Bendl: Přestáváme léčit. Rath: Nesmysl

30. 12. 2005 16:07
Praha - Nemocnice v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Benešově od Nového roku omezí péči o pacienty pojištěné u VZP jen na akutní případy, prohlásil hejtman Bendl.

Nemají totiž s největší pojišťovnou v zemi prodloužené smlouvy. Hejtman Petr Bendl (ODS) ze situace viní ministerstvo zdravotnictví a nuceného správce VZP Antonína Pečenku.

Ministr David Rath to na odpolední mimořádné tiskové konferenci odmítl - tvrdí, že nemocnice budou léčit, jako dosud. A dodal, že na Bendla zvažuje podat trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. 

Podle ministra mohou zdravotnická zařízení fungovat dál, řídit se totiž zatím budou dočasnými smlouvami s pojišťovnou a na přelomu ledna a února se vypíší nová výběrová řízení.

Třičtvrtě milionu lidí

Omezení péče by se podle hejtmana dotklo více než 727 tisíc pojištěnců VZP ve Středočeském kraji. Čtyři páteřní nemocnice
kraje jim nebudou moci provést bezplatně žádné plánované výkony, jako jsou vyšetření, hospitalizace nebo operace, tvrdí Bendl.

Ministr zdravotnictví David Rath v kuloárech sněmovny.
Ministr zdravotnictví David Rath v kuloárech sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nemocnicím koncem prosince vyprší pětileté smlouvy s VZP, ministerstvo však podle Bendla včas neuskutečnilo výběrové řízení nutné pro jejich prodloužení. Pečenka, který je současně náměstkem ministra zdravotnictví, podle hejtmana vydal příkaz znemožňující prodloužení smluv.

S nelibostí se na hrozbu omezení léčby dívá Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. "Pan ministr Rath tvrdí, že chce mít síť nemocnic k zajištění dostupnosti péče. Když ale prostřednictvím nucené správy znemožní uzavření smluv, tak si protiřečí. Nejde o zajištění dostupnosti, ale v podstatě o politický akt," řekl ČTK předseda svazu Jiří Schlanger.#reklama

Bendl: Následky budou fatální

Pokud nemocnice skutečně omezí péči, budou si podle Bendla lidé muset buď péči zaplatit ze svého, nebo hledat ošetření jinde, nejspíš v hlavním městě.

"Vzhledem k čekacím dobám na vyšetření a operace v pražských nemocnicích to ale pro řadu z nich bude mít fatální následky. Není možné vyloučit, že někteří z nich se vinou rozhodnutí nuceného správce VZP potřebné operace nedožijí," řekl.

Na neexistenci smluv by ovšem doplatil i kraj - pro nemocnice by to znamenalo propad 50 milionů korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy