, postupně vyletí k nebi 25 tun zábavné pyrotechniky. Mezi zahraničními turisty, kteří přijeli přivítat Nový rok právě do Ria, nechybí podle důvěrných informací hollywoodský herec BruceWillis.

O hodinu nato se oslavy dotknou poprvé i Severní Ameriky, i když zatím jen na největším světovém ostrově, v Grónsku.

V době, kdy většina Evropanů vylehává silvestrovskou alkoholovou smršť se poslední vteřiny začínají odpočítávat také na newyorském Times Square. Zde přivítají Nový rok už postoprvé. Podle scénáře z roku 1907, který se s výjimkou dvou válečných let 1942 a 1943 stále dodržuje, sestoupí v poslední minutě starého roku z více než dvacetimetrového stožáru zářící skleněná koule, již v první vteřině roku nového vystřídá světelný nápis "2006".

A přes Ameriku bude půlnoc putovat další čtyři hodiny. O tři hodiny později než na Times Square oslaví příchod roku 2006 také v Los Angeles a za další čtyři hodiny pak na Aljašce.

V Pacifiku se začalo, v Pacifiku se také končí

Poslední destinací, kde se bude loučit starý rok a kde nastane rok nový, jsou opět souostroví v Tichém oceáně. Konkrétně Samoa, ale také východní ostrovy souostroví Kiribati, kde putování Nového roku začalo. Bude to v době, kdy se Evropané budou probouzet s tu více tu méně bolestnou grimasou v obličeji a kdy se evropští státníci budou chystat přednést své novoroční projevy.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy